Sağlıklı Beslenme Folik asit içeren besinler nelerdir? İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

Folik asit içeren besinler nelerdir? İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

30.09.2021 - 12:32 | Son Güncellenme:

Folik asit; folat ve B9 vitamini olarak da bilinen bir vitamin türüdür. Özellikle hamilelik döneminde önemlidir. Folik asit sağladığı faydalar sayesinde, beraberinde ‘Folik asit nelerde bulunur?’’sorusunu getiriyor. Folik asit nelerde bulunur, hangi besinler bünyesinde folik asit barındırıyor merak edenlere folik asit nelerde bulunur araştırdık.

Folik asit içeren besinler nelerdir İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

Folik asit; DNA oluşumu ve tamiri, kırmızı kan hücreleri üretimi, hücre bölünmesi ve gelişmesi gibi birçok fonksiyona sahiptir. Beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması açısından yeterli miktarda folik asit alımı gereklidir. Folik asit dışarıdan takviye ile alınmasına gerek olmayan, pek çok yiyecekle eksikliği giderilebilecek bir vitamindir. Kalp hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıklara şifa sağlayan folisk asit, hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Peki bu kadar önemli olan folik asit nelerde bulunur? Folik asit nelerde bulunur deyince ilk bilinen mercimektir. Folik asit nelerde bulunur devamını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz…

 

Folik asik içeren besinler nelerdir?

Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar folat bakımından zengindir.

Mercimek

Folik asit içeren besinler nelerdir İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

Mercimek, folik asit bulunan besinler arasında ilk sırada tercih edilebilir. Folik asit bakımından en zengin gıdalar arasında yer alıyor. Bol miktarda demir ve yavaş sindirilen karbonhidrat içermesi ise tercih sebebini artırıyor. Yarım kase pişmiş mercimek günlük alınması gereken folik asit miktarını karşılar. Yarım kase mercimekte yaklaşık olarak 180 mikrogram folik asit bulunur.

Ispanak

Folik asit içeren besinler nelerdir İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

Folik asit diğer adıyla folat; Fransızca ‘’yeşillik, yaprak’’ anlamlarına gelmektedir. Bu durumda folik asit nelerde bulunur sorusuna tüm yeşil yapraklı sebzelerde demek yanlış olmaz. Sebzeler arasında folik asit içermesi bakımından en zengini taze ıspanaktır. Ispanağın köklerinin pembe olmasına özen göstermelisiniz. 2 kâse ıspanak yaklaşık 218 mikrogram folat içermektedir. Ispanak dışında brokoli, lahana, karalahana, marul gibi yeşilliklerde de folit asit mevcuttur.

Kuşkonmaz

Folik asit içeren besinler nelerdir İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

1 kase kuşkonmaz yaklaşık 79 mikrogram folik asit içerir.Buharda pişirerek tüketeceğiniz kuşkonmaz folik asit ihtiyacınızı karşılamanızda lezzetli bir besin olarak sofralarınızda yerini alabilir.

Narenciye

Folik asit içeren besinler nelerdir İşte folik asit içeren gıdalar ve besinler

Taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu ortalama 80 mikrogram folat içerir. Bu demek oluyor ki günlük folik asit ihtiyacınızın %20’sini 1 bardak portakal suyu içerek giderebilirsiniz. Büyük bir portakalda ise 55 mikrogram folik asit bulunur. Sağlığınıza olumlu yatırım yapmak isterseniz, gün içerisinde atıştırmalıklarınızı portakaldan yana kullanarak folik asit ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz.

Folik asit bulunan diğer besinler

Buğday ekmeği
Domates Suyu
Yumurta
Kuru otlar (fesleğen, kekik gibi)
Kereviz
Bürüksel lahanası
Ciğer
Avokado
Mango
Nar
Papaya
Kivi
Muz
Ay çekirdeği
Fındık
Patlıcan
Mısır
Soya fasulyesi
Yer fıstığı
Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler
Çay
Ceviz
Tahin
Bamya
Bal kabağı

Günlük almanız gereken folik asit miktarı

0-6 aylık bebeklerde 65 mikrogram
7-12 aylık bebeklerde 80 mikrogram
1-3 yaş 150 mikrogram
4-8 yaş 200 mikrogram
9-13 yaş 300 mikrogram
14 yaş ve üstü 400 mikrogram
Hamilelerde 600 mikrogram
Emziren kadınlarda 500 mikrogram

Yazarlar