Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

03.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun


Haberiniz olsun
Bir zamanlar Bruce Willis ile evli olan Demi Moore söylentilere göre Leonardo DiCaprio ile bir romans durumuna girmiş. Çift gözden ırak olmak için her şeyi yapıyor ama bir arkadaşları şöyle diyor: "Birbirlerine âşık oldular. Leo, Demi’nin yaşayan en seksi kadın olduğunu söylüyor. Ayrılırken birbirlerine söyledikleri en son şey ‘Seni seviyorum’". 39 yaşındaki aktris ve 27 yaşındaki aktör daha 97’den beri birbirlerinden hoşlanıyorlarmış. Ama başkalarıyla beraber oldukları için durum ortaya çıkmamış. DiCaprio, Moore ile sık sık birlikte olmak istiyormuş ama Moore annelik görevini daha çok önemsiyormuş.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aysun Yüksel, "Tarkan / Yıldız Olgusu" isimli araştırma kitabını yayımladıktan sonra ünlü şarkıcı kendisine hakaret edildiği iddiasıyla, yazara ve yayınevine 10 milyarlık maddi - manevi tazminat davası açmıştı. Neyse ki bilirkişi durumu o kadar büyütmemiş. "Kitap asparagas değil, tamamiyle bilimseldir. Bazı kelimeler abartılı bulunsa bile hakaret sözü olarak algılamak yanlıştır," şeklinde bir rapor hazırladı. Bakalım devamı ne olacak?

Sezen Aksu, "Türkiye Şarkıları" ile Cuma akşamı İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’ndaydı. Konser için söylenecek çok bir şey yok aslında. Orada olmayanlar için çok üzgünüz! Konser sırasında Sezen Aksu’nun söylediklerini size aktarmak boynumuzun borcu: "Hep içimin sesini dinledim ve içim bana şarkı söylemek lazım dedi. Şarkı söylemek iyidir ama bazen de birlikte şarkı söylemek daha iyidir. İnsana iyi gelir. Ben böyle hissettim ve yaptım". İyi ki de yapmış. Bu arada Meclis AB Uyum Yasaları’nı tartışadursun, Açıkhava’daki beş bin kişi onlardan çok çok öndeydi.

Komik, başka bir şey değil. Kültür Bakanlığı bakanlık koleksiyonundan kaybolan 99 değerli tabloyu gazetelere vereceği ilanlarla aramış. Umarız bulunur ama pek de öyle kolay olacağa benzemiyor. Kayıp tablolar ve sahipleri şöyle: Halil Paşa’nın "Mısır’dan Manzara", Hoca Ali Rıza’nın "Çamlıca’dan", Feyhaman Duran’ın "Yemişler", Nurullah Berk’in natürmort, Hamit Görele’nin peyzaj ve İbrahim Safi’nin "Mevlevili Natürmort". Sizce de biraz zor değil mi?

Her zaman yaptığı şeylerle ağzımızı açık bırakmayı beceren Marilyn Manson gene yaptı yapacağını. Amerikalı rock yıldızı Los Angeles’ta "Altın Çağın Saçmalığı" isminde bir sergi açtı. Manson durumu şöyle değerlendiriyor: "Bunun müzikten tek farkı, yalnız olmam, sessizlikte resim yapmam. Sadece ben, fırça ve tuval. Gizli kalmış duyguları ortaya çıkarıp çıkarmadığını bilmiyorum, ancak oldukça rahatlatıcı". Sergide 57 resim var, en pahalısı 55 bin dolarlık (ki satıldı) çift cinsiyetli olarak çizilen Alman diktatör Adolf Hitler’in resmi. Ayrıca 55 yıl önce Los Angeles’ta ikiye bölünerek öldürülen ve Black Dahlia olarak bilinen Elizabeth Short’u anlatan "Kar Beyazı Elizabeth Short" isimli tabloyu Red Hot Chili Peppers grubunun basçısı Flea 30 bin dolara satın aldı.

Milliyet ve Radikal’in spor yazarlarından Mehmet Demirkol, Dünya Kupası sırasında Radikal’de yayımlanan maç yazılarını "Tae Han Min Guk" ismiyle kitap haline getirdi. 2002 Dünya Kupası Mektupları altbaşlığını taşıyan kitap İletişim Yayınları’ndan çıktı. Demirkol kitapta, Seul’e gitmek üzere yola çıktığı 30 Mayıs gününden dönüşe kadar geçen süre içinde yaşadıklarını ve gördüklerini anlatıyor. Eğer o dönemde takip etmediyseniz mutlaka okuyun deriz. Çünkü içinde yalnızca spor yok ve oldukça keyifli - eğlenceli yazılar. Hatta çok zor bulabileceğiniz izlenim yazıları.

Türkiye’nin yetenekli aktörlerinden Ahmet Uğurlu bugünlerde yeteneğini İtalyanlara sergiliyor. Şöyle ki İtalyan yönetmen Gianluca Greco’nun 14 kentte gösterime giren filmi "Nemmeno in un sogno / Rüyada Bile Olmazöda başrol oynuyor. Uğurlu rol kesmekle kalmamış bir de Türkçe’yi tersten konuşarak yeni bir dil yaratmış. Filmde nereli oldukları bile belli olmayan göçmen bir ailenin İtalya’daki traji - komik yaşamı anlatılıyor. Martina Stella ve Roberto De Francesco ile başrolü paylaşan Uğurlu için yönetmeni Gianluca Greco, "Canlandırdığı kişilikteki kapasitesi, özellikle komedi oyuncularında artık pek olmayan mimikler Ahmet’te var. Peter Sellers’da olduğu gibi hem de daha mükemmel," diyor.

Hayri Pötür’ün yani pardon, Harry Potter’ın sevgili annesi J.K. Rowling kötü günlerden yırttı. Hem de iki kere. Amerikalı yazar Nancy Stouffer, Rowling’in kendi çocuk kitaplarındaki söz ve karakterlerini çalarak kullandığı gerekçesiyle dava açmıştı, Rowling davayı kazandı. Üstüne üstlük ikinci eşi Dr. Neil Murray ile bahara doğru bir bebekleri olacak. Dava derdiyle uğraşan Rowling, Harry Potter’ın beşinci kitabını stresten dolayı yazamıyordu. Artık sorun kalmadığına göre beşinci kitap yakın demektir.

Genç bestecilerimizden Can Aksel Akın, Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Gençlik Şarkıları Beste Yarışması’nda "Her Şey Güzel" adlı şarkısı ile İkincilik, "Yolumuz Uzun" isimli şarkısıyla da Başarı Ödülü kazandı. Halen Avusturya Bilim ve Kültür Bakanlığı’nın bursuyla Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’ndeki eğitimini sürdüren Akın’ın korolar, oda müziği toplulukları ve solo çalgılar için çok sayıda eseri bulunuyor. Yurt içinde ve dışında seslendirilen bu eserler, büyük beğeni topluyor.