Kültür Sanat Festival Günlüğü'nde 2 Nisan

Festival Günlüğü'nde 2 Nisan

02.04.2013 - 11:08 | Son Güncellenme:

32. İstanbul Film Festivali'nde bugün sizleri hangi filmler bekliyor?

Festival Günlüğünde 2 Nisan

Festivalde Dün

Haberin Devamı

SUKOWA’DAN ARENDT DERSİ

Kendinden sonraki kuşağa da öncülük eden feminist yönetmen Margarethe von Trotta’nın son filmi Hannah Arendt’in dünkü gösterimine filme adını veren Hannah Arendt’i canlandıran ünlü Alman oyuncu Barbara Sukowa katıldı. Sukowa, gösterimden önce ünlü filozof Hannah Arendt’in kim olduğunu bilmeyen izleyiciler için kısaca Arendt’in yaşamından, filmin de başladığı nokta olan Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann’ın davasını izleyişi ve ardından New Yorker için yazdığı tartışmalı makaleden bahsetti. Margarethe von Trotta’nın ‘göç ve evinden uzak olma’ hissini verebilmek için filmi İngilizce ve Almanca çektiğini ve bu nedenle filmin Almanya’da bile altyazılı gösterildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sukowa, filmde Hannah Arendt rolünü hakkını vererek canlandırmak için eski filozoflar hakkında çok şey okuduğunu ve Kolombiya Üniversitesi’nden bir felsefe profesörüyle çalıştığını söyledi. Canlandırdığı karaktere bu kadar iyi bürünebilmesinin nedeninin Arendt’in düşüncelerini benimsemiş olup olamayacağı sorusuna karşılık “O dönemde Arendt tabii ki soykırıma çok farklı bir açıdan bakarak bizim de bu konuya yönelik algılarımızı değiştirdi; fakat 1960’lı yıllarda soykırım hâlâ çok yeni bir konuydu bizim için, dolayısıyla birçok kişi o acıyı hâlâ hissediyordu. Aslında o sadece bir tartışma yaratmak istedi; fakat kasten olmasa da o dönemde birçok insanın canını acıttı. Ben de onun bu cesareti karşısında, ona duyduğum sempatiyle antipatiyi dengelemeye çalıştım” dedi.

“FAŞİZMİN GELDİĞİNİN FARKINDA DEĞİLİZ”

Goran Paskaljevic son filmi Gün Doğarken’de İkinci Dünya Savaşı sırasında Sırbıstan’daki Yahudilerin ve Çingenelerin mahkûm edildiği toplama kamplarıyla ilgili bugüne kadar hiç gün yüzüne çıkmamış gerçekleri anlatıyor. Filmin başrolünde bir kazı sırasında bulunan eski bir kutuyla geçmişine dair bildiği her şey alt üst olan emekli müzik öğretmenini canlandıran Bosnalı ünlü oyuncu Mustafa Nadarevic var. Nadarevic’in de katıldığı filmin dünkü gösteriminde “Günümüz gençliğinin böylesi bir tarihe karşı nasıl duyarsız kalabildiği” sorusu üzerine oyuncu, “Ben bu konuda sadece gençleri sorumlu tutmuyorum, onlara yıprandırıcı bir açıdan bakmak istemiyorum. Eski nesil de duyarlı değil. Faşizmin geldiğinin farkında değiliz” dedi. Filmin bir sonraki gösterimi Çarşamba günü Feriye Sineması’nda saat 16.00 seansında, kaçırmayın!

Haberin Devamı

Festivalde Bugün

FESTİVALDE BUGÜN MIKE FIGGIS GÜNÜ

Oscar adayı sinemacı, senarist ve besteci Mike Figgis, bugün festival kapsamında iki film ve bir sinema dersiyle sinemaseverlerle buluşacak. 2007 yılında çektiği ve İstanbul’da geçen Çok Yaşa Aşk’ın Pera Müzesi’nde saat 14.00’teki gösterimine Figgis de katılacak. Figgis’in, 2007’deki Gumball Ralli’sini izlemek üzere İstanbul’a geldiğinde yaptığı yedi günlük çekimlerin ardından ortaya çıkardığı film, kalbi kırık bir kadınla bir ralli pilotu arasındaki aşkı anlatıyor.

DİJİTAL SİNEMACILIK DERSİ Mike Figgis, film gösteriminin hemen sonrasında, yine Pera Müzesi Salonu’nda saat 16.00’da dijital sinemacılık üzerine bir sinema dersi verecek. Dijital sinemaya ilk adım atanlardan biri olarak Figgis, bu sinema dersinde sinemanın yeni sınırlarından, dijital sinemadan ve konu üzerine yazdığı kitaptan söz edecek. Yerler kısıtlı olduğundan salona erken gelmeniz tavsiye olunur.

Haberin Devamı

POSTMODERN BİR CİNAYET FİLMİ

Sürekli filmle uğraşan, keşfeden bir sinemacı olan Mike Figgis’in “Ustalar” bölümünde bulunan diğer filmi Gördüğüne İnan, tanışma fırsatını kaçıranlar için usta yönetmenin sunumuyla Atlas Sineması’nda saat 19.00’da. Figgis’in, Mulholland Dr. ve Siyah Kuğu gibi modern klasiklerle kıyaslanan bu yeni filmi, gerçeklikle hayal arasında geçişlerle örülü bir psikolojik gerilim.

LİZBON MANZARALI BİR TARİH SEYRİ

Festivaldeki tüm gösterimleri büyük ilgi toplayan Lizbon’a Gece Treni’ni bu kez de yapımcısından dinleyin: Feriye Sineması saat 16.00’daki gösterimin ardından filmin yapımcısı Oliver Simon salonda olacak. 1970’lerin faşist Salazar Lizbon’unda geçen bu arkadaşlık, ihanet, baskı ve devrim hikâyesi festivalin bu yıl merakla izlenecek filmlerinden. Filmin yönetmeni Bille August da Festivalin açılış gecesine katılmıştı.

Haberin Devamı

Festivalde Yarın

ARADA KALAN ÇOCUKLAR OLUR

Henry James’in 1897’de yayımlanan aynı adlı romanından günümüze uyarlanan What Maisie Knew / Arada Kalan, 6 yaşındaki Maisie’nin yeni boşanmış ebeveynleri ve onların yeni eşleri arasında kalarak yaşadığı sarsıntıyı ele alıyor. Filmin güçlü oyuncu kadrosunda Julianne Moore, Steve Coogan ve Alexander Skarsgard gibi isimlerin yanında, Maisie’yi canlandıran küçük oyuncu Onata Aprile yeteneğiyle ön plana çıkıyor. Filmin yönetmenleri David Siegel ve Scott McGehee, izleyenlerin sorularını yanıtlamak üzere Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 16.00’daki gösterime katılacaklar.

SIRBİSTAN’DAN BİLİNMEYEN BİR ÖYKÜ

Sırbistan’ın Oscar adayı Gün Doğarken, emekli bir müzik öğretmeni olan Misha’nın, Belgrad’da yapılan bir kazı sırasında ortaya çıkan eski bir kutu nedeniyle hayatının değişmesini konu alıyor. Bosnalı oyuncu Mustafa Nadarevic filmin Feriye Sineması’nda saat 16.00’daki gösterimiyle üçüncü kez izleyicilerle buluşuyor. Oyuncuyla tekrar bir araya gelmek isteyenler veya daha önceki sunumları kaçırmış olanlara yerlerini almalarını tavsiye ederiz.

BAHAR GELMEYİNCE!

Festivalin ilgiyle beklenen bölümlerinden Malezya Havayolları sponsorluğundaki “Mayınlı Bölge”de yer alan Beşinci Mevsim Khadak ve Altiplano’nun yaratıcıları Peter Brosens ve Jessica Woodworth’un son filmi. Venedik’te Gençlik Jürisi ve FIPRESCI Ödülü gibi birçok ödül kazanan film, küçük bir Fransız köyüne bahar gelmeyince yaşanan panik ve kaosu anlatan, tüyler ürpertici bir kıyamet hikâyesi. Filmin yönetmenlerinden Peter Brosens Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 21.30’da gerçekleşecek gösterimin ardından izleyicilerle buluşup soruları yanıtlayacak.