Kültür Sanat Füreya'yı yitirdik

Füreya'yı yitirdik

26.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Füreya'yı yitirdik

Füreyayı yitirdik

TÜRKİYE'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral 87 yaşında öldü. 1910 yılında İstanbul'da, Büyükada'da doğan Füreya Koral, Fahrelnissa Zeid, Cevat Şakir (Halikarnas Balıkçısı), Aliye Berger, Nejad Devrim, Şirin Devrim gibi sanatçıların bulunduğu Şakir Paşa ailesindendi. Seramik sanatıyla 1949 yılında tedavi için bulunduğu Lozan'da tanışan Koral, daha sonra çalışmalarını Paris'te sürdürdü ve Litho baskı ve seramiklerden oluşan ilk sergisini 1951 yılında Paris'te gerçekleştirdi. Aynı yıl Türkiye'ye dönerek seramik çalışmalarına başladı.
Türkiye'de ilk kez çok boyutlu mimari panolar gerçekleştiren Füreya Koral, birçok ödülün de sahibiydi. 1962 yılında Uluslararası Seramik Sergisi (Prag) dolayısıyla verilen Altın Madalya ile 1986 Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü bunlardan sadece ikisi.
Sanat yaşamına birçok sergiyi sığdırdı Füreya Koral. 1992 yılında "Toprak ve ateşle" birlikte geçen kırk yıllık sanat yaşamı Maçka Sanat Galerisi'ndeki bir sergiyle kutlandı. Sergide elliye yakın seramikçinin yapıtlarından oluşan bir pano sergilendi. "En büyük ödül bu sergi" demişti Füreya sergisi için. Ardında bıraktığı yapıtlar da sanatseverler için `ödül' olmayı sürdürecek bundan böyle.