Editörün Seçtikleri Giysi robot

Giysi robot

22.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çocuk robot

Giysi robot





Arnold Schwarzenegger'in canlandırdığı makine robot 'Terminatör' hayal ürünü idiyse de, modern teknoloji bu hayalin fazla uzak olmayan bir gelecekte 'gerçek' olabileceğinin işaretlerini veriyor. Yüksek teknoloji firmaları, yapay zekâlı 'humanoid'lerden askeri robotlara kadar bir dizi ultra buluşa imza atmaya hazırlanıyor. İşte, 'Terminatör'ün pek de hayal olmadığını kanıtlayan üç önemli 'robot' haberi:

Japonlar, engelli ve yaşlıların yürümelerine, merdiven çıkıp oturmalarına yardımcı olacak 'robot giysi'yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Tsukuba Üniversitesi'nden Prof. Yoşiyuki Sankai'nin geliştirdiği HAL - 3 adlı 'robot giysi', bilgisayar ve batarya içeren bir sırt çantasından oluşuyor. Sistem, diz ve kalça eklemlerine bağlı üniteleriyle, bu bölgeleri harekete geçiriyor. Kaslara gönderilen elektrik sinyali de bacakları hareket ettiriyor. 8 bin 440 dolara (yaklaşık 13 milyar lira) satılması beklenen robot giysi sayesinde, kullanıcı çok az fiziksel çaba ile saatte 4 km. hızla yürüyebiliyor. 'Robot giysi'yi üretip pazarlamak için 30 kadar firma, ortak bir şirket kuracak.

Yine Japon bilim adamları, 30 yıl sürecek büyük bir projeyle, bir çocuğun fiziksel, duygusal ve akli yeteneklerine sahip bir humanoid robot geliştirmek için kolları sıvadı. 'Atom Projesi' adlı proje ile üretilecek robot, 5 yaşında bir çocuğun yeteneklerine sahip olacak ve kendi kendine düşünüp hareket edebilecek. Tamamlandığında 50 milyar Japon Yeni'ne (590 trilyon TL) mal olacak 'Atom Projesi', Japonya'nın bilimsel ve teknolojik gelişimini daha da hızlandıracak.

İngiliz havacılık firması 'BAE Systems', müthiş 'robot yılanlar' geliştirdi. Düşman hatları gerisinden hayati bilgiler toplayacak 'robot yılan', helikopterlerden atılacak. Hafızalı metal alaşımlardan üretilen robotun tekerlekleri yok. Tıpkı bir yılan gibi gövdesiyle toprağı sımsıkı kavrıyor ve kıvrılarak ilerliyor.
Londra Üniversitesi bilgisayar uzmanı Peter Bentley, 'yılan robotun' bozulan veya mermiyle vurulan bölümünü yeniden işler hale getirebileceğini kaydederek, bu makinenin çalışma esaslarını şöyle anlattı: "Robot, yılanın omurları gibi, bir araya gelmiş modüler yapılardan oluşuyor. Her bölümde üç ayrı mekanik 'kas bloku' bulunuyor. Kas bloku elektrik verildiğinde kasılıyor, elektrik kesilince eski halini alıyor. Böylece robot sürünerek ilerliyor."



YAŞAM


Bu çağda bu sakal
Diş hekimine infaz
Hırsızlar bu kez kaçamadı
Terminatör'e az kaldı
İstanbul düğün başkenti oldu
Kimliği kaybetti hayatı karardı
Çapar, rekora gözünü dikti
Okuyacaklar, paraları yok
'Vefa balı' az kalsın öldürüyordu
Rüyada o kadar güldü ki, ÖLDÜ!
Pitbull'ların son kurbanı
Beleşçiye lokanta yasağı
101'lik kovboy ninenin ölümü attan oldu...
2.2 trilyon lira sizin olabilir
Tabancayla oyun yine facia getirdi
Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur...
Suçluluk tasması
"Daimi balayı" oyunu!

Yazarlar