Genel Sağlık Felçli hastalara kök hücre umudu

Felçli hastalara kök hücre umudu

27.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kök hücre tedavisi omurilik felçlerinde çoğunlukla olumlu sonuç vermesi nedeniyle öne çıkıyor. Tedavinin Türkiye'deki başarı oranı ise yurtdışına göre daha fazla...

Felçli hastalara kök hücre umudu

Prof. Dr. Haluk Deda, kök hücre tedavisinin ALS hastaları ile omurilik felçlilerinde etkili olduğunu belirterek, Türkiye'deki başarı oranının yurtdışına göre daha fazla olduğunu ifade etti

Nöroşirürji uzmanı Prof. Dr. Haluk Deda, uyguladıkları bir yıllık kök hücre tedavisi sonrasında "Amyotrofik lateral skleroz" (ALS) hastalarının yüzde 70'inde, omurilik felçlilerinin de yüzde 50'sinde belirgin bir iyileşme sağlandığını açıkladı.
Kök hücrenin kalp, beyin ve omurilik hastalıklarının tedavisinde ön plana çıkmaya başladığını anlatan Deda, yaklaşık bir yıl önce kök hücre tedavisi uyguladığı ALS ve omurilik hastalarının durumlarıyla ilgili bilgi verdi.

'En iyi sonuçlar bizde'

Türkiye'de bu bir yıllık sürede ALS hastalarında elde ettikleri bulguların 12 - 13 Şubat'ta ABD'deki Dünya Kök Hücre Kongresi'nde ele alındığını belirten Deda, "Bir sinir sistemi hastalığı olan ALS ve omurilik hastaları açısından en iyi sonuçlar bizim hastalarımıza ait. Bundan ülkem ve bilim dünyam adına mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
Bir yıllık takip sonunda kök hücre tedavisi yapılan 13 ALS hastasının yüzde 70'inde belirgin bir iyileşme meydana geldiğini anlatan Deda, bu oranın şu ana kadar belirlenen yüzdelerin çok üzerinde olduğunu söyledi.
Deda, "Tabii her hastanın bu uygulamadan sonra yüzde yüz hastalıktan kurtulacağı anlamı çıkarılmamalı. Ama çok sayıda hastada bir uygulamadan sonra bile ciddi iyileşme sağlanıyor" diye konuştu.
Deda, 22 - 23 Mart günlerinde ABD'de yapılacak başka bir kök hücre kongresinde omurilik hastalarıyla ilgili sonuçları da sunacağını belirtti.

Bakanlık'tan izin bekleniyor

Deda, çalışmalarını inceleyen ABD'li bilim adamlarının kendileriyle çalışmak istediğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın Kök Hücre Çalışmaları Kılavuzu'nda şart koşulması nedeniyle hastaların sigortalanması gerektiğini hatırlatan Deda, başarılı sonuçlar nedeniyle proje için Amerikan sigorta şirketlerinin her hastayı 10 milyon dolara sigortalamayı kabul ettiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'na sunulan projenin kabul edilmesi halinde yöntemin uygulanacağı hasta sayısının 10 - 20 ile kısıtlı olacağını bildiren Deda, bunun da Bakanlık tarafından denetleneceğini ifade etti.

Yazarlar