Yaşam En önemli silahınız balık!

En önemli silahınız balık!

25.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dr. Nicholas Perricone'un 'genç tutan yiyecekler' listesinin başında yer alan balık, içerdiği yağ ve yağ asitleriyle kırışıklıklara karşı birebir

En önemli silahınız balık

Kırışıklık Kürü, ardından da çok satan 'Perricone Reçetesi' kitaplarının yazarı Dr. Nicholas Perricone, balığı 'harika protein kaynağı, olağanüstü anti-aging yiyeceği' olarak nitelendiriyor. Balığın, içerdiği yağ ve yağ asitleriyle gençleştirme etkilerine sahip olduğunu vurgulayan Perricone, proteinin hücre onarımını sağlamak için tüm öğünlerde bulunmasını öneriyor. Ve ekliyor: "Anti-aging diyetine hastalar genellikle haftada 2-3 kez balık yiyerek başlar. Ciltlerindeki hızlı gelişmeyi gördüklerinde balık tüketimlerini haftada 5-7 defaya çıkarırlar. Haftada 7 kez balık yemeyi planlamalısınız (haftada en az 5 kez somon)." Mükemmel bir cilt için Özellikle de somonun antioksidan (vücuttaki zararlı maddelerin gelişimini durduran) madde DMAE (Dimethylaminoethanol) içerdiğine işaret eden Perricone, bu maddeyi de 'yüzü sıkı ve diri tutan, mükemmel cilt formu sağlayan büyülü silah' olarak görüyor. Ciltte sarkmayı önlediğini vurguluyor. Hafif zeytinyağı ile... Taze, dondurulmuş, konserve veya füme... Hangi balığı ya da deniz ürününü seçerseniz seçin Perricone'un vurguladığı en önemli nokta, balığın hafif zeytinyağı sürülerek pişirilmesi ve sarmısak, soğan, limon suyu, domatesle tatlandırılması. Balığın gençleştirici etkisinin, içerdiği Omega-3 yağ asitlerinden kaynaklandığını da belirterek, soğuk su balıklarının (somon, uskumru vs.) en yüksek düzeyde Omega-3 yağ asidine sahip olduğunu belirtiyor. Çok yağlı balıklar: Somon, uskumru, ton, ringa, hamsi.Orta yağlı balıklar: Pisibalığı, kefal, lüfer, kılıçbalığı.Az yağlı balıklar: Morina, kayabalığı, köpekbalığı, dilbalığı, deniz levreği, mezgit. Ne kadar yağlı balık, o kadar Omega 3 (Balık ne kadar fazla yağlıysa o kadar çok Omega 3 barındırır.) Gençleştiren tarifler Siyah fasulye çorbası (4-6 kişilik) Çeyrek nescafe fincanı zeytinyağıYarım fincan doğranmış soğanYarım orta boy doğranmış yeşil dolmalık biber1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz4 diş kıyılmış sarmısak1.5 litre az tuzlu tavuk suyu150 gram kuru siyah fasulye (geceden ıslatılmış)Yarım çay kaşığı kekikYarım çay kaşığı kimyon Malzemeler: Yapılışı: Yağı büyük bir çorba tenceresinde orta ateşte ısıtın. Soğan, yeşil biber, maydanoz ve sarmısağı ekleyip 6 dakika pişirin. Tavuk suyu, siyah fasulye, kekik ve kimyonu ekleyin. Kaynama noktasına getirin. Isıyı düşürün ve çorbayı 55 dakika, fasulyeler yumuşayana kadar hafif hafif pişirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Çorbanın yarısını bir kerede 2 kâse olmak üzere blander'da ya da robotta düşük hızda püre yapın. Püreyi tencereye geri dökün, kalan çorbaya karıştırın. Isınana kadar düşük ısıda karıştırın. Sote ıspanak (4 kişilik) 1 kilo taze ıspanak1 yemek kaşığı zeytinyağı1 diş ezilmiş sarmısak Yarım limon suyu, istenirse kırmızı biber Malzemeler: Yapılışı: Yağı tavada kızdırın. Sarmısağı ekleyin ve kısa süre pişirin. Ispanağı ekleyin, üstünü kapatın ve 1 - 2 dakika pişirin. Ocaktan aldıktan sonra taze sıkılmış limon suyunu ekleyin, üzerine kırmızı biberi serpin. Not: Brokoli ve diğer yeşil sebzelerle de olabilir. Mucizevi küre devam.. Günün egzersizi: AerobikKahvaltı: 2 dilim jambon ya da hindi pastırmasıYarım nescafe fincanı az yağlı peynirYarım tabak yaban mersini (yoksa çilek, böğürtlen, ahududu) Çay ya da suÖğle: 90-120 gram ton balığı Yarım kap mercimek çorbasıDoğranmış domates ve kırmızı soğanlı marul salatası (zeytinyağı ve limon suyu eklenmiş)Çay Öğleden sonra:60 gram füme somonBir dilim (5 santimlik) kantalup kavunuAkşam:Sarmısak ve maydanoz ile 180 gram somon (veya alabalık, uskumru, ton)Yarım kâse nohutlu, 1 salatalık, 1 kırmızı biber, 3 kereviz sapı, 1 fincan çeri (minik) domates, 2 yemek kaşığı doğranmış kırmızı soğan, 2 yemek kaşığı kıyılmış taze maydanoz, 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 6 siyah zeytin, 60 gram ufalanmış beyaz peynir, 2 yemek kaşığı zeytinyağlı salata (4 kişilik) Yarım kap pişmiş yeşil fasulyeSu ya da yeşil çayYatmadan önce: 2 dilim hindi göğsü4 yeşil zeytin1 elma9. GÜNGünün egzersizi: Ağırlık çalışmasıKahvaltı:3-4 yumurta beyazı ve bir sarısıyla yapılmış omlet (istenirse birkaç dilim mantar eklenebilir)Yarım kâse yulaf ezmesi3 fındıkÇay ya da suÖğle60 gram ton balığı Yarım tabak fasulye salatası Su ya da yeşil çayÖğleden sonra 120 gram füme somon4 siyah zeytin3 hindiba sapıAkşam:180 gr. ızgara somon Yarım kâse siyah fasulye çorbası Marul salatası (zeytinyağlı ve limonlu)Yarım kâse küçük taneli meyve (kiraz, vişne, erik, çilek, böğürtlen)Su ya da yeşil çayYatmadan önceBir dilim az yağlı peynirYarım kâse çilek4 fındık10. GÜNGünün egzersizi: AerobikKahvaltı:2 dilim hindi pastırması1 kâse sade yoğurtYarım kâse çilek3 bademÇay ya da suÖğle:120-180 gram ızgara tavuk Yarım kâse sebze çorbasıDomatesli yeşil salataBir dilim (5 santimlik) kantalup kavunuSu ya da yeşil çayÖğleden sonra:1 katı pişmiş yumurtaBir dilim kantalup kavunu4 bademAkşam:180 gram ızgara dil balığı (yerine somon, alabalık, sardalye, uskumru, ton olabilir)Yarım kâse barbunya ya da soya fasulyesi ile hazırlanan yeşil salata (zeytinyağlı, limonlu)Sote ıspanakSu ya da çayYatmadan önce:2 dilim tavuk ya da hindi göğsü4 fındık1 küçük şeftali 11. GÜNGünün egzersizi: Ağırlık çalışması Kahvaltı:120 gram füme somon90 gram sade yoğurt1 dilim domatesÇeyrek kantalup kavunu Çay ya da suÖğle yemeği:180 gram somon (ya da konserve yengeç eti 1 çorba kaşığı mayonezle)Yarım kâse mercimek çorbasıMarul salatası (zeytinyağlı ve limonlu)Su ya da yeşil çayÖğleden sonra:1 katı yumurta4 çeri (minik) domates4 fındıkAkşam:160 gram fırında pişmiş tavuk göğsü Yarım kâse mercimek çorbasıYarım tabak ızgara patlıcan (dilimlenmiş domates, 1 çorba kaşığı rende parmesan peyniriyle)Su ya da yeşil çayYatmadan önce:Bir dilim az yağlı Yarım tabak yaban mersini (çilek, böğürtlen, kiraz, vişne olabilir)4 fındık12. GÜNGünün egzersizi: AerobikKahvaltı:Çırpılıp yağda pişmiş yumurta (3 yumurta beyazı ve 1 sarı) ile küçük doğranmış soğan ve yeşil dolmalık biber2 dilim hindi pastırmasıBir dilim (5 santimlik) kantalup kavunu Çay ya da suÖğle90-150 gram tavuk salatası (kırmızı soğan, kereviz, 1 çorba kaşığı zeytinyağlı, limonlu) Domates1 kâse tavuk-sebze çorbası Su ya da yeşil çayÖğleden sonra:Yarım kâse sade yoğurtYarım kâse yaban mersini1 çay kaşığı kıyılmış bademAkşam:180 gram ızgara somonMarul, avokado ve domates salatası (zeytinyağlı ve limonlu)Izgara kabak ve mantarSu ya da yeşil çayYatmadan önce: 60 gram ton balığıyla soğan, kereviz, biberli salata (hardal katılabilir)4 badem, 1 armut13. GÜNGünün egzersizi: AerobikKahvaltı:60-120 gram füme somonYarım kâse sade yoğurt1 çorba kaşığı doğranmış cevizYarım kâse yaban mersiniÇay ya da suÖğle:Izgara tavuk göğsü (1 çay kaşığı zeytinyağı ve limon suyu, 1 diş sarmısak ve 1 yemek kaşığı doğranmış maydanozla terbiye yapılarak)Yarım kâse fasulye eklenmiş yeşil salata Su ya da yeşil çayÖğleden sonra:1 sert pişmiş yumurtaBir dilim kantalup kavunu4 fındıkAkşam:180 gram ton balığıYarım tabak ızgara kabak, patlıcan, biber (çok az zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı parmesan peyniriyle) Domates salçası Su ya da yeşil çayYatma zamanı: 2 dilim hindi göğsü4 yeşil zeytin4 çeri domates14. GÜNGünün egzersizi: Yok Kahvaltı3-4 yumurta beyazı 1 sarı ve birkaç dilim taze mantarla yapılmış omletYarım kâse yavaş pişmiş yulaf ezmesi1 çay kaşığı bademBir dilim kantalup kavunu Çay ya da suÖğle:90-120 gram ton balığıMarul, yarım tabak kuru fasulye, çeyrek kâse ufalanmış beyaz peynir, 4 çeri domates ve bir dilim kırmızı soğanla yapılmış salata (zeytinyağlı, limonlu)Su ya da yeşil çayÖğleden sonra: 1 dilim hindi göğsü4 fındıkBir dilim kantalup kavunuAkşam4 büyük karides ızgara ya da soğan ve çeri (minik) domatesle şişe geçirilip fırında pişmiş mantarYarım kâse siyah fasulye çorbasıMarul salatası (zeytinyağlı ve limonlu)Su ya da yeşil çayYatmadan önce: Bir dilim az yağlı peynir4 bademYarım armut 8. GÜN NOT: Dün de 7 gününü verdiğimiz, 14 günlük diyeti başa dönerek tekrarlayın; 28 günlük kürü tamamlayın. BİTTİ

Yazarlar