Editörün Seçtikleri Gündemi belirledik

Gündemi belirledik

01.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gündemi belirledik

Gündemi belirledik

MİLLİYET 1997 yılı boyunca, birbirinden çarpıcı özel haberleri, ropörtajları ve araştırmalarıyla Türkiye'nin gündemini belirledi. Milliyet sayfalarında, manşetlerinde yeralan haberler yıl boyunca konuşuldu, diğer yayın organları tarafından arkadan izlendi.
Milliyet'te bu yıl boyunca okuduğunuz önemli haberlerden bazılarına kısaca gözatalım.
Ekonomi Servisi tarafından hazırlanan, çağı yakalayan dev araştırma "İşte Dönüşen Türkiye" gelecek bin yıla hazırlanan Türkiye'nin panoramasını gözler önüne serdi. Yeni hükümetin uygulamaları içinde kimsenin farketmediği haşhaş ekim alanlarının genişletilmesine dönük çalışmalar yine Milliyet tarafından mercek altına alındı. Haşhaş'ın yasak topraklara dönüşünün öyküsü Özcan Ercan'ın kaleminden sayfalarımızda çarpıcı fotoğraflarla sergilendi.
Darbe tartışmalarıyla geçen aylar sırasında en önemli çıkışlardan biri Orgeneral Teoman Koman'a aitti. Orgeneral Koman Yalçın Doğan'a, "Darbe gizli olur. Batı Çalışma Grubunu sağır sultan bile duydu" diyerek gündeme bir bomba gibi düştü.
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in uyarıları da yine Milliyet'in özel bir haberinin konusu oldu. Hükümete ve meclise çarpıcı mesajlardan oluşan Sami Kohen'in ropörtajı Ankara kulislerinde uzun süre konuşuldu.
Gergin günlerin ardından, yaşananların içyüzü Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın Yavuz Donat'a yaptığı açıklamalarla Milliyet sayesinde tüm Türkiye'ye ulaştı.
Köstebek skandalının kilit ismi Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu, ABD'den Türkiye'ye gelirken Yasemin Çongar'a yaptığı "şok" itiraflarıyla gündemde ayrı bir yer edindi.
Milliyet, ölümün kol gezdiği Cezayir'e girerek dünya çapında bir gazetecilik olayına imza attı. Benazir Butto'nun Karaçi Cezaevi'ndeki eşi Ali Asaf Zardari ile ilk görüşen de yine Milliyet muhabiri Ali Haydar Yurtsever oldu. Yalnız Türk basını değil dünyadaki meslekdaşlarımız da gelişmeleri sayfalarımızdan öğrendi.
Türkiye'de 1997'ye damgasını vuran olaylardan biri de sekiz yıllık kesintisiz eğitim tartışmaları oldu. Milliyet, toplumun farklı kesimlerinden yükselen sesleri, sekiz yıllık eğitime dönük çalışmaları adım adım izleyerek okurlarına aktardı. Yasanın TBMM'de geçmesinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Sekiz Yıllık eğitime destek kampanyası açarak bu alanda da öncülüğü elinden bırakmadı.
Güneydoğu'da GAP'ın yavaş yavaş devreye girmesiyle yaşanmaya başlanan değişimin yarattığı izler, Milliyet'in dev yazı dizisiyle gözler önüne serildi.
Dünya, Mars'ın keşfine yönelik çalışmaları büyük bir ilgi ve hayranlıkla izlerken, Türk basınından sadece Milliyet, NASA'ya girerek Mars'ın kaşifleriyle görüştü.
Susurluk sanıklarının DGM'deki ifadeleri de Tunca Bengin'in özel haberi olarak Milliyet'in sayfalarında birer bomba gibi patladı. Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ü, yeni eşiyle gittiği Fransa'da bulup konuşturan da yine Milliyet oldu. Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir'in açıklamaları da Türkiye'deki cezaevi gerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.

Milliyet, sadece sayfalarında değil İnternet'te de geride bıraktığı bir yıl içinde önemli başarılara imza attı. Sitesine internette ilk kez etkin bir biçimde reklam alarak bu yolda bir örnek oldu. Türkiye'ye yurt dışından önemli bir bilgi akışının sağlanmasında Milliyet İnternet sitesinin önemli bir yeri oldu.
Kasım ayı içinde Milliyet Türkiye'de bir dünya gazetesi yaratmayı başardı. Haberlerini İnternet üzerinde İngilizceye çevirerek tüm dünyanın Türkiye'deki gözü ve kulağı haline geldi.
Milliyet, 1997 yılında "Basında Güven"in simgesi ünvanına bir yenisini ekledi. ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi alarak, kalitesinin evrensel düzeyde kanıtladı. Milliyet'e ISO 9001 belgesi, İngiliz Standartları Enstitüsü Yönetim kurulu üyesi Tom Harland tarafından verildi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın da katıldıkları törenle aldığımız kalite güvence belgesiyle Milliyet 2000 yılına daha şimdiden hazır olduğunu gösterdi.

Yazarlar