Salon En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

04.01.2017 - 16:00 | Son Güncellenme:

“Avangart” ya da “avangard” mobilya kavramı son yıllarda sık sık karşımıza çıkmaya başladı. Peki son yıllarda en çok tercih edilen tarzlardan biri haline gelen avangart dekorasyon nedir?

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

Avangart kavramı dilimize Fransızcadan geçmiş bir sözcük ve aslında askeri bir kavram. Kelime anlamı “öncü birlik” olan avangart kavramı moda ve dekorasyon dünyasına da ezber bozan ve sıra dışı anlamlarıyla girmiş. Yani modada ve dekorasyonda standart kalıpların dışına çıkan, yenilikçi tasarımlara avangart adı veriliyor.

Haberin Devamı

Bu tanımıyla aslında klasik dekorasyonlara oldukça uzak bir tarz tarif ediliyor, gelgelelim Türkiye'de avangart kavramı klasik tarzın son yorumu olarak da adlandırılabilir çünkü avangart dekorasyon trendi oluşurken klasik mobilya ve tasarım tercihlerinin kalıpları ve normları farklılaştırılarak gösterişli ve lüks bir dekorasyon anlayışı ortaya çıkarılmış.

Yani Türkiye'de avangart dekorasyonun gelişimi, klasik tarzı da içine alarak farklılaşan, gösterişli, şaşalı, zenginlik gösteren görkemli bir stile dönüştü. İşte ülkemizin dekorasyon anlayışında son yıllarda etkisini iyiden iyiye gösteren bu yenilikçi ve ihtişamlı tarzdan öne çıkan örnekler...

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

Yorucu olmayan ihtişam

(Bilgece Tasarım / homify.com.tr)

Haberin Devamı

Söylediğimiz gibi, avangart dekorasyon tarzının sınırları yoktur; ya da tek sınırı sizin hayal gücünüzdür diyebiliriz. Ancak her geçen gün giderek daha da yaygınlaşan bu tarzda görülen en temel hatalardan biri bu sınırsız tarzın oldukça karmaşık ve yorucu bir şekilde yorumlanması oluyor. Oysa yorucu bir atmosfer ortaya çıkarmadan da lüks ve ihtişamlı bir görünüm yaratmak mümkün. Bu salonda da bunun başarılı bir örneği ile karşı karşıyayız. İşlemeli ve oymalı mobilyalar, cesur renk kombinasyonları, parlak yüzeyler ve ayrıntılı aksesuarlar ile klasik tarzın modern bir yorumuna tanık oluyoruz.

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

Parlak kumaşlar

(Vavien İç Mimarlık / homify.com.tr)

Klasik dekorasyonlarda mobilyalarda koyu ve ağırbaşlı renkler tercih edilirken, parlak dokunuşlarla gösterişli bir estetik sağlayan esas unsur aksesuarlardır. Klasik tarzı bir adım öteye taşıyan avangart dekorasyonlarda ise ana mobilyalarda parlak ve göz alıcı etkiyi görebiliriz. Ayrıca canlı ve cesur renkler, açık tonlar dekorasyona hakim olabilir. Bu salonda da kapitone dikişli sırtları ile klasik oturma grubu tasarımlarının parlak renkli kumaşlarla canlandırıldığını görüyoruz.

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

Kusursuz bir örnek

(Messt Mobilya ve Dekorasyon / homify.com.tr)

Modern dekorasyonlarda kontrast faktörü ve birbiriyle uyumsuz mobilya ve renklerin bir araya getirilmesi sıklıkla kullanılan bir unsur. Klasik dekorasyonlarda ise tam tersine hem mobilyalarda hem de renklerde eşsiz bir uyum aranır. Ayrıca en yaygın dekorasyon kalıplarından biri de duvar renginin dekorasyonun genelinden daha açık renkte olmasıdır. İşte bu göz kamaştırıcı oturma odası dekorasyonunda tüm bu kalıpların dışına çıkılarak ezber bozan ve estetik olarak göz kamaştıran bir yaşam alanı ortaya çıkarılmış.

Haberin Devamı

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

Cesur renkler, çarpıcı kontrastlar

(Mimoza Mimarlık / homify.com.tr)

Klasik avangart olarak da adlandırabileceğimiz bu tarzın en önemli özelliklerden biri de kontrastı çarpıcı ve etkili bir şekilde kullanmasıdır. Bu salonda da keskin bir lacivert tonunun odanın ana karakterini belirlediğini görüyoruz. Bu keskin koyu lacivert pırıltılı ayna dekorasyonu ile desteklenirken salonun açık renkli tasarım unsurları ile de sıra dışı ve göz alıcı bir kontrast yakalıyor.

En popüler tasarım akımı: Avangart dekorasyon

Büyük avizeler

(İnan Aydoğan / homify.com.tr)

Avangart tarz kullanılarak dizayn edilen yatak odalarında geniş ve süslü avizeler ve şık yatak başları oldukça büyük bir önem taşıyor. Gösterişli parlak renkler, oryantal ve alaturka desenler, oymalı ve işlemeli mobilyalar avangart yatak odalarının sık rastlanan özelliklerinden.

Haberin Devamı


Daha fazla fotoğraf ve seçenek için:

Yazarlar