Stil Giyeni incelten kumaş üretildi

Giyeni incelten kumaş üretildi

17.05.2012 - 11:06 | Son Güncellenme:

İzmir’de bir tekstil şirketinin bünyesindeki Ar-Ge merkezi, mikrokapsüllerin patlamasıyla krem uygulayarak vücudu incelten kumaş üretti.

Giyeni incelten kumaş üretildi

Şirketin yönetim kurulu başkanı Sabri Ünlütürk, yaptığı açıklamada, tekstilde gelişen teknolojiyle birlikte giysilerin artık örtünme ve ısınma gibi ihtiyaçların yanı sıra farklı fonksiyonlara sahip olabildiğini belirterek, moda ve tasarım konusunda güçlü olan Türkiye’nin ”teknik tekstil” diye tanımlanan ileri teknolojiye dayalı kumaş üretimine yeni adım attığını ifade etti.

Haberin Devamı

Grup bünyesinde kurdukları Ar-Ge merkeziyle yüksek teknolojiye dayalı kumaş geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ünlütürk, gelişmiş ülkelerde kullanım alanı hızla yaygınlaşan kozmetik giysilere ağırlık verdiklerini kaydetti.

”25 yıkamaya kadar krem uygulamaya devam ediyor”

Türk mühendislerin geliştirdiği projeyle mikrokapsül teknolojisiyle kumaşlara farklı özellikler kazandırdıklarını ifade eden Ünlütürk, şöyle konuştu:

”Mevcut uygulamalarda cilt sıkılaştırıcı kremlerin günün her saati vücuda uygulanması mümkün olmuyor. Birçok kullanıcı pratik bulmaması veya unutkan olması nedeniyle yeteri kadar verim alamıyor. Dünyada yeni gelişmeye başlayan giysi teknolojisiyle artık vücuda krem uygulamak çok basitleşti. Ar-Ge merkezi olarak mikrokapsül teknolojisi üzerine yaptığımız araştırma sonucu selülit giderici ve inceltici sıkılaştırıcı kremleri tayt, tişört gibi giysilere uygulamayı başardık. Bu giysilerin liflerinde yer alan santimetrekarede yaklaşık 2,5 milyon mikrokapsülde bulunan kremler, giysi giyildikçe ve hareket ettikçe patlayarak vücuda yayılıyor. Yaptığımız testlerde bu giysilerin 25 yıkamaya kadar kremi vücuda uygulamaya devam ettiğini gördük. Bu süreç de bir tedavi kürü için yeterli bir süre.”

Haberin Devamı

Teknolojinin Avrupa ülkelerinde de çok yeni olduğunu, mikrokapsül teknolojisiyle üretim yapan birkaç firma bulunduğunu kaydeden Ünlütürk, ürettikleri giysileri ilk etapta Türkiye pazarına sunduklarını, yakın bir dönemde bu işin merkezi olarak görülen Fransa’ya da ihracata başlayacaklarını belirtti.

Mikrokapsül teknolojisinin tekstil sektörünün geleceğini yönlendireceğini söyleyen Ünlütürk, kozmetiğin yanı sıra medikal anlamda geniş kullanım alanları yaratılabileceğini ifade etti.

Bu amaçla özellikle romatizmal hastalıklarda ağrı kesici ve tedavi edici kremlerin vücuda giysiyle uygulanması için çalışma başlattıklarını bildiren Ünlütürk, ”Eczacılık ve tıp fakülteleriyle ağrı kesicili kumaş üzerinde çalışıyoruz. Bu araştırma ve onay süreci daha uzun bir proje. Hedefimiz özellikle yoğun romatizmal şikayetleri bulunan yaşlıların yaşamını daha konforlu hale getirmek” dedi.

Yazarlar