#GizemSoruo: Hollywood Gülüşü

Biriyle karşılaştığımızda ilk dikkatini çeken yüz hatları ve gülümsemesidir. Gülümsemek karşınızdakinde bir izlenim oluşturduğunuz ilk hareketinizdir. Bu sebepleiş görüşmesinden özel hayata gülüşünüz en önemli sosyal güçlerinizden biridir. Peki gülüş tasarımı olarak duyduğumuz ve son zamanlarda Hollywood gülüşü adıyla da anılan bu tür operasyonlar nasıl yapılıyor?

Hollywood gülüşü ve gülüş tasarımı ile ilgili merak edilenleri Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Işıl Doğruer’e sordum.

1.Hollywood gülüşü nedir? Niye bu isimle anılıyor?

Haberin Devamı

Diş estetiğinin popüler olmasıyla birlikte Hollywood gülüşü de bir kavram olarak hayatımıza girdi. Diş estetiği, bütünüyle kusursuz bir görüntü yakalamayı hedefler. Bunun için, çürük, renklenmiş ve kırık dolgular, kanamalı ve şiş diş etleri tedavi edildikten sonra,aralıklı ve eksik dişler,dizi bozuklukları düzeltilerek; daha beyaz, yüz ve dudak ile orantılı diş dizisi oluşturulur. Diş hekimliği literatüründe Hollywood gülüşü ifadesi bulunmamasına rağmen, Amerikan sinemasının dünyaya tanıttığı ve “Hollywood Gülümsemesi” olarak bilinen bembeyaz, simetrik ve sağlıklı dişlerden oluşan gülümseme artıkdünyadaki hemen her birey tarafından istenir hale geldi.

2.Hollywood gülüşü bir diş operasyonu mu bir estetik operasyon mu?

Yapılantedaviler sonucunda kişi sadece estetik değil, hem sağlıklı hem de estetik bir görünüme kavuşuyor.İkisini birbirinden ayırmak aslında mümkün değil. Dişlere yapılacak operasyonlarlaestetik bir görünüm elde ediliyor. Gülümseme, kaslar, kemikler, eklemler ve çevre yumuşak dokular gibi birçok yapının birbiriyle ilişkisi sonucu oluşmaktadır. Gülümsemenin bu kadar farklı dokuyu ilgilendirmesi nedeniyle, ideal bir gülüşün oluşturulması için ortodonti, ortognatik cerrahi, plastik cerrahi, periodontal ve restoratif diş tedavisini içeren multidisiplinerbütüncül bir yaklaşım gereklidir.

3.Hollywood gülüşü ya da gülüş tasarımı istiyorsak hangi doktora gitmek gerekli?

Başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel bir gülüş için, bir çok diş hekimliği uzmanlık alanının birlikte çalışması gerekir. Restoratif veya Protetik Diş Tedavisi uzmanıyönetimindeki, uzman hekim kadrosu, dijital radyografi,fotoğraf, teşhis modelivb. gibi incelemeler sonucu hastadan toplanan verileri değerlendirir ve bilimsel ölçümlerden elde edilen planlamaya göre değerlendirerek tedavi sürecini başlatır.

Haberin Devamı

4.Hollywood gülüşü uygulaması ne kadar sürer?

Teknolojinin sağlık sektörüne getirdiği yeniliklerle birlikte artık birçok işlemi çok daha kolay ve hızlı gerçekleştirebiliyoruz. Hollywood Gülüşünün oluşturulması, yoğun iş temposunda çalışan kişilerin de kısa sürede uygulatabileceği bir işlem.Lazer teknolojisinin gelişmesiyle dişetleri operasyonları, görünmeyen ortodontik tedaviler, beyazlatma işlemleri ve dijital olarak tasarlanıp üretilen estetik dolgular, laminalar, kuronlar ile kişilerin iş ve sosyal yaşantısını etkilemeden, çok kısa bir sürede estetik bir görünüme kavuşmak mümkündür. Örneğin, sabah kaydedilen dijital ölçü ile öğlen saatlerinde porselenkuron yada lamina tamamlanabilmektedir.

Haberin Devamı

5.Hollywood gülüşü tasarımını bir kere yaptırmak yeterli mi?

Genel itibari ile gülüş tasarımını etkileyen faktörleri değerlendirdiğimizde, gülüş tasarımı bir kere yapılır ve ömür boyu kullanılabilir . Ancak bazı restoratif ve protetik uygulamalar, kişinin alışkanlıklarına bağlı faktörlerden etkilenebilmektedir.Örneğin, tütün kullanımı, aşırı çay kahve tüketimi, buruksizm (diş gıcırdatma), yetersiz ağız bakımı protetik ve restoratif uygulamaların kullanım ömrünü kısaltmaktadır.Bu durumlarda protetik ve restoratif uygulamaların yenilenmesi gerekebilir.

6.Gülüş tasarımı sonrasında nelere dikkat etmek gerekli?

Hastalarımız, her zaman yapması gerektiği gibi dişlerini günde iki kez fırçalamalı, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmalı , 6 ayda bir diş hekimine görünerek ağız sağlığını kontrol ettirmelidir. Bunun dışında restoratif ve protetikişlemlerin ömrünü uzatmak için onları kırabilecek aktivitelerden ve alışkanlıklardan kaçınılması gerekmektedir. Beyazlatma işlemlerinden sonra hekiminin söylediğini süreler boyunca ise sigara içilmemesi, renkli ve boyayıcı yiyecek-içeceklerin kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

7.Gülüş tasarımı sonrası iyileşme süreci ne kadar?

Bunun için net bir süre vermek, uygulanacak operasyon ya da tedavi sürecine göre değişkenlik göstereceğinden mümkün değildir. Cerrahi ve periodontal girişimler sonrası, iyileşme süreci değişkenlik gösterebilir.

8.Gülüş tasarımı sadece estetik bir görünüm mü kazandırıyor yoksa bir sağlık ihtiyacına da cevap veriyor mu?

Hekimine başvuran kişilerin büyük çoğunluğunun önceliği parlak ve estetik bir gülümsemeye sahip olmaktır. Ancak hekimlerin amacı, hastanın estetik beklentisini karşılamanın yanı sıra fonksiyon ve fonasyonu da düzelterek, ağız sağlığının sürekliliğini sağlamak olmalıdır.

9.En çok kimler gülüş tasarımına ilgi gösteriyor. Kadınlar mı erkekler mi? Gerekçeleri neler?


Estetik bir gülüş hem sosyal hayatta hem de kişinin özgüvenli hissetmesi için oldukça pozitif bir etki yaratıyor. Özellikle günün uzun bir bölümünü topluluk önünde, sosyal ortamlarda geçiren bireyler estetik bir gülüşe sahip olmayı çok daha fazla önemsiyor. Bu noktada kadın ya da erkek fark etmeksizin estetik bir gülüş herkesin talep ettiği bir uygulama halini aldı.

Merak ettikleriniz konuları yazın, sizin için uzmanına sorayım :)

Gizem Aydoğan

Instagram/gizemaydogan