Kültür Sanat Filarmoni Orkestrası yeni sezona başlıyor!

Filarmoni Orkestrası yeni sezona başlıyor!

18.09.2008 - 14:07 | Son Güncellenme:

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın her yıl İstanbul’un iki yakasında düzenlediği konserler dizisi, bu yıl da zengin bir program ve büyük bir değişim ile başlıyor.

Filarmoni Orkestrası yeni sezona başlıyor

Orkestranın Daimi Şefi ve Genel Müzik Direktörü Gürer Aykal, 2008- 2009 sezonunda yerini Avrupa’nın adından söz ettiren şeflerinden Sascha Goetzel’e bırakıyor. Gürer Aykal bundan böyle Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi olacak.

Haberin Devamı

17 Eylül 2008, İstanbul; Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 2008- 2009 konser sezonu 19 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi, 20 Kasım’da Lütfi Kırdar Konser Salonu’nda düzenlenecek konserlerle başlayacak. Yeni sezonda orkestrada çok önemli bir değişim gerçekleşti. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Daimi Şefi ve Genel Müzik Direktörü Gürer Aykal yerini Avusturyalı Sascha Goetzel’e bıraktı. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın Onursal Şefi olan Gürer Aykal bu sezon 4 konserde klasik müzik tutkunlarıyla buluşacak. 

Hem yeni sezon programı ve orkestradaki değişimle ilgili bilgi vermek, hem de Borusan Kültür Sanat'ın gelecek dönem projelerini anlatmak amacıyla düzenlenen basın toplantısına Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ve Sascha Goetzel katıldı.

Haberin Devamı

Avrupa’nın gelecek vaat eden ilk 10 orkestrasından biri olma hedefine bundan böyle Sascha Goetzel ile birlikte yürüyeceklerini belirten Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi şunları söyledi:

“Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 1997 yılında kuruldu ve bugüne kadar Daimi Şefimiz ve Genel Müzik Direktörümüz Gürer Aykal’ın önderliğinde çok başarılı çalışmalara imza attı. On yıl içinde yaklaşık 200 bin kişiye konser verdik. Abonmanlarımız her yıl artarak 2 bin kişiye ulaştı. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin resmi orkestrası olma onurunu yaşadık. Şimdi yerini orkestramızın yeni şefi Sascha Goetzel’e bırakan Gürer Aykal, Onursal Şef olarak bizimle birlikte olmaya devam edecek. ”

Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli de gelecek projelerinden söz ederken yeni bir müzik okulu ve müzik festivalinin müjdesini verdi. Erenli şunları söyledi:

“Önümüzdeki döneme önemli projelerle hazırlanıyoruz. Planlarımız arasında bir müzikevi (MusicHouse) bulunuyor. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Müzikevi açıldıktan sonra provalarını bu mekanda gerçekleştirecek, burada aynı zamanda oda müziği konserleri verebileceğimiz küçük bir salonumuz da olacak. Çağdaş müziğin ustalarını bir araya getirdiğimiz Akdeniz Müzik Festivali’ni, bundan böyle Yeni Müzik Festivali adıyla Uluslararası İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak düzenleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde bir Türk besteciye eser siparişi verecek, opera alanında da çalışmalar gerçekleştireceğiz. Yoğun geçecek bir dönemin heyecanını şimdiden yaşıyoruz.”

Haberin Devamı

Zengin bir program, yeni projeler

Halen Finlandiya’daki Kuopio Senfoni Orkestrası’nın baş şefliğini, Avusturya-Kore Filarmoni’nin müzik ve sanat direktörlüğünü ve Attergau Müzik Festivali’nin yardımcı şefliğini yürüten Sascha Goetzel yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası yeni sezonda zengin bir program ile dinleyicilerin karşısına çıkacak. 2008 – 2009 konser sezonunda orkestraya İdil Biret, Fazıl Say, Julliard String Quartet, Emre Elivar,  Freddy Kempf gibi dünyaca ünlü sanatçılar eşlik edecek. Mart ayında da Mayıs ayında kaybettiğimiz diva Leyla Gencer anısına özel bir gece düzenlenecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası yeni sezon programı hakkında

Haberin Devamı

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, yine İstanbul’un iki yakasında vereceği konserler için zengin bir sezon programı hazırladı. Klasik müziğin önde gelen temsilcilerinin tanınmış eserlerinden çağdaş Türk bestecilerine uzanan programda orkestra, dünyaca ünlü yerli ve yabancı solistleri de ağırlayacak.

Kasım ayında düzenlenecek açılış konserinde çağdaş Türk bestecilerinden Mahir Çetiz, S. Rahmaninov, İ. Stravinski ve S. Prokfief’in eserlerine yer verilecek. Dünyaca ünlü piyanistlerimizden İdil Biret bu konsere solist olarak katılıyor. Aralık ayında gerçekleştirilecek olan “Yeni Yılı Karşılama Konseri”nin solistleri piyanist Cedric Tiberghien ve soprano Indra Thomas. Bu konserde George Gershwin ve Johann Strauss eserleri seslendirilecek.

Ocak ayı konserinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası yine iki önemli solisti ağılıyor. Soprano Geraldine Mc Greevy ve mezzo- soprano Michaela Selinger’in solist olarak katılacakları konserde Johann Strauss ve Richard Wagner’in eserleri seslendirilecek. Şubat ayında orkestra Ludwig van Beethoven, Nikolay Rimski- Korsakov eserleri ile dinleyenlerin karşısına çıkacak. Konsere piyanoda Emre Elivar, kemanda Atilla Aldemir ve viyolonselde Anne Gastinel solist olarak katılacak.

Haberin Devamı

Julliard String Quartet’in solist olarak yer alacağı Mart ayı konserinin programında Antonio Vivaldi, Franz Joseph Haydn, Arnoyd Schönberg/ George Frideric Handel’in eserleri var. Mart ayında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ayrıca Sascha Goetzel yönetiminde Leyla Gencer “La Diva Turca” bir kutlama gecesi düzenleyecek. Gecenin ev sahipliğini Yekta Kara üstlenecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Nisan ayında baharı piyanist Freddy Kemph’in solist olarak katılacağı bir konserle karşılayacak. Konserde Piotr İlyiç Çaykovski’nin eserleri seslendirilecek. Mayıs ayı konserine yine dünyaca ünlü bir piyanistimiz, Fazıl Say konuk olarak katılıyor. Konserde Ludwig van Beethoven’in eserlerine yer verilecek.