Evde yapılan konservelerde büyük tehlike

Yaz mevsiminin gelmesiyle evlerde yaygınlaşan bilinçsiz konserve üretimi, ölümcül bir zehirlenme olan botulismus hastalığına davetiye çıkarıyor.

Evde yapılan konservelerde büyük tehlike

İlkbaharın ardından yaz mevsiminin gelmesiyle, konserve sezonu tam anlamıyla açıldı. Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyen vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini kendileri yapıyor. Bilinçsiz hazırlanan konserveler ise, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus hastalığına neden oluyor.

Matematik Öğretmeni Gökçen Demir Ekinci, mevsiminde aldıkları sebzeleri konserve yapmadan önce bir süre az miktarda kaya tuzu kullanarak tencerede kaynattığını söyledi. Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.

Daha sonra konservemizi ters çevirip bir süre bekletiyoruz. Konservemizin kapağı içine çekiliyor. Soğuduktan sonra karanlık bir yerde bekletiyoruz. Bilinçsiz konserve yapımının daha önce zehirlenmelere sebep olduğunu duymuştum. O yüzden yaparken de çok dikkatli oluyorum. Açarken de bozulma var mı diye dikkatli kullanıyorum. Ayrıca, açtıktan sonra konserveyi pişiriyorum. Pişireceğim yemeklerde kullanıyorum" şeklinde konuştu.

"MUTLAKA CAM KAVANOZ VE YENİ KAPAK"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi ise botulismus hastalığına neden olan etkenin ’clostridium botulinum’ adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti.

Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öztüfekçi, kavanoz ve kapakların 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Konserve yapılacak meyve ve domates gibi gıdaların da 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini vurgulayan Öztüfekçi, et ve sebze gibi besinlerin, 120 derece gibi yüksek ısıda, düdüklü tencerede, 20-25 dakika kaynatılması gerektiğini belirtti.

"YEMEDEN ÖNCE DE 10 DAKİKA KAYNATMALIYIZ"

Marketlerden konserve alırken dikkat edilecek konuları açıklayan Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi, "En önemli, dikkat etmemiz gereken şey; kapağına bakmamız lazım. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin üretildiğini gösterir ve asla tüketmemeliyiz. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakmamalıyız. Kapağı açtığımızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserveyi de tüketmemeliyiz. Ayrıca bu toksini inaktive etmek için yemeden önce 10 dakika kaynatmalıyız. Üretim tarihine, son tüketim tarihine bakmalı, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmeliyiz. Kapağındaki küflenme, ambalajında ezilme gibi değişiklikler varsa bunları da kullanmamalıyız" diye konuştu.

BELİRTİLER 12-72 SAAT ARASINDA GÖRÜLÜYOR

Dr. Öztüfekçi, hastalığın belirtilerini ve yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:
"Hasta konserveyi yedikten 12 ila 72 saat sonra bulantı kusma, karın ağrısı, çift görme, görme bozukluğu, kaslarda güçsüzlük meydana geliyor. Zamanında tedavi edilmezse solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor. Bu tarz konserve yiyen hastalarda bu semptomlar geliştiğinde en yakın hastaneye ulaştırmak gerekiyor."

Aromaterapinin faydaları nelerdir?Aromaterapi ruh sağlığına iyi geliyor mu? Ofis ortamında hangi uçucu yağlar kullanılabilir? Alerji sorunu olanlar hangi uçucu yağları kullanabilir? Aromaterapist Aslı San Bilgin aromaterapinin faydaları hakkında bilgiler verdi.

Kardeş Düğünü

Kardeş Düğünü
Astroloji
KOÇ
BOĞA
İKİZLER
YENGEÇ
ASLAN
BAŞAK
TERAZİ
AKREP
YAY
OĞLAK
KOVA
BALIK
Bugün

Bugün Ay burcunuzda ilerlerken daha gayretli ama aynı zamanda daha hassas da olabilirsiniz. Evinizi, sevdiklerinize yönelik daha girişken olabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün duygusal yönden sizi bağlayan konular, geçmişten kaynaklanan durumlar var. Olaylara daha tarafsız yaklaşmanız iyi olacak.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Sevdiklerinizle bir arada olmak ya da eve yönelik bir konu üzerinde düşünmek söz konusu. Arkadaşlarla bir arada olmak da güzel.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün kararsızlıklar gündeme gelebilir. Aslında evinizi, ailenizi ilgilendiren konularda çok şey yapabilirsiniz. Etki altındasınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay Koç’ta burcunda ilerlerken yolculuklar, eğitsel uğraşlar hayatınıza yeni şeyler katabilir. Hareketsiz kalmamalı ve dışarı çıkmalısınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün sizi duygusal açıdan etkileyen konular ve hassasiyetler olabilir. Eve ait konularda daha endişeli de olabilirsiniz. Şartları aşırı zorlamamalısınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün karşıt burcunuzda ilerleyen Ay evlilik hayatına ve yakın arkadaşlıklara vurgu yapıyor. Beklentilerinizde daha gerçekçi olmaya bakın.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonu olmasına karşın tamamlanması gereken işler ve sorumluluklar olabilir. Eve yönelik konular da uğraştırabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Yaratıcılığınızı daha iyi ifade edebileceğiniz akıcı bir gündesiniz. Aşkta da mutlu olmak daha kolay olacak.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün eve ait konular ve sizi duygusal açıdan meşgul eden konularla daha çok ilgilenebilirsiniz. Gereksiz alınganlıklara kapılmamalısınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün ziyaretler, hareket ve konuşmalar açısından verimli geçebilir. Hassasiyetlerinizi daha iyi anlatabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Eğer alışveriş yapıyorsanız biraz daha gerçekçi olmaya bakın. Parasal konularda, harcamalarınızda daha çok dalgalanma olabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Hafta Hafta Gebelik

Gebeliğinizin kaçıncı haftasındasınız?

Günün Yazıları

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber