Editörün Seçtikleri Eylem bisiklete bindi!

Eylem bisiklete bindi!

23.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eylem bisiklete bindi!

Eylem bisiklete bindi


       Paris ve Roma'nın da arasında bulunduğu 160 Avrupa kenti, araç işgalini ve yarattığı çevre kirliliğini protesto amacıyla dün otomobilsiz bir gün yaşadı.
       İlk yılında 35 kentin katıldığı kampanya bu yıl İsviçre ve İtalya'ya da yayıldı. İtalya'nın Floransa, Bologna, Torino, Napoli kentleri de kampanyaya katıldı.
       "Otomobilsiz gün" sloganı altında, kentlerin her zaman trafik keşmekeşi içinde olan caddelerinde sadece otobüs, taksi, ambulans, bisiklet ve tramvaylar dolaştı.
       Paris'te bakanların büyük çoğunluğunun Elysee Sarayı'ndaki parlamentoya bisikletle gittiği gözlendi. Başbakan Lionel Jospin de işine tramvayla gitmeyi tercih etti.
       Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Komisyonu başkanı Romano Prodi ve üyeleri de bisikleti tercih edenler arasındaydı.
       İsviçre'nin Cenevre kantonunda da otomobil sürücülerinin eyleme büyük destek verdiği görüldü. İnsanların otomobil yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmesi üzerine belediyeler ücretsiz sefer ve otobüs sayısını artırdı.
       Kampanyanın düzenlenmesine önayak olan Yeşiller Partisi'nden Cenevre Bakanı Dominique Voynet, böylesi bir günün tüm Avrupa Birliği ülkelerine yayılmasını umut ettiğini söyledi. Bologna Belediye Başkanı Giorgio Guazzaloca gibi bazı muhalifler ise, arabasız günün "içi boş bir propaganda malzemesi olduğuna" ve halkın hayatını zorlaştırmaktan başka bir işe yaramadığını savundu.


Yazarlar