Yaşam Erkek beyni trafikte mağara adamı gibi

Erkek beyni trafikte mağara adamı gibi

22.04.2008 - 01:11 | Son Güncellenme:

Erkek sürücülerin kadınlardan daha saldırgan bir tarzda otomobil kullanmalarının arka planında erkeklerin mağara adamı döneminden kalma izler taşıması olduğu iddia ediliyor

Erkek beyni trafikte mağara adamı gibi

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Geoffrey Beattie, erkek sürücülerin kadınlardan daha saldırgan bir tarzda otomobil kullanmalarının arka planında erkeklerin davranış modellerinin binlerce yıl öncesinden, mağara adamı döneminden kalma izler taşıması olduğunu ileri sürdü.
Prof. Beattie, erkek ve kadın sürücüler arasındak farkın kendilerine miras kalan genetik materyalle yakından ilgili olduğunu vurguladı. 
Lordlar Kamarası Ulaştırma Komitesi için konuyla ilgili bir rapor hazırlayan İngiliz profesör, cinsiyetler arasındaki davranış farklılığının çok derin kökleri olduğunu belirtti. 21. yüzyılda dahi insan kafatasının içindeki beynin ‘Taş Devri’ insanının beyni ile aynı olduğunu kaydeden Prof. Beattie, bunun da farklı cinslerin otomobil kullanırken risk alma eğilimlerinde önemli bir etken olduğunu ifade etti.
Beattie, “Taş Devri insanı otomobil kullanmıyordu. Ancak avcıydı ve bunu yaparken saldırgan, risk alan tavırlar sergiliyordu. Böylelikle hayatta kalabiliyordu. Bu özellikleri genetik olarak nesilden nesle geçti. Şimdi aynı şeyi otomobil kullanırken yapıyor” dedi.

Kadınlar viraj alamıyor!

Prof. Beattie’ye göre erkeklerin söz konusu özellikleri taş devrinde kendisine avantaj sağladı ama şimdi motorlu araçlar dönemine uygun değil. Bu nedenle de erkek sürücüler trafik kurallarını kadınlara göre daha çok ihlal ediyor. Erkekler saldırgan bir tarzda araç kullanırken, kadın sürücüler de mekansal algılama eksikliği ve yanlış karar verme yüzünden daha çok virajlarda kaza yapıyor.

Yazarlar