Genel Sağlık 'Grip sezonu uzuyor'

'Grip sezonu uzuyor'

14.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Grip mevsimi bu yıl Kasım ayında başladı. Mayıs ayı gelmesine rağmen laboratuvarda hala virüs tanımlandığı belirtildi.

Grip sezonu uzuyor
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de grip sezonunun uzadığını bildirdi.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Grip Çalışma Grubu tarafından düzenlenen basın toplantında konuşan Badur, Sağlık Bakanlığı’nın ikinci ulusal referans laboratuvarı olan "Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı İnfluenza (Grip) Laboratuvarı"nın 2007-2008 sezonundaki grip virüsüyle ilgili bulguları hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı
Badur, 2002-2003 grip sezonundan bu yana laboratuvarda bu hastalıkla ilgili çalışma yaptıklarını ve geçen süre içinde Türkiye’deki virüsün tipini ve aşıyla uyumlu olduğunu belirlediklerini söyledi.

Bu yıl grip şüpheli olgulardan alınan 524 örneği incelediklerini ve
bunların yüzde 31’inde grip virüsü tespit edildiğini anlatan Badur,
ABD’de bu oranın yüzde 18,5, Fransa’da ise yüzde 27,2 olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Selim Badur, şöyle konuştu: "Grip mevsimi bu yıl Kasım ayında başladı. Mayıs ayı gelmesine rağmen laboratuvarda hala virüs tanımlıyoruz. Bu ilginç ve beklenmedik bir durum. Türkiye’de eskiden grip, Kasım ayında başlar, Ocak-Şubat gibi biterdi. Şimdi Mayısa kadar uzadığını görüyoruz. Bu durum Avrupa’da da böyle. Bunun, virüsün mutasyona uğraması, küresel ısınma ve tanı olanaklarının artması gibi çeşitli nedenleri olabilir."

Grip aşısında da bu yıl önemli değişiklikler olduğunu belirten Badur, Dünya Sağlık Örgütü’nün ilk kez 2008-2009 yılında hazırlanacak grip aşısının içeriğini tamamen değiştirdiğini, bunun da çok değişken bir sezonunun olmasının beklendiğini gösterdiğini ifade etti.

Gribin sağlıkçılar dahil bir kesim tarafından önemsenmezken, başka bir kesim tarafından da abartılarak ele alındığını kaydeden Badur, Eylül ayından itibaren Sağlık Bakanlığı ile halka yönelik bir bilgilendirme kampanyası düzenlemeyi düşündüklerini söyledi.

Bulaşıcı özelliği çok yüksek olan gribin, hızla yayıldığını ve ekonomiye de büyük zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Selim Badur, gribe karşı şu önerilerde bulundu: "Grip aşısını senenin bütün aylarında olabilirsiniz, sınırı yok. Mevsimin başında aşılanmayanlar Nisan ve Mayısta da aşı olabilir. Yeni aşı Eylül ayında çıkacak, aşınızı Ekimde yaptırabilirsiniz. Bunun dışında, hapşırırken ağzınızı doğru kapatın, kağıt mendil kullanın ve çöpe atın. Odanızı havalandırın. Çocuklarınızı hasta ziyaretine götürmeyin. Mutlaka ellerinizi çok iyi yıkayın."
Yazarlar