Editörün Seçtikleri Habercilikte çağ değişiyor

Habercilikte çağ değişiyor

11.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Habercilikte çağ değişiyor

Habercilikte çağ değişiyor


CNN Türk, bugün yayın hayatına başlıyor. Türk medya tarihinde bir dönüm noktası niteliğinde olacak kanal 2000 yılının teknolojisiyle habercilik yapacak



       Dünyanın en büyük yayın kuruluşu CNN ve Doğan Medya Grubu ortaklığıyla kurulan CNN Türk, Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri 24 saat aralıksız duyuracak
       CNN Türk, haber devi CNN'in dünyaya yayılmış 36 büro 750'yi aşkın deneyimli muhabiriyle, habercilikte sınır tanımayacak. Türkiye, her yarım saatte bir dünyanın nabzını tutacak

Dünyanın en büyük yayın kuruluşu CNN (Cable News Network) ve Türkiye'nin medya devi Doğan Medya Grubu'nun ortak girişimi sonucu kurulan haber kanalı CNN Türk, yayına bugün başlıyor. Kanalın, Türk medya tarihinde bir dönüm noktası olacağını söyleyen CNN Türk Genel Müdürü Taha Akyol, "Haberi haber gibi vereceğiz. Temel şiarımız ise, haberi CNN Türk verdiyse doğrudur olacak" dedi.
       Doğan Medya Grubu ve Time Warner Grubu'nun işbirliğinin sonucunda uzun ve ciddi bir çalışmanın ürünü olan CNN Türk, 2000 yılının teknolojik donanımıyla habercilik ve yayın anlayışına yeni bir soluk getirecek.
       Ülke genelinde yayın yapan temel kanallarla eş erişime sahip olacak kanal, 80 kişilik haber ekibi, 60'ı aşkın teknik ekip, 20 program yapımcısının oluşturduğu 230 kişilik kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen haber kanalı olacak.

Kolları dünyaya yayıldı

       CNN Türk, Doğan Medya Grubu'nun Türkiye'deki, CNN'in tüm dünyaya yayılmış haber kaynaklarından, 36 büro ve 750'yi aşkın yayıncısından yararlanarak, haber ve program üretecek. CNN Türk böylece, Türkiye'nin ve dünyanın her k"şesindeki haberi, en kısa sürede seyircisine ulaştıracak.
       24 saat boyunca yurtta ve dünyadaki gelişmeleri, yarım saatte bir yayınlanacak bültenlerle duyuracak olan CNN Türk'te, son dakika haberleri, hava durumu, ekonomi, spor, talk show, tartışma programlarının yanısıra, teknoloji, kültür sanat, tarih, sinema, müzik, çevre, gezi, moda, sağlık, iş dünyası, otomotiv konularının ele alınacağı yapımlar yer alacak.

Medyada dönüm noktası

Taha Akyol (CNN Türk Genel Müdürü)
       "CNN Türk, hem Türkiye'nin dünyaya açılan gözü, hem de Türkiye'nin dünyadaki sesi olacak. Bu nedenle CNN Türk'ü, televizyon kurumu olmaktan öte özel bir misyon duygusuyla benimsiyoruz ve bunu sorumluluk duygusuyla muhakkak başaracağımıza inanıyoruz.
       CNN Türk, Türk medyasını, televizyonlarını etkileyecek ve bir dönüm noktası olacak. Bunun örneklerini görmeye başladık. Yavaş yavaş bir rekabet duygusu oluşmaya başladı. Bu rekabet, haberin süratliliğinde, objektifliği ve tarafsızlığında olacaktır. Bilhassa haberde güvenilirliğe ve tarafsızlığa son derece önem veriyoruz. Türkiye'deki sağdan sola bütün fikri, siyasi ve kültürel yelpaze, CNN Türk'ü güvenerek izleyecektir.
       Temel şiarımız şu: CNN Türk verdiyse, o haber doğrudur. Bu nedenle bizim haberlerimizde hiçbir ideolojinin, hiçbir dünya görüşünün resmi veya gayri resmi izi veya yorumu olmayacaktır. Biz haberi haber olarak vereceğiz, yorumu izleyicilerimize bırakacağız.
       CNN Türk'ün bir süredir meslekte habercilikten uzaklaşma eğilimi görülen bazı kanalları pozitif olarak etkileyeceği kanaatindeyim. Haberde objektiflik, yorum katmamak, muhatabın benimsemeyeceği dili kullanmamak bizim temel ilkelerimiz olacak.
       Meslek ahlakı olarak CNN Türk'ün yayınıyla Türk medyasının güçleneceğine inanıyorum."

Yabancılarla ilk ortaklık

Ferhat Boratav (Genel Yayın Müdürü):
       "Kültür alanında yabancılarla ilk işbirliği. Bence önemli olan da bu. Türkiye'de bugüne dek yabancı ortaklarla otomobil gibi birçok sanayi alanında çalışıldı. Oysa kültür dünyamızın içinde yer alan medyada böyle bir ortaklık şimdiye dek görülmedi. Bu CNN açısından da ilk. CNN'nin ismini kullanan bir ortağı İspanya'da "CNN +". Ama bu kanal kablolu yayın yaptığından herkesin izleme şansı yoktu.
       CNN Türk, herkes tarafından izlenebilen bir CNN ortaklığı. Biz burada yeni bir insan türü geliştiriyoruz. Bir başka deyişle haberini başından sonuna kendisi üreten bir muhabir. Yani görüntüsünü çeken, sesini okuyan, montajını yapan grafiğini hazırlayan bir haberci.
       CNN Türk'te çalışan habercilerin yaş ortalaması 29. Eğitim seviyesine bakıldığında ise yüzde 61'i üniversite mezunu. Çalışanların yüzde 85'i ise yabancı dil biliyor. Bizim için akşam 19.00 ile sabah 07.00 saatleri aynı değerde. Türkiye'de CNN Türk ortaklığı ile bu tür yayın yapanların cephesi genişleyecek."

Ekonomi haberlerini herkes anlayacak

Enis Berberoğlu (Ekonomi Sorumlusu)
       "Şu anda televizyonlarda kanaat önderleri arasında haber transferi yapılıyor. Bankanın hazine bölümündeki uzman, televizyonda, sadece diğer uzmanların anlayabileceği bilgiler veriyor. Bizim yapmak istediğimiz şey, gazetecinin uzmanlardan aldığı bilgileri, dinleyenlerin anlayabileceği şekilde aktarmak olacak.
       Gazeteciler uzman değil, uzmanlar gazeteci değil. Konusunda deneyimli kişilerle çalışacağız. Borsa yorumlarını Meliha Okur, ekomoni editörlüğünü ise Sedat Pişirici yapacak ve her yarım saatte bir yenileyeceğimiz veri paketimiz olacak. Şu anda, ekranlarda ekonomi vj'leri var. Arkada akan bilgilerle, uyumsuz şeyler anlatıyorlar. Biz, doğru bilgiyi, doğru zamanda, konusunu bilen gazetecilerimizle sunacağız.
       Sadece mali bilgiler değil, çalışma hayatı, iş dünyası, reel ekonomiyle ilgili ekonomi haberleri vereceğiz. Piyasaların yoğun olduğu 10.00 ve 16.00 arası, en çok izlenen saatlerimiz olacak, ancak haberler 24 saat devam edecek."

Yeni bir pencere

Efe Önbilgin (Genel Müdür Yardımcısı):
       "İnsanların günlük yoğun tempolarında özel hayatlarına ayıracak zaman bile bulamadıklarından hareket ederek, çok kısa sürede net ve özet haberler vereceğiz. İnsanların televizyona göre değil, televizyonun insanlara göre ayarlandığı bir formatımız olacak. Bir saat içinde ikişer defa haber bülteni, spor bülteni, ekonomi bülteni ve aktüel programlar yer alacak.
       Olayları tam zamanında aldıktan sonra çok kısa sürede izleyicilerine ulaştıran kanal, haber kanalıdır, bu da CNN Türk'tür. Teknik altyapıyı kurup, ona uygun prototip oluşturmak yerine, önce prototipe karar verip, ona uygun altyapıyı sağladık. İnsanlar seyretmek istediği şeyin ne zaman yayınlanacağı bilecekler ve isterlerse sadece o saatte televizyonu açıp, daha sonra kapatabilecekler.
       CNN, Türkiye'de CNN ekibiyle çalışacak. Türkiye'den dünyaya, dünyadan Türkiye'ye bakışta pencere CNN Türk olacak. İşletme ilkelerinde de standartları oturmuş olacak. Reklamverenlere oldukça şeffaf davranmayı, reklamı en hızlı, en efektif, kolay anlaşılır şekilde izleyiciye ulaştırmayı vaat ediyoruz."

'En keyifli beş dakika'

       Başar Başarır (Program Koordinatörü)
       "Türkiye'de hiç yapılmamış şekilde beş dakikalık programlarımız olacak. Bir saat içinde 'en keyifli beş dakika' dediğimiz iki programımız olacak. İki grupta olacak programların birinci grubu, sinema, tiyatro, giyim konularında karar vermek isteyen insanların karar vermelerine yardımcı olacak.
       İkinci grup ise, özel konuların meraklıları için. İstanbul'da tango "ğrenilecek yerler, kırmızı arabaların neden daha çok çalındığı gibi konular işlenecek.
       Kitap tanıtımlarının yapıldığı 'Kitapça', filmlerin, sinema adresleri ve bilet indirimlerinin yer aldığı 'Beş dakika ara', moda programı 'Stil', sadece Türk müziğini işleyecek 'CNN Türk Müziği' programları günlük programlarda yer alacak.
       Sporun her türü spor programlarında yer alacak. Yarım saatte bir spor bülteni olacak ve haber bülteninden önce yayınlanacak. Magazin haberleri yerine spor haberleri sunulacak. Çok gelişmiş bir grafik sistemi kuruldu, bu sistemle, tüm spor sonuçlarını kısa sürede ileteceğiz."



       CNN Türk'ün gündüz haber bültenini deneyimli televizyoncular Mehmet Ali Birand ve Çiğdem Anat birlikte sunacak. Diğer bültenlerde Ayşenur Yazıcı, Gülay Avşar ve Ece Öztürk yer alacak.
       Haftanın yedi günü yayınlanacak olan tartışma programı "CNN Masası"nda her gün farklı bir gazeteci programı üstlenecek. CNN Masası'nda Taha Akyol, Şahin Alpay, Hakkı Devrim, Enis Berberoğlu, Mehmet Ali Birand, Rana Pirinçcioğlu, Fikret Bila, İsmet Berkan, Sedat Ergin, Mete Belovacıklı, konuklarıyla gündemi tartışacak. Hafta içi günler ise Cüneyt Özdemir ve ekibinin hazırladığı 5N 1K adlı haber programı popüler kültür ekseninde hayata espirili bir gözden bakacak.



Yazarlar