Mülakatlarda işten ayrılma sebepleri nasıl anlatılır?

11 Mayıs 2021

Mülakatların en kritik sorularıdır ve cevapları çok önemli.

İşten pek çok sebeple ayrılmak kararı vermiş ve ayrılmış olabilirsiniz. Belki işverenle ortak karar verdiniz veya işten çıkartıldınız. “Yöneticinizle yaşadığınız anlaşmazlık, vaat edilen yan hakları alamama, yeterli maaş zammının yapılmaması, ücretinizin piyasa koşullarına göre düşük olması, iş yeri mesafesinin artık sizi zorluyor olması, esnek çalışma modeline geçme isteğiniz, yoğun çalışma şartları, iş yeri ortamının kötü olması” gibi pek çok sebep olabilir.

Geçmişte yaşadıklarınız sizin hakkınızda ipuçları verecektir. Özenli cevap vermek gerekir. Olumsuz bir durum yoksa profesyonel ifadelerle dürüst olmakta fayda var.

Bazı durumlarda cevap vermek zor ama etik ve ahlaki durumlara uygun olmayan bir sebepten ayrıldıysanız işiniz çok daha zor. Birde iş yerinde yöneticinizle yaşadığınız problemle ve iş kurallarına uygun olmayan durumlar sebebiyle işten ayrıldıysanız cevaplamak sizi zorlayabilir.

Cevaplarınızda pek çok detaya dikkat edildiği gibi sizin kariyeriniz,

Yazının Devamı

İş tekliflerinde zaman istemek

11 Ocak 2021

İstediğiniz iş için mülakat sürecini başarıyla yürüttünüz ve işte sona yaklaştınız… Teklif sözlü ve yazılı olarak yapıldı ama yine de kafanızı kurcalayan konular var. Yüzde yüz emin olmak istiyorsunuz ve zamana ihtiyacınız var. En nihayetinde vereceğiniz karar sizi, ailenizi ve geleceğinizi etkiliyor.

TEKLİFİ RET EDERKEN

Kafanızı karıştıran ve emin olmadığınız konular var ise görüşmelerin başında bu detayları paylaşmanız ve hatta karşı taraftan gelen görüşme teklifini bile ret etmeniz en sağlıklı olan. Ancak kendinizi denemek, sektörde yerinizi görmek ve mülakat deneyimi içinde bu görüşme sürecini yürütüyor da olabilirsiniz. Bu durumda önemli olan süreci sonlandırırken etik değerler dâhilinde profesyonel duruşunuzu bozmadan mantıklı sebepler sunarak ret etmektir.

İş teklifi beklentilerinizi karşılamamış olabilir ve ret etme kararı vermiş olabilirsiniz ancak gelebilecek yeni fırsatları değerlendirmek için ret ettiğinizi profesyonel şekilde iletmeniz gerekir. Kapıyı tamamen kapatmak yerine aralık bırakmanız gerekir; tekrar

Yazının Devamı

İş tekliflerini değerlendirmek

17 Aralık 2020

Yeni yılın gelişi ve değişen çalışma düzeni ile birlikte yılın ilk çeyreğinde istihdam piyasaları hareketlenecek. Yeni çalışma düzenine göre kadro yapılandırmaları, maaş zamları sonrasında şirketlerin yeni iş ilanlarını göreceğiz.

İş değiştirmek isteyenler için fırsatların artacağı bir döneme giriyoruz…

Yeni İş tekliflerini değerlendirmek sancılı ve zor bir aşamadır. Özellikle birden fazla görüşme yürütüyorsanız veya çalışırken aniden beklemediğiniz bir iş fırsatı karşınıza çıkmışsa. Keyfini sürebilirsiniz ama kararınız hayatınızı etkileyecek unutmayın.

İş tekliflerini değerlendirmek için zaman ayırıp dersinize çalışmalısınız. Atacağınız adım kariyerinizle birlikte iş özel yaşamınıza etki edecek. İşte tam da bu yüzden zorlanmanız çok normal. Pişman olacağınız bir karar vermek yerine enine boyuna düşünmekte fayda var. Olumlu veya olumsuz bir yanıt vermek bir seçenek olduğu gibi iş teklifinde karşı teklifle maaş pazarlığı da yapabilirsiniz.

Hayat sizin hayatınız ve en doğru kararı vermek için bazı detaylara dikkat

Yazının Devamı

Başarısızlık korkusu nasıl yenilir?

27 Kasım 2020

''Her şey enerjidir ve her şey yalnızca bundan ibarettir. Sahip olmayı istediğiniz gerçekliğin frekansına uyumlandığınızda artık yapacak bir şey yoktur. O gerçeklik size ait olur. Bundan başka bir yol yoktur. Bu felsefe değildir. Bu fiziktir."    Albert Einstein

Merhabalar,

İş hayatı özel hayatınızın çok önemli bir parçası. Standartlarımızın sürekliliğini sağlamak, başarı hazzı gibi maddi-manevi sebeplerden çok önemli. İş hayatınızda ve tabii kariyerinizde de ilerlemek istemeniz çok normal. İlerlemek için performansınızın da yüksek olması gerekiyor. Hayallerinizi gerçekleştirmek ve kariyer hedefinize ulaşmak isterken her iş gününde farklı hikâyeler yaşar ve sonucunda farklı duygulara bürünebilirsiniz. Bu duygular süreklilik kazandığında enerjinizde ve bakış açınızda da değişiklikler olabilir. Motivasyonunuza ve performansınıza yansımasıyla birlikte iş hayatınız ve kariyeriniz de etkilenir. Olumlu duygular sizi desteklerken olumsuz duygular sizi bir girdabın içine sokabilir. Gün içerisinde sorumluluklarınızı yerine getirirken belki

Yazının Devamı

Başarısızlık korkusu

8 Kasım 2020

İş hayatında biz çalışanların gündemleri hızlı değişiklik gösterebiliyor. Sevinçler, mutluluklar, kızgınlıklar, kırgınlıklar, kıskançlıklar ve endişeler… Pek çok duygu haline yaşıyor ve bu duyguların sonucunda motivasyonunun artarak kariyerde ilerlendiği gibi duygular çalışanların duraklamasına veya iş hayatından geri çekilmesine sebep olabiliyor. Bir çalışanın hedefi kariyerinde ilerlemek ise bence en çok korkuları gelişmesini ve atılım yapmasını engelliyor.

Atychiphobia yani başarısızlık korkusu kariyer hedefinize ulaşmak için ilk adımı atmanızı engeller. Bu korku bir fobidir yani anormal, yersiz ve sürekli olarak gerçekleşen bir korkudur. Her fobide görüldüğü üzere baskı altında, kısıtlı, gergin ve zorlayan bir iş ve özel yaşam tarzına sebep olur.

İş hayatında konfor alanından çıkıp ilerlemek, gelişmek için cesarete, stres yönetimine, kişisel gelişime önem vermeye, araştırmaya, networka, etkili ilişki yönetimine ve tabii korkularla baş edip cesaretle planlı bir şekilde ilerlemeye ihtiyaç var.

“Korku” insanın en

Yazının Devamı

Istakozun gelişim hikayesi

14 Temmuz 2020

KABUĞUNUZU KIRIP GELİŞİME ODAKLANIN

İş hayatı farklı büyüklükteki şirketlerde, fabrikalarda veya holdinglerde tüm rekabetiyle devam ediyor. Bir çalışansanız plazanın on beşinci katında, fabrikanın yönetim ofisinde veya küçük bir işletmede de olsanız, patronların-yöneticilerin beklentisi hep aynı; yüksek performanslı çalışma… İşler yürüdüğü sürece herkes mutlu oluyor. Sosyal çevremizde, ailemizle günlük hayatta da pek çok mutlu olaylar gibi hüzünlü olaylarda yaşıyoruz. İş ve özel yaşam iç içe ve yaşanmışlıklar sonrasında yaptıklarımızla şekilleniyor, değişiyor ve geriye dönüp baktıkça değişimi görüyoruz… “Şimdiki aklım olsa yapmazdım” dediklerinizi sıralarsanız, listenin aslında ne kadar uzun olduğunun farkına varırsınız.

Istakozun kabuk değiştirme hikâyesi ilginçtir, psikiyatrist Abraham Twerski anlatır.

Istakoz eti çok yumuşak ve lezzetlidir. Aslında avcı için ziyafettir. Kabukları ise bir o derece serttir ve bu leziz ete ulaşmak çok zordur. Istakoz

Yazının Devamı

İş ararken dijital ayak izleri

23 Haziran 2020

İş hayatında bireysel marka yönetimi çok önemliyken iş arama süreci de bu daha da önem kazanıyor. İş hayatında bırakacağınız etki ve yaratacağınız algı, kendinizi yansıtmanız için çok önemlidir. “Bireysel marka yönetimine gerek yok ki!” demeyin. İllâ hepimiz bir şekilde kendi markamızı yönetiyoruz. Çevremizle iletişimimiz, giydiğimiz kıyafetler, e-postalarda verdiğimiz cevaplara gösterdiğimiz özen gibi pek çok detayı, yani oluşturmak istediğimiz algı, yani markamız yani kendimizi pazarlamak üzere yapıyoruz. Kimimiz çok kimimiz az özen gösteriyor fakat kendi sorumluluğumuzda olan marka yönetimini yapıyoruz. Atılan adımların sorumluluğu ve yönetimi kişidedir, yani her adımın sonucu yine kişiyi etkiler. İş hayatında yaptığınız çalışmalarınız, yönettiğiniz projeler, katıldığınız etkinlikler, yazdığınız makaleler ve dijital platformlarda yaptığınız yorumlara kadar pek çok şey markanıza olumlu ya da olumsuz katkı sağlar, unutmayın. Reklamın iyisi kötüsü olmaz demeyip işi garantiye almak lazım (!)

Bireysel marka yönetimi,

Yazının Devamı

Liderlerle kariyer sohbetleri: Hilal Suerdem

20 Mayıs 2020

Sektörlere yön veren liderler var. Bu liderler iş dünyasında pek çok çalışana ilham olduğu gibi gelişimleri için de rol model olabiliyor. Bu sebeple sosyal ve profesyonel platformlarda yönetici-liderleri takip ediyorum. Uzun zaman önce iş dünyası çalışanlarının gelişimi amaçlı düzenlenen bir sosyal sorumluluk etkinliğinde Hilal Suerdem Bey ile tanıştım. Ev sahibi olduğu için o yoğunluğunun arasında sohbet etme fırsatım da oldu. Kendisini dijital dünyadan takip ettiğim kadarıyla sektördeki örnek çalışmaları, ekibinin gelişimine katkı sağlaması ve sosyal sorumluluk projeleri dikkatimi çekmişti. Hilal Suerdem Bey ile çalışmaları, kariyeri ve iş hayatı üzerine sohbetimiz sektör çalışanlarının gelişimleri için faydalı detaylar barındırıyor. Çalışanlara ilham olması dileğiyle…

Küçük yaşlarda iş hayatına atıldınız, biliyorum. Profesyonel iş hayatına başladığınız Kiğılı’nın şu an CEO’su olarak devam ediyorsunuz. Bize kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?

Aslında kariyerim öğrencilik yıllarında babamın

Yazının Devamı