Alternatif Tıp Gribe, nezleye bitkisel destek

Gribe, nezleye bitkisel destek

19.01.2018 - 11:39 | Son Güncellenme:

Kış aylarının gelmesi ile birlikte grip ve soğuk algınlığının görülme sıklığı artmaya başlar. Soğuk algınlığı ve gribe karşı en etkili bitkisel desteklerden biri de ıhlamurdur. Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkisi dışında da ıhlamurun faydaları saymakla bitmez.

Gribe, nezleye bitkisel destek

Ihlamur nedir?

Haberin Devamı

Latince ismi olarak Tilia, Tilia silvestris ve Linden olarak tabir edilen ıhlamur bitkisi, yaz aylarında sarımsı renkte çiçekler açan ağaçlardır. Türkiye’de birçok ıhlamur ağacı türü vardır ancak bu türlerden tedavi maksatlı olarak kullanılan ikisi Kuzey Anadolu dağları bölgesinde yetişir. Diğerlerinin tedavi edici özelliği daha zayıftır. Tedavi edici özelliği yüksek olan bu iki türün özellikleri olarak birinin büyük yapraklı bir diğerinin de küçük yapraklı olduğunu söyleyebiliriz.

Kalsiyum ve A vitamini açısından da zengin olan ıhlamur aynı zamanda B6 vitamini de içerir. İçerdiği birçok vitamin, mineral, element ve diğer maddelerle birlikte birçok hastalığa karşı etkilidir.

Ihlamurun faydaları nelerdir?

Haberin Devamı

Ihlamur genellikle kış aylarında yaprakları kaynatılarak bal ve limon ile karıştırılarak soğuk algınlığına neden olan hastalıklara karşı kullanılır. Ancak ıhlamurun bunlar dışında birçok faydası vardır.

Grip ve nezleye karşı iyi gelir

Kış aylarında soğuk havalardan kaynaklanan soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmak maksadıyla kullanılır. Vücudun bağışıklık sistemini koruması ve vücut direncini arttırması sebebiyle tercih edilir.

Öksürüğe iyi gelir

Ihlamurun soğuktan kaynaklı olarak ortaya çıkan öksürüğü yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde sıcak tüketildiğinde öksürüğe sebep olabilecek olan etmenleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Solunum yollarında öksürükten kaynaklı olarak ortaya çıkan tahrişleri gidermeye yardımcı olur.

Vücut direncini arttırmaya yardımcıdır

Ihlamurun kan dolaşımını hızlandırıcı bir etkisi vardır. Kan dolaşımının hızlanması vücudun sıcak tutulmasını sağlar. Kış aylarında soğuğun etkisiyle üşüme sorunu yaşayan kişilerin en büyük destekçisidir.

Strese karşı etkilidir

Ihlamurun sakinleştirici özelliği olması sebebiyle sinir sistemini olumlu yönde etkileri vardır. Stresten kaynaklanan tedirginlik, endişe ve korku gibi kötü düşünceleri sakinleştirici etkisinden dolayı uzakta tutar.

Gözlerin dinlenmesine yardımcı olur

Ihlamurun gözlere de faydası vardır. Kaynatılan ıhlamur yapraklarından elde edilen suyu pamuk yardımıyla kapatılan gözlerin üzerine sürüldüğünde veya konduğunda göz kapakların çevresinin temizlenmesine hem de gözlerin dinlenmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Saçların beslenmesine ve kuvvetlenmesine yardımcı olur

Ihlamurun saç sağlığına da olumu etkileri vardır. Ihlamur yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen suyla saçların yıkanması saçlara doğal bir görünüm verir. Aynı zamanda saçları kuvvetlendirerek dökülmesini önleyebilir, saç derisindeki kaşıntıların giderilmesine yardımcı olabilir.

Cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir

Ihlamur cilt lekelerinin giderilmesinde faydalıdır. Bu sebeple ıhlamurun yaprakları yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve cilt lekelerinin üzerine uygulanır. Ayrıca ıhlamur yaşlanmadan kaynaklanan ciltteki kırışıklıkların giderilmesine de yardımcı olur.

Kalp sağlığına da dolaylı olarak faydalıdır

Ihlamur damarlar üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu için kalp sağlığına da faydalıdır. Damar tıkanıklıklarına ve damar sertliğine karşı da etkili olabildiği için kalbin yorulmasına engel olabilir.

Haberin Devamı

Astım ve bronşite karşı da iyi gelir

Ihlamur genel anlamda solunum yollarına faydalı bir bitkidir. Ihlamurun nefes açıcı özelliği vardır. Bronşit ve astıma karşı yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkileri vardır.

Sindirim sistemini hızlandırır

Ihlamurun sıvı olarak tüketimi sindirim sistemini yormadığı gibi bağırsak hareketliliğini de arttırarak sindirim sistemini hızlandırır.

Ihlamurun her ne kadar birçok faydası olsa da tek başına tedavi edici bir özelliği yoktur sadece destekleyici bitkidir. Hastalıklara karşı tedavi de mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Yazarlar