Kültür Sanat 'Erdal’dan sonraya kaldığım için üzgünüm’

'Erdal’dan sonraya kaldığım için üzgünüm’

28.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

1. Erdal Öz Edebiyat Ödülü, önceki akşam Pera Müzesi’nde yapılan törenle Türk şiirinin duayenlerinden Gülten Akın’a verildi

Erdal’dan sonraya kaldığım için üzgünüm’

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

Gülten Akın’a verileceği 17 Mart’ta yapılan basın toplantısıyla açıklanan Erdal Öz Edebiyat Ödülü, önceki akşam Pera Müzesi’nde yapılan bir törenle sahibine sunuldu. Ödül töreni için 26 Mart tarihinin seçilmesi bir tesadüf değildi; Erdal Öz’ün doğum günüydü bu tarih.
Aralarında Yaşar Kemal, Doğan Hızlan, Pınar Kür, Cevat Çapan, Füruzan, Oya Baydar, Mehmet Güleryüz, Zeynep Oral, Füsun Akatlı, Seçkin Selvi, Birhan Keskin, Nükhet Esen, Haydar Ergülen, Refik Durbaş, Sezer Duru, Cemil Kavukçu, Semih Gümüş, Deniz Kavukçuoğlu, İlknur Özdemir, Ayfer Tunç, Yekta Kopan, Ayşe Sarısayın, Vivet Kanetti, Çetin Tüzüner, Orhan Alkaya, Melisa Gürpınar, Aydın Engin, Tan Oral ve Faruk Şüyun’un da bulunduğu konuklar, hem dostları Erdal Öz’ü doğum günüde hatırlamak hem de Gülten Akın’ı kutlamak için Pera Müzesi’ndeydiler.

'Şiirlerin ozanı’
Ödül töreninin yapıldığı salon tıklım tıklım doluydu, pek çok konuk ayakta seyretmek zorunda kaldı Cüneyt Türel’in sunduğu töreni.
Bu yılın seçici kurul başkanı Tahsin Yücel, “Namuslu, halktan ve özgürlükten yana bir yurttaş; şiirli ve yalın diliyle Türk edebiyatına büyük katkıları olmuş bir yazar ve tecim düşüncesini çağrıştırmayan bir yayıncı” olarak tarif etti Erdal Öz’ü. Ödülü almak üzere sahneye davet ettiği Gülten Akın için ise şunları söyledi: “Yan yollara sapmayan, ana damarı hep şiir olan şiirlerin ozanı”...
Akın, Erdal Öz ile 20’li yaşlarındayken tanıştığını söyleyip, Öz ile ilgili anılarını anlattı.
Akın, Handan Börüteçene’nin tasarladığı ödülü “Hem bu ödülü almaktan mutluyum hem de Erdal’dan sonraya kalmaktan dolayı üzgünüm; o benden daha gençti” diyerek aldı. Hayli ağır olan ödül hey- kelciğini taşımakta zorlanan Akın’a Tahsin Yücel yardım etti.