Estetik Endodonti nedir?

Endodonti nedir?

11.09.2018 - 14:25 | Son Güncellenme:

Endodonti diş sağlığı için hekimin uygun gördüğü durumda yaptığı kanal tedavisi işlemine verilen isimdir. Endodonti nedir, endodonti nasıl yapılır, tedavi aşamaları nelerdir diyorsanız sizler için araştırmış olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz. İşte endodonti nedir sorusunun cevapları…

Endodonti nedir

Endodonti nedir?

Endodonti nedir sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Diş çürüğü meydana geldiğinde dişlerde yapılan kanal tedavisinin bilimsel olarak adı endodontidir. Endodonti işleminin adı kanal tedavisidir. Endodontide diş çürüğü meydana geldiğinde dişin merkezinde yer alan iplik gibi sinir dokularının teker teker toplanması işlemidir. Hasar gören diş dokusu endodonti yöntemi ile temizlenmektedir. Endodonti yöntemi bir nevi dişin dondurulması yöntemidir. Eski zamanlarda hasarlı olan ve çürük dişler genellikle çekilirdi. Ancak endodonti yönteminin gelmesi ile beraber diş çekme yöntemine mecbur kalınmadıkça başvurulmuyor.

Endodonti yöntemi ile çürük olan hasarlı bölge temizleniyor. Dişte eğer hasar ve kırık varsa bu bölgeye endodonti işleminden sonra dolgu uygulanıyor. Son günlerde sıkça başvurulan endodonti yöntemi ile beraber diş kaybı azalmış oluyor.

Endodonti nedir

Endodonti yöntemi hangi durumlarda uygulanır?

Endodonti yöntemi şu durumlarda hekim tarafından tavsiye edilerek yapılmaktadır;
Diş çürükleri
Çatlak dişler
Köprü ve takma diş
Derin diş çürüklerinde endodonti yöntemi uygulanmaktadır.

Endodonti nasıl yapılır?

Endodonti yöntemi dişte meydana gelen hasara göre birkaç seans şeklinde uygulanmaktadır. Endodonti yönteminde seansları aksatmak, ilk seans sonrasında tedaviyi ihmal etmek, diş kaybına neden olabilir.

Önce, ön dişin arka tarafında veya azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır.
Hastalıklı bölge çıkarıldıktan sonra (pulpektomi) pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.

Birden fazla seans varsa sorunlu olan kısma geçici dolgu işlemi yapılmaktadır. İlk zamanlarda endodonti de ağrılar olacaktır. Bu ağrılar için doktorunuz tavsiye etmiş olduğu ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Daha sonra geçici dolgu çıkarılır ve pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genellikle simanla (yapışkanla) yerine yapıştırılır. Bazen, yapısal destek için kanalın içine metal veya plastik çubuk konulabilir.

Son adımda, doğal görünümünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu yerleştirmeden önce dişi onarmak için post uygulaması gerekebilir.

Endodontiden sonra dişler ne kadar kullanılabilir?
Endodonti yönteminden sonra dişlere güzel bir şekilde bakılırsa ömür boyu kullanılabilmektedir. Ancak diş bakımı yeterli oranda gerçekleştirilmezse ve yapılan dolgu düşerse tekrar kanal tedavisi işlemi için geç kalınmadan doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde diş kaybı yaşanacaktır.

Yazarlar