Diş Macunlarının Tüplerindeki Renk Kodlarına Göre Diş Macunu Seçmek...


Diş macunu seçerken dikkatli olun! Diş macunu satın alırken dikkatinizi verin. Diş macunu tüpünün altında renkli bir kare bulunur. Bu renklerin anlamlarını biliyor musunuz?

Yeşil ya da maviyi seçmeye özen gösterin, tüplerde 4 tip renk bulunuyor:
Yeşil: Doğal
Mavi: Doğal ve ilaçlı
Kırmızı: Doğal ve kimyasal karışımlı;
Siyah: Kimyasal karışımlı.

Diş macunu tüplerinin renk kodları gerçekten içeriklerindeki kimyasal oranları yansıtıyor mu?

Hayır! Bu tamamen bir şehir efsanesinden ibarettir.

Diş Macunlarının İçeriğindeki Kimyasalları Nasıl Anlayabiliriz?

Buradaki mesaj, kişilere sağlıklı ve doğal bir diş macununu tercih etmeleri için diş macunu tüplerindeki renkli karelere dikkat etmelerini öneriyor. Bu tür mesajların diğer versiyonları, genel olarak tüm diğer tüpler hakkında aynı şeyi söylüyor – karelerin renklerinden diş macununun içeriğinin doğal ve/veya kimyasal olup olmadığının anlaşılabileceğinden bahsediyor. Bunların hiçbiri gerçek değil, bütün bu iddialar birer aldatmaca.

Haberin Devamı

Çoğu tüpte görebileceğiniz bu renkli kareler, diş macununun içindekilerin kimyasal olup olmadığı anlamını taşımıyor. Bu karelere “Göz İşareti” adı veriliyor ve bu göz işaretleri, aslında paketleme sürecinde kullanılıyor – elektronik makinelere tüpü nereden kesmeleri ya da kıvırmalarını söylemek gibi birtakım görevleri yerine getiriyorlar.

İmalat endüstrisinde kimi zaman bu göz işaretlerine “göz lekesi” deniyor. Yani, diş macununun kimyasal içeriğiyle hiçbir alakaları yok. Farklı renklerin bulunmasının sebebi, seçime ve makine sensörlerinin paketleme kolaylığına bağlı. Hemen hemen bütün diş macunlarında bu tür işaretleri görebilirsiniz, ancak her zaman görünür değiller. Ayrıca yukarıda bahsedilen renkler dışında başka renklerle de karşılaşabilirsiniz: pembe, mor vs.

Sonuç olarak, diş macunu tüplerinin ya da diğer tüplerin altında bulunan renkli karelerin, kimyasal içeriklerle bir ilişkisi yoktur. Eğer kişi diş macunu hakkında bilgi edinmek istiyorsa, o kişinin tüpün üzerindeki renkli kareye değil, içerik listesine bakması gerekir.

Diş macunlarının içeriklerini okuyarak içerikleri konusunda daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz, bu konuda blogumda daha önceden yazdığım şu konulara göz atmak isteyebilirsiniz:

Haberin Devamı

Diş Macunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İnsanların Neden Triklosan İçeren Diş Macunundan Korkuyorlar?
Diş Macunlarında Bulunan Ve Temelde Bir Çeşit Sabun Olan Sodyum Lauryl Sülfat Nedir?

Dr. Onur Öztürk,

İnstagram:
https://instagram.com/dronurozturk/