Yaşam Faşist Mussolini’nin kızı bir komüniste âşıkmış...

Faşist Mussolini’nin kızı bir komüniste âşıkmış...

19.04.2009 - 00:39 | Son Güncellenme:

İtalya’da Komünist Partisi yöneticilerinden Leonida Buongiorno’nın oğlunun evinde bulunan 36 mektup, Bongiorno ile Mussolini’nin kızı Edda Ciano arasındaki aşkı ortaya çıkardı

Faşist Mussolini’nin kızı bir komüniste âşıkmış...

İtalya’da Faşist Parti’nin kurucusu Benito Mussolini’nin kızı Edda Ciano’nun, ülkenin Komünist Partisi yöneticilerinden Leonida Buongiorno’ya âşık olduğu ortaya çıktı. Yazar Marcello Sorgi, Tiran Denizi adası Lipari’de ortaya çıkarılan mektuplara dayanarak yazdığı “Edda Ciano ile Komünist” adlı belgesel romanda, bu aşkın 36 mektubunu anlatıyor.

36 mektup
İtalya’nın kuzeyinde, 1945 Nisan’ında komünist partizanlarca tek kurşunla vurularak idam edilen Mussolini’nin 5 çocuğundan en büyüğü olan Edda Ciano’nun gizli mektupları, onun, Leonida Buongiorno’ya tutulduğunu gösteriyor. Bu aşk, İtalya komünistleri ve II. Dünya Savaşı’nı zaferle bitiren müttefiklerin Edda Ciano’yu Lipari Adası’na sürgüne yollamasıyla yaşanmış. Buongiorno Edda ile, Lipari Adası’na parti gösterisi için geldiği gün tanışmış. Birbirlerine Fransızca, İngilizce ve İtalyanca 36 mektup yazmışlar.

Rejime inanmadı
Mektuplar Buongiorno’nun oğlu Edoardo’nun Lipari’deki evinde yer alan gardıropta bulundu. Yazar Sorgi, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği demeçte, “Bu roman, kesinlikle mübalağa içermiyor” dedi.
İlk evliliğini Mussolini’nin Dışişleri Bakanı Galeazzo Ciano ile yapan Edda, babasıyla ters düşen Bakan Ciano 1943’te öldürülünce dul kalmıştı. Romanın kahramanı, Mussolini’nin kızı Edda, ömrü boyunca Faşist rejime inanmadığını söylemiş, 1995’te de başkent Roma’da hayatını kaybetmişti.

Yazarlar