Sağlık Göz kuruluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Göz kuruluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

03.10.2017 - 15:01 | Son Güncellenme:

Göz kuruluğu, gözdeki nem miktarının azalması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gözler gözyaşı ile nemlenmediğinde kişide göz kuruluğu sorunu meydana gelebilir. Aynı zamanda Gözdeki gözyaşı kalitesinde bozulmalar meydana geldiği zamanda göz kuruluğu sıkıntısı ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Birazdan vereceğimiz bilgilerde göz kuruluğu nedir, göz kuruluğu neden olur, göz kuruluğu tedavisi nasıl yapılır sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.

Göz kuruluğu nedir, nasıl tedavi edilir

Göz kuruluğu rahatsızlığı gözlerde gözyaşının bitmesi sonucu veya gözyaşı kalitesinin azalması sonucunda meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Göz kuruluğu çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Göz kuruluğunun nedenlerinden bahsetmeden önce göz kuruluğu nedir sorusunun cevabını vermek gerekir.

Haberin Devamı

Göz kuruluğu nedir?
Göz kısmındaki tabakalar 3 kısımdan oluşmaktadır. Gözün üzerinde yer alan mukus adı verilen tabaka, orta kısımda yer alan sulu tabaka, en dışında yer alan yağ tabakadan oluşmaktadır. Bu üç tabakadan herhangi birinde var olan aksaklıktan dolayı göz kuruluğu sorunu meydana gelir. Bu duruma tıp dilinde göz kuruluğu denilmektedir.

Göz kuruluğu neden olur?
Göz kuruluğu birçok sebepten meydana gelebilmektedir. Bu sebepler kişiden kişiye farklılık gösterir. Göz kuruluğu rahatsızlığı ile sık sık karşı karşıya kalıyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz nedenlerden en az bir tanesiyle karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz.

İşte göz kuruluğunun nedenleri…


Bilgisayar kullanımı

Gün içerisinde yoğun bir şekilde bilgisayar kullanmak, göz kırpma işleminin azalmasına sebebiyet verebilir. Göz kırpma sıklığının azalması sonucu gözyaşı oluşmaz. Bu durumda zaman içerisinde göz kuruluğunun meydana gelmesine neden olur.

Haberin Devamı

Nikotin

Sigara dumanındaki nikotin ve diğer zararlı maddeler göz kuruluğuna sebebiyet vermektedir.

İlaç kullanımı
Tansiyon ilaçları ve kan sulandırıcı ilaçlar gibi çeşitli kimyasallar gözde kuruluk sorununu meydana getirebilir.

Aşırı sıcak ortamlar
Aşırı sıcak ortamlarda bulunmak ve gözün fazla sıcağa maruz kalması gözde kuruluğu meydana getirmektedir.

Hap kullanmak
Doğum kontrol haplarının kullanımı, ağrı kesicilerin kullanımı, tansiyon ilaçları göz kuruluğuna neden olabilir.

Menapoz belirtisi
Bu nedenlerin dışında göz kuruluğu başka hastalıklara da işaret ediyor olabilir. özellikle kadınlarda sık sık meydana gelen göz kuruluğu menapoza işaret ediyor olabilir.

Kalp rahatsızlıkları ve diyabet
Çeşitli kronik hastalıklarda özellikle doku beslenmesi bozukluğunda, gözyaşı bezleri de etkilenmektedir.

A vitamini eksikliği
A vitamini eksikliği de gözde kuruluk hissini meydana getiren bir diğer etkendir.
Göz kurluğu hissi çeşitli belirtiler vererek kendini gösterebilmektedir. Göz kuruluğu belirtilerini bilmiyorsanız işte cevapları…

Göz kuruluğu belirtileri…
- Göz içinde ve çevresinde mukus iplikleri(yapışkan bir akıntı)
- Gözlerde meydana gelen kızarıklık ve aşırı göz yanması hissi
- Lens kullanırken batma hissi
- Kaşınma hissi, aşırı duyarlılık ve bulanık görme hissi
- Gözde batma hissi ve aşırı derecede karıncalanma
- Göze cisim kaçmış gibi bir his vermesi
- Kronikleşen göz yorgunluğu gibi faktörler, göz kuruluğunun en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Göz kuruluğu tedavisi nasıl yapılmalıdır?


Göz kuruluğu hissi basit bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak ilk olarak uzman bir doktora muhakkak danışılmalıdır. Çünkü göz hassas bir organdır. Dikkat edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkartabilir.

Göz yaşı damlası
Göz kuruluğunun tedavisini bir uzmana danıştıktan sonra göz yaşı damlası ile giderebilirsiniz. Uzmanın önerdiği miktarda kullanılan göz yaşı damlası, kısa süre içerisinde göz kuruluğu şikayetinizin iyileşmesini sağlayacaktır.

Damla ve krem
Yağ içeren göz kremleri, gözlerinizi kaplar ve göz kuruluğundan doğan rahatsızlıkları daha uzun süre engelleyebilir. Ancak kremler koyudur ve bulanık görmenize neden olabilirler. Bu yüzden, kremleri yatmadan önce sürmek daha uygundur. Damlaları ne zaman isterseniz kullanabilirsiniz, görüşünüzü engellemez.

Haberin Devamı

Bebek şampuan ile yıkayın
Göz çevresini bebek şampuanı ile yıkamak göz bölgenizin nemlenmesini sağlayacaktır. Böylelikle göz kuruluğu hissinizin geçici bir süreliğine iyileşmesini sağlayacaktır.

Omega 3 yağ asidi bulunan yiyeceklerden bolca tüketmelisiniz. Örneğin;
- Soya yağı
- Keten tohumu yağı
- Öğütülmüş keten tohumu
- Ceviz
- Somon
- Ton balığı
- Uskumru
- Sardalye gibi besinler tüketmek göz kuruluğu hissinizin azalmasını sağlayacak en doğal ve sağlıklı yöntemdir.

Göz kuruluğundan korunmak için neler yapmak gerekir?
Göz kuruluğundan, günlük hayatta yapabileceğiniz basit ufak tefek değişikliklerle kurtulabilirsiniz. Göz kuruluğundan kurtulmak için aşağıda vermiş olduğumuz durumlardan uzak durmanız yeterli olacaktır.

Sigara içmeyin, içilen ortamdan uzak durun
Sigaranın içerisinde yabancı ve kötü kimyasallar göz kuruluğuna neden olur. Bu durumu düzeltmek için sigara içilen ortamlardan uzak durmanız gerekir.

Haberin Devamı

Havayı nemlendirin
Bulunduğunuz ortamdaki havanın nemli olmasına özen gösterin. Kuru hava göz kuruluğunun daha fazla artmasına neden olacaktır.

Gözlerinizi korumak için gözlüğünüze kenarlık ekletin
Gözünüze kuru hava ve rüzgar gelmesini engellemek için, güneş gözlüğünüzün tepesine ve yanlarına kenarlık taktırabilirsiniz. Gözlüğünüzü aldığınız yere, kenarlık takıp takmadıklarını sorun. Sualtı gözlükleri de aynı etkiyi yapar.

Rüzgârlı ve güneşli havalarda gözlük takın
Gözlerinizi doğrudan güneş ışığına ve rüzgâra maruz bırakmamaya çalışın. Bu durumu engellemek içinde gözlerinize güneş gözlüğü takabilirsiniz.

Yazarlar