Genel Sağlık Etinizin geçmişini görmek ister misiniz?

Etinizin geçmişini görmek ister misiniz?

24.04.2012 - 14:21 | Son Güncellenme:

Gerçekleştirilen projeyle Türkiye’nin 13.2 milyon küçükbaş hayvan varlığı kayıt altına alınıyor. Her hayvanın künyesi veri tabanı üzerinden takip ediliyor.

Etinizin geçmişini görmek ister misiniz

Hazırlanan alt yapıyla yakın bir gelecekte vatandaş marketten aldığı etin geçmişini ve üretim koşullarını smsle ya da internet üzerinden takip edebilme imkânına sahip olacak.

Sofralarımızın baş tacı olan et zaman zaman kalitesiyle zaman zaman da fiyatıyla gündemdeki yerini her zaman koruyor.
Binlerce ailenin geçim kaynağı olması ve ülkemiz ekonomisindeki önemli yeri nedeniyle de hayvancılık en stratejik sektörler arasında yer alıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Avrupa Birliği fonlarının desteğiyle finanse ettiği "Küçükbaş Hayvan Takip Projesi" bu konuda ülkemiz için yepyeni bir başlangıcın ilk adımını oluşturuyor.
Ülkemizin önde gelen bilişim firmalarından Sentim Yazılım ve Danışmanlık ile Aqua Soft Spol S.R.O konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde ülkemizdeki 13.2 milyon küçükbaş hayvan kayıt altına alındı.
Hayvanlarla ilgili oluşturulan veritabanında, her bir hayvan için, bireysel tanımlama numarası, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, annesinin bireysel tanımlama numarası yer aldı. Ayrıca satış, ölüm veya zorunlu kesim mutlaka kaydedildi. Hazırlanan yazılım sistemi sms, bilgisayar ve cep telefonu gibi ileride yapılacak ek servisler aracılığıyla alınan hayvanın ve hatta etin her türlü bilgisine erişebilirliğini mümkün kıldı.

Böylece bir taraftan Bakanlık ve ilgili kuruluşlar ülkemizin küçükbaş hayvan varlığı ile ilgili bilgileri güncel olarak takip edilir ve kolay yönetip denetleyebilir hale gelirken diğer taraftan da tüketiciler yakın bir gelecekte marketten satın aldıkları etin nereden geldiği hangi hayvana ait olduğunu sms ya da mobil servisler üzerinden takip etme şansına sahip olacak.
Daha önce birçok özel ve devlet kuruluşuna yazılım hizmeti veren Sentim tarafından gerçekleştirilen projede kayıt altına alına bilgiler sayesinde hayvan hastalıklarının takibi ve ‘‘petse des petits ruminants’’ (koyun keçi vebası) vb. hastalıkların yayılmasının önlenmesi, hayvan kaynağının yönetilmesi, hayvansal gıdaların üretildiği çiftliklerde sağlık koşullarına uygunluğunun denetlenmesi sağlandı. Proje AB gereksinimlerine ve mevcut büyükbaş sistemine tam uyumlu hazırlandı.

Proje Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve Sentim uzmanlarının ortak çalışmasıyla oluşturuldu. Microsoft.net teknolojisiyle uyumlu ve entegre çalışan sistem 6 aşamada gerçekleştirildi.
• Geçici Uygulama (Final veriler ile birlikte)
• Nihai uygulamanın Gereksinim Analizi Raporu
• Nihai uygulamanın tasarımı
• İmplementasyon ve Geliştirme
• Devreye Alınma
Eğitim

Türkiye Küçükbaş Hayvan Tanımlanma ve Tescil Projesiyle; gerekli tüm donanım ve ekipmanlar ile Tanımlama ve Kayıt Sistemi geliştirilmesi, uygulanması ve projenin Turkvet ile Entegrasyonu sağlandı.

Yazarlar