Yaşam Evrim teorisinin ders kitaplarında olmaması trajik

Evrim teorisinin ders kitaplarında olmaması trajik

26.05.2009 - 00:01 | Son Güncellenme:

Sabancı Üniversitesi’ndeki Darwin etkinliklerine katılan Prof. Berry, “Çocuklarınıza biyolojinin bilimsel temelini öğretmiyorsanız kendi kendinizi ayağınızdan vuruyorsunuz demektir” dedi

Evrim teorisinin ders kitaplarında olmaması trajik

Harvard’lı genetik bilimci Prof. Andrew Berry, Türkiye’de ilk ve orta öğretimdeki eğitimin pek çok kademesinde evrim teorisinin ders olarak işlenmemesini ‘delilik ve trajik bir durum’ olarak nitelendirdi. Berry, “Eğer çocuklarınıza biyolojinin bilimsel temelini öğretmiyorsanız, kendi kendinizi ayağınızdan vuruyorsunuz demektir” dedi.
‘Yaşamın Sırrı: DNA’ adlı kitabıyla tanınan genetik bilimci ve Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Andrew Berry, evrim teorisinin sahibi Charles Darwin’in 200. doğum yıldönümü nedeniyle Sabancı Üniversitesi’nde bir konferans verdi. 

‘Her şey evrimle ilgili’

Konferansın ardından Milliyet’in sorularını yanıtlayan Berry, Türkiye’de ilk ve orta öğretimde eğitimin pek çok kademesinde evrim teorisinin ders olarak işlenmemesiyle ilgili olarak, “Türkiye alanlarda sürekli gelişen bir ülke. İster moleküler ağlar olsun, ister canlı sistemler, tüm biyolojik sistemlerle ilgili bildiğimiz her şey evrimle ilgili. Türkiye biyoteknoloji gibi alanlarda bir gelecek istiyorsa öncelikle bu temel anlayışı kabul etmek zorunda” dedi.
Geçtiğimiz aylarda TÜBİTAK tarafından çıkarılan Bilim-Teknik dergisinin, üzerinde Darwin’le ilgili dosya bulunan kapağının TÜBİTAK yönetimi tarafından değiştirilmiş olmasını da değerlendiren Berry şöyle konuştu: “Eğer hükümet üyeleri ve siyasetçiler tarafından bir bilim dergisine böyle bir müdahale varsa, bunun bilimle değil, ifade özgürlüğüyle ilgisi vardır. Eğer bu tür bir sansür varsa bu çok kötü.” 

‘Bilim dini tehdit etmez’

Dünyada özellikle iki ülkede, ABD ve Türkiye’de Darwinizm’in doğruluğunun hâlâ tartışıldığına dikkat çeken Berry, Darwinizm’i kabul etmeyen bir kişinin gerçek bilim adamı olamayacağını savundu. Berry, “Neden bir siyasetçi, üzerinde Darwin’in resmi olan bir bilim dergisinin kapağını değiştirmek istesin? Aklıma gelen tek cevap, Türkiye’de Darwin’le ilgili bilgilerin kamuya açık olmaması gerektiğine inanan dini öğelerin varlığıdır. Halbuki bilim, dini tehdit etmez” diye konuştu.

Yazarlar