Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

03.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun


Haberiniz olsun
Oscar adayları hakkında spekülasyonlar başladı bile. Oscar’a yakınlaşan filmler arasında Spielberg’in "Catch Me If You Can", Scorcese’nin "Gangs of New York", Joel Zwick’in "Kalbinin Sesini Dinle", "Chicago" müzikalinin uyarlaması, Denzel Washington’un ilk yönetmenlik denemesi "Antwone Fisher", Stephen Daldry’nin "The Hours"u ve "İki Kule" geçiyor. Jack Nicholson, Michael Caine, Tom Hanks, Daniel Day Lewis, Derek Luke, Julianne Moore, Nicole Kidman, Meryl Streep ve Renee Zellweger olası oyuncu adayları.

Fotoğraf dünyası için önemli bir yeri olan Avusturya’daki Hasselblad Austrian Super Circuit yarışmasında bu yıl Türkiye’yi temsil eden İFSAK, "Dia Dalında Dünyanın En İyi Kulübü Ödülü"yle Türkiye’ye döndü. Yarışmada baskı dalında en iyi kulüp Avusturya’dan Fotoklub VHS Perg, hem baskı hem dia dalında kulüpler arası ödülü ise Çin’den Foto Club F1 derneği kazandı. 22 İFSAK’lı fotoğrafçının katıldığı yarışmanın fotoğrafları Avusturya, Almanya ve İsviçre’de de sergilenecek.

Hem nostaljik hem cok eğlenceli bir geceye ne dersiniz? Kaleminden kimi zaman kan kimi zaman gül damlayan müzik yazarımız Naim Dilmener, bu akşam 21.00 ve 02.00 saatleri arasında Bablyon’da "Renkli - Türkçe" isimli partide tabii ki Ajda Pekkan’dan Hümeyra’ya yerli popun en olmadık ve en unutulmaz örneklerini çalacak. Biz ekipçe orada olacağız. Sizi de bekleriz. (0212 292 73 68)

Fevziye Mektepleri Vakfı Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu Sosyal Bilimler Zümresince "kıtalar" konusu görsel olarak işleniyor. 6. sınıf öğrencilerinin yerel kıyafetler giyerek her kıtanın özelliklerini görsel bir şölen halinde anlattıkları etkinlik, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Eğitim öğretimi kültür - sanatla birleştiren okul, bu tür etkinliklerle yaşayarak öğrenmenin önemine inandıklarını vurguluyor.

Türk edebiyatı ve Türk voleybolunun önemli isimlerinden Memet Fuat Bengü, akciğer yetmezliği nedeniyle 19 Aralık sabahı aramızdan ayrıldı. Memet Fuat’ın cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Nâzım Hikmet’in sabık eşi Piraye Hanım ile Vedat Örfi’nin çocukları olan 1926 doğumlu Memet Fuat’ı, Nâzım Hikmet, şiirlerinde "Oğlum Memet" diye bütün dünyaya duyurmuştu. Öğretmenlik, çevirmenlik, muhabirlik, inşaatlarda mimar yardımcılığı gibi işlerde de çalışan Memet Fuat, Nâzım Hikmet çalışmaları, edebiyat dergileri, inceleme ve dizi kitapları ile de biliniyor. Memet Fuat aynı zamanda 1972 - 80 arasında voleybol erkek milli takımının antrenörlüğünü de yapmıştı. Güle güle!

25. Avni Dilligil ödülleri pazartesi akşamından beri sahiplerinin kollarında. 2002’nin En Başarılı Yapımı "Suç ve Ceza", En Başarılı Yönetmen "Kuş Operasyonu" ile Macit Koper, En Başarılı Kadın Oyuncu Rozet Hubeş, En Başarılı Erkek Oyuncu Zafer Ergin ve Metin Serezli, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Zeynep Erkekli, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Erol Keskin oldu. En İyi Oyun Yazarı Ödülü Savaş Dinçel’e, En İyi Dekor Tasarım Ödülü ise Özhan Özdil’e verildi. Yaşam Boyu Başarı Ödülü Haluk Kurdoğlu’nun oldu. Belkıs Dilligil Onur Ödülü ise Mediha Gökçer’e verildi.

Can Yayınları’nın yeni mekânı Beyoğlu’nda açıldı. Okurların, yayınevinin, Türk ve dünya edebiyatından şiir dizisine, düşünce dizisinden çocuk kitaplarına, klasiklerden polisiye ve drama dizisine kadar tüm kitaplarını bulabilecekleri Can Kitabevi’nde indirimli kitap satışları da olacak. Kitapseverlere duyurulur! (0212 244 66 22 - 23)

Fazıl Say, Doğuş Otomotiv sponsorluğunda gerçekleştirilen "Anadolu Yollarında Bir Virtüöz" projesi kapsamında Gaziantep’te bir konser verdi. Edirne ve Samsun’dan sonraki üçüncü durak olan Gaziantep, Fazıl Say’ın 2002 yılı içindeki son konser mekânıydı, ancak ünlü piyanisti aynı proje kapsamında önümüzdeki yıl İstanbul, Niğde, Kayseri, Adana, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Bodrum ve Aspendos konserleri bekliyor.
"Anadolu Yollarında Bir Virtüöz", sürprizli bir proje. Her bir kent için farklı bir uygulama söz konusu. Aslında projeyi doğaçlamalar yönlendiriyor. Örneğin Gaziantep’te yörenin ünlü müzisyenlerinden Mustafa Karadağlı ile sahne aldı ve iki Antep türküsü yorumladı. Say’ın amacı, klasik müziği yaymak, anlatmak. Proje, iki aşamalı; konserin yanı sıra, ağırlıklı olarak öğrencilerin katıldığı bir workshop da düzenleniyor. Öğrenciler eğlenirken öğreniyor!