Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

11.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun


Haberiniz olsun
Black Entertainment Television ya da kısaca BET tarafından kotarılan ödüller çarşamba akşamı Hollywood’daki Kodak Theatre’da bir törenle dağıtıldı. İkincisi yapılan ve Siyah Oscar’ları olarak da bilinen ödüllerin sahipleri pek de sürpriz sayılmaz. En iyi kadın oyuncu "Monsters Ball / Kesişen Yollar" ile Oscar’ı da evine götüren Halle Berry oldu, en iyi erkek oyuncu ise "Ali" ile Oscar’a aday olup alamayan Will Smith. Boksör Muhammed Ali hümanizm ödülü, 30 yıllık ünlü rock grubu Earth Wind & Fire ömürboyu başarı ödülünü kazandılar. Diğer ödüller de OutKast, Usher, India Arie, Ja Rule, Missy Elliott, Alicia Keys, Kobe Bryant ve Laila Ali’ye gitti.

Piyanodaki yeteneklerimizden Ferhan ve Ferzan Önder kardeşler "Avrupa’nın Müzik Oscar’ı" olarak nitelendirilen "Echo Klassik 2002 Ödülleri"nde "büyük ödül"ün sahibi oldular. 20 kategoride düzenlenen ödüller için ekimde Frankfurt’ta tören düzenlenecek. Ferhan ve Ferzan Önder, durumdan hayli memnun: "Türk sanatçıları olarak, Almanya gibi bir ülkede bu kadar önemli bir ödülü almaktan dolayı çok sevinçliyiz". Biz de!

Bir Dünya Kupası’nı daha idrak ettik, çok şükürler olsun. Tabii futbolla ilgili bir şey yazmayacağız. Bizim konumuz Pavarotti, Carreras ve Domingo üçlüsünün muhteşem konseri. Jose Carreras, Placido Domingo ve Luciano Pavarotti’nin Japonya’daki konserini 10 bin kişi izledi. Üstelik yağmur altında. Bilet fiyatları bin doları buldu. Üç tenor, birlikte konser vermeye 1990 Dünya Kupası’nda Roma’da başlamıştı. Öte yandan üçlünün son konseri olduğu söylentilerini de Domingo yaptığı basın toplantısı ile yalanladı. 2008’de görüşmek üzere. Almanya’da.

Film müziği dalında geleceğin Oscar sahiplerini keşfetmek amacıyla her yıl Hollywood’da yapılan ve ünlü film şirketi 20th Century Fox sponsorluğunda gerçekleştirilen "ASCAP Film Müziği Atölyesi"ne bu yıl ilk defa Türkiye’den genç bir yetenek davet edildi. Ülkemizde reklam filmleri için yaptığı müziklerle tanınan Rahman Altın, her yıl tüm dünyadan sadece 10 kişinin davet edildiği bu atölyeye gitme şansını elde eden ilk Türk sanatçı oldu. Sanatçı, Hollywood’da bir ay boyunca bir çoğu Oscar ödüllü ünlü bestecilerle birlikte çalışacak.

Hollywood star’larının İngiltere çıkarması bitecek gibi değil. Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow ve Madonna gibi yıldızların İngiliz sahnelerini şereflendirmesinden sonra sırada şimdi Leonardo DiCaprio ve Tobey Maguire var. İkili "This Is Our Youth / Bizim Gençliğimiz" isimli oyunun yeni versiyonunda oynamak üzere West End’e gelmeye niyetli. Oyunun son temsilinde Matt Damon, Casey Affleck ve Summer Phoenix rol kesiyordu.

"2002 Yunus Nadi Ödülleri" İbrahim Paşa Sarayı’nda düzenlenen bir törenle sahiplerinin kollarına vardı. 2002 yılı roman ödülünü "Aşkı Giyinen Adam" adlı romanıyla Nazlı Eray kazandı. Öykü dalında "Vahşi Kelebek" kitabıyla Zeynep Aliye ve "Uykusuz Sakız" adlı kitabıyla M. Sadık Aslankara ödülün sahipleri oldu. Şiir dalında ise kazanan isimler "Saat Farkı" isimli kitabıyla Roni Marguiles ve "Aşk Ey" adlı kitabıyla Ahmet Necdet.

Sunay Akın, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Hacı Orman ve Haluk Gerger başta olmak üzere "Sanat ve Hayat" dergisi yazarları "Sansüre Karşı 2000 Abone" kampanyası başlattı. Kampanya, derginin daha çıkmadan DGM tarafından toplatılması ve "yürütmeyi durdurma kararı"na yapılan itirazın reddedilmesi sonucu ortaya çıktı. Yazarları, antidemokratik uygulamaya karşı kamuoyu baskısı oluşturmayı hedefliyor.

Nasrettin Hoca adına bu sene 47.’si düzenlenen geleneksel Nasrettin Hoca Şenliği 5 Temmuz cuma günü başlıyor.
Kültür Bakanlığı, Akşehir Belediyesi ve Nasrettin Hoca Derneği’nin işbirliğiyle yapılan Nasrettin Hoca Şenliği’ne destek ve katkıları olan sanatçılar, ünlüler, kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensupları ve edebiyatçılar bugün Haydarpaşa İstasyonu’ndan kalkan Gülmece Treni’yle Akşehir’e ulaşacaklar. Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın da bulunacağı şenliğin açılışı 5 Temmuz saat 10.00’da Nasrettin Hoca Gülmece Parkı’nda yapılacak.
Şenlikte Nasrettin Hoca’yı temsil eden Erol Günaydın, ‘Hoca’nın kavuğunu ve cübbesini’ Halit Akçatepe’ye devredecek.

Patrick Swayze ve Jennifer Grey’in başrolde olduğu "Dirty Dancing"i ilk gençliği 80’lerde geçmiş olan kaç kişi unutabildi ki? O günleri hatırlamak isteyenlere iyi haber! Guy Ferland’in yönetmenliğini üsleneceği devam filminin adı "Havana Nights". Oyuncular henüz belli olmuş değil ama oynaması muhtemel olanlar Ricky Martin ve Natalie Portman. Film, 17 yaşındaki genç bir kızın dans tutkusu yüzünden ailesiyle yaşadığı sorunları konu ediniyor. Ariston ve Miramax şirketlerinin finanse edeceği filmin prodüksiyonunu ise "Pulp Fictionödan tanıdığımız Lawrence Bender yapacak.

Geçtiğimiz yıllarda 50. yılını kutlayan bale öğretmenlerinin duayeni Yıldız Alpar, baleye katkılarından dolayı İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından ikinci kez "Onur Ödülü" ile ödüllendirildi. 1992 yılında da yine İngiliz Kraliyet Akademisi Yıldız Alpar’ı dünyada sadece iki kişiye verilen "Özel Onur Ödülü"ne layık görmüştü.

Çeşitli meslek gruplarından amatörlerin kurduğu Orfeon Oda Korosu 2 - 7 Temmuz arasında Kanada’da yapılacak "10. Kathaumixw Uluslararası Koro Yarışması"na katılacak. Şef Elnara Kerimova yönetimindeki Orfeon Oda Korosu, 34 koronun katılacağı yarışmada, Oda Koroları, Folklorik Korolar ve Çağdaş Müzik Kategorileri’nde yarışacak.