Tatil Görmeniz Gereken 501 Ada

Görmeniz Gereken 501 Ada

21.03.2011 - 11:05 | Son Güncellenme:

Seyahat etmeyi seven, konusunda uzman 9 yazarın keşifleri esnasında kaleme aldıkları notların derlenmesiyle oluşan "Görmeniz Gereken 501 Ada", ada ve deniz tutkunlarını büyüleyecek.

Görmeniz Gereken 501 Ada

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan "Görmeniz Gereken 501 Ada", dünyanın çeşitli bölgelerinde yer alan 501 adayı bir kitapta topluyor.

Haberin Devamı

Kitapta, adalar hakkında bilgi verilirken doğal güzelliklerini yansıtan fotoğraflar da kullanılıyor. Adaların Amerika ve Karayipler, Avrupa, Afrika ve Basra Körfezi, Hint Okyanusu, Asya ve Okyanusya şeklinde kategorize edilerek anlatıldığı kitap, okura o bölgeyle ilgili bilgiler de veriyor. Bu bölgelere yolculuğa çıkmadan önce gerekebilecek nüfus, ne zaman ve nasıl gidileceği, adanın dikkat çeken yönleri ve oraya ilişkin bilinmesi gerekenler gibi önbilgiler için kaynak niteliğinde olan kitap aynı zamanda okuyucuların ilgi duyabilecekleri özel konuları da göz önüne bulunduruyor.

Annie Proux’un "The Shipping News" adlı kitabı ve Kevin Spacey’in de oynadığı aynı isimli sinema filminin geçtiği Newfoundland, Rudyard Kipling’in "Beyaz Fok" isimli öyküsüne konu olan Pribilof, dünyaca ünlü yönetmen John Ford’un hayatı boyunca tatillerini geçirdiği Peaks, avangard şair Frank O’Hara’nın bir fayton kazası geçirerek hayatını kaybettiği Fire, Steven Spielberg’ün Jaws filmini çektiği Martha’s Vineyard, efsane aktris Marilyn Monroe’nin ilk kocasıyla birlikte yaşadığı Channel adaları geçmişin izlerini sürmek isteyen kültür sanat tutkunları için de ideal bir tatil seçeneği oluşturabilecek nitelikte.

Haberin Devamı

Kitapta, gemi enkazlarıyla ilgilenmek isteyenlere Kuzey Amerika’daki Manitou Adaları, yat yarışları için Yeni Zelanda yakınlarındaki Whitsunday Adaları, av meraklıları için Kanada’daki Fogo adası, korsan sevenler için Fenwick adası, tatlı düşkünleri için ideal bir yer olan Mackinac adası gibi farklı seçenekler de sunuluyor.

Adaların ilginç özellikleri

Kitapta adalara ilişkin verilen ilginç özelliklerden bazıları şunlar:

  • Güney Amerika’daki Galapagos adalarına gelecek ziyaretçilerin yanında ruhsat alması zorunlu.
  • Güney Amerika’daki Ilha de Marajo adasında köylerin ve kasabaların çevresinde gezinirken ziyaretçiler kapalı ayakkabılarını giymeli. Çünkü bu çevrede yaşayan pireler insanların derilerinin içine girip saklanırlar.
  • Avrupa’daki Cape Clear adasında Eylül ayının ilk haftasında "Uluslararası hikaye anlatma festivali düzenleniyor. Tüm dünyadan gelen profesyonel anlatıcılar ziyaretçileri saatler boyunca sürecek büyülü bir ortama sokarlar.
  • Fransa’nın Ile de Re adasındaki kale 19. yüzyıl ortalarından 2. Dünya Savaşına kadar St Martin’deki kolonilere sevk edilmek üzere yola çıkarılan mahkumların kapatıldığı yer olarak kullanıldı. Mahkumlardan pek çoğunun sonu çabuk geldi. Henri Charriere, namı diğer Papillon, 13 yıllık sürgünün ardından bir çuval dolusu hindistancevizi üzerinde kaleden kaçmayı başardı ve bu konuda çok satanlar arasına giren bir kitap yazdı.
  • Yunanistan’daki Delos adası M.Ö. 3’ten kalma harabelere ev sahipliği yapar.
  • İtalya’daki Aeolian adaları takımada jeolojisi ve volkan bilimine katkıları sebebiyle UNESCO Dünya Mirası Sit Alanları içinde yer alır.
  • İtalya’nın 110 nüfuslu San Giulio adasında ince doğranmış eşek eti yerel bir yemektir ama yemek dışarıdan gelen misafirlere verilen menülerde asla bu isimle yer almaz!
  • Hint Okyanusu’ndaki büyülü bir tropikal cennet olan La Digue adası soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kara cennet sinekkapanına ev sahipliği yapar. Halk arasında dul kuşu olarak bilinen bu kuş tamamen yok olduğu sanılırken, yeniden görülmüştür.
  • Vietnam’da bulunan Phu Quoc adası balık sosu, ca com adı verilen ufak, protein bakımından zengin bir balıktan elde edilen kokusu ile rağbet görür. Adada her sene altı milyon balık sosu üretilmektedir.
  • Güneydoğu Asya’da bulunan Yeni Gine adasında binlerce endemik hayvan ve bitki türü yaşamaktadır ve binlerce tür de henüz keşfedilmemiştir. Yeni Gine ayrıca dünya üzerindeki mercanların yüzde 75’ine ev sahipliği yapmaktadır.
  • Hawaii’de bulunan Maui adası bağımsız seyahat dergisi Conde Nast Traveller tarafından ’dünyanın en güzel adası’ seçilmiştir.
  • Charles Darwin’in mercan adaları oluşumları üzerine kuramını Tahiti’de bir dağın üzerinde Okyanusya’daki bir yüksek sosyete yeri olan Moorea adasını incelerken bulmuştur.