Genel Sağlık Enerjiyi artırmanın yolları

Enerjiyi artırmanın yolları

23.05.2012 - 09:39 | Son Güncellenme:

İşteyken kendinizi bitkin mi hissediyorsunuz? Ev işlerini yapmak zor mu geliyor? Enerjinizi artırmak ve yenilenmek için kısa bir mola verip yazımızı okumanızı öneririz...

Enerjiyi artırmanın yolları

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Kahvaltı yapın

Kahvaltı için çok mu meşgulsünüz? Bir dilim tam buğday ekmeğinin üzerine sürülmüş light krem peynir veya kahvaltılık gevreklerle süt ya da bir kutu probiyotik yoğurtla taze meyve, 10 dakika içinde enerjinizi yükseltir.

Ne kadar yoğun olursanız olun, sadece 10 dakikanızı ayırarak tükenmiş enerjinizi geri kazanabilir, modunuzu düzeltebilir ve günün geri kalanını böyle geçirebilirsiniz.

Aldığımız besin öğeleri enerjimiz üzerinde oldukça etkili. Enerjiyi yükseltmek için en iyi çözümlerden biri; protein bakımından zengin, yağ ve karbonhidrat içeriği düşük besinler tüketmek. Balık, tavuk, hindi, kırmızı et, peynir, süt, yoğurt, yumurta, kurubaklagiller protein açısından zengin yiyecekler arasında. Bor içeren yiyecekler de enerji toplanmasına yardımcı. Elma, üzüm suyu, avokado ve brokoli borun iyi kaynakları arasında.

Haberin Devamı

Yeterli E vitamini, demir, potasyum, çinko ve magnezyum almanız da önemli. Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar odaklanmayı sağlar. Limon, portakal, kivi ve çilekse algılama yeteneğini artırır.

Peki başka ne yapabilirsiniz?

Güneş ışığından faydalanın: Öncelikle dışarı çıkın, tazeliği içinize çekmek için derin nefes alın ve 10 dakika boyunca güneş ışığından faydalanın. Böylece vücudunuz D vitamini sentezi yapmaya başlayacak, aynı zamanda güneş, serotonin seviyenizi yükselterek kendinizi mutlu hissetmenizi ve gece iyi uyku çekmenizi sağlayacak.

Yeşil çay için: İçerdiği yüksek orandaki anti- oksidanlarla genel sağlığa yardımcı. Kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin riskini azaltır. Günde 3-4 fincan içmenizi tavsiye ederim.

Çikolata yiyin: İçeriğindeki kafeine bağlı olarak uyarıcı etki gösteren bir besin. Aynı zamanda hem hafızayı destekliyor hem de kardiyovasküler riski azaltıyor. Yüzde 70 kakao içeren 20 gr. bitter çikolata, azalan enerjiyi artırır.

Merdivenleri kullanın: 10 dakika boyunca merdiven inip-çıkmak, kalbinizin kan pompalama hızını artırır. Genelde birçoğumuz merdivenleri kullanmak yerine asansöre binmeyi tercih ederiz ancak hızlı adımlarla inip-çıkmakta fayda var.

Haberin Devamı

Su molası verin: Su, vücudunuzu temizler. Günde 8-12 bardak su tüketilmesi önemli. Yetersiz alımında; performansta azalma, vücut ısısının artması, konsantrasyon düşüklüğü, uyku hali, yorgunluk ve halsizlik gelişir. Mineral bakımından zengin maden suyuyla taze meyve sularını karıştırarak içtiğinizde enerjiniz yükselir.

Vücudunuzu esnetin: Tüm gün masa başında oturmaktan bunaldıysanız enerjinizi artırmak için kaslarınızı harekete geçirin. Sandalyenizden kalkın ve 10 dakikalık kısa yürüyüşler yapın.

Otomatlardan uzak durun: Tatlı ve karbonhidratlar enerjinizi artırabilir ancak kısa süreliğine. Bunun için protein içeren bir ara öğün seçmek her zaman daha akıllıca olur, böylece daha uzun süre enerjik olabilirsiniz. Grissini ve peynir, elmanın üzerine sürülmüş bir parça fıstık ezmesi işinize yarar. Eğer evdeyseniz light süt veya soya sütü, taze meyve, bir yemek kaşığı toz keten tohumu ve biraz buz ekleyerek kendinize enerji bombası bir içecek hazırlayın. Enerji toplamak için vücudumuz kadar ruhumuzun da şımartılmaya ihtiyacı var. Nane, lime, greyfurt kokuları enerjiyi artırabilir. Bunun için 10 dakikalığına gözlerinizi kapatın ve kokuları içinize çekin veya oda spreyi kullanın.

Yazarlar