Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

02.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

Cannes jürisi güzelleşiyor
Haberiniz olsun
Yok yok, bundan öncekilere çirkin filan dediğimiz yok. Ama bu seneki biraz daha hoş galiba. 15 Mayıs’ta 55.’si başlayacak olan "Cannes Film Festivali"nin jürisinde Hollywood yıldızlarından Sharon Stone ve Michelle Yeoh da var. David Lynch’in başkanlığını yapacağı dokuz kişilik jüride Stone ve Yeoh dışında Endonezyalı aktris Christine Hakim, Fransız yönetmenler Claude Miller ve Regis Wargnier, Danimarkalı yönetmen Bille August, Şilili yönetmen Raoul Ruiz ve Brezilyalı yönetmen Walter Salles var.

Berlin’in üstünde bir melek
"Mavi Melek" Marlene Dietrich, ölümünden on yıl sonra doğduğu şehir Berlin’de "fahri hemşeri" ilan edildi. Berlin Şehir Meclisi, 1901 yılında Berlin’in küçük bir kasabası olan Schöneberg’de doğan Dietrich’i, "demokratik, özgürlükçü ve insan haklarına saygılı Almanya"yı temsil etmesi gerekçesiyle fahri hemşeri ilan ettiğini açıkladı. Dietrich Adolf Hitler’in güçlenmeye başladığı 1930’lu yıllarda Almanya’yı terk etmiş ve Hitler gözden düşünce geri dönmüştü.

Terry Eagleton ve kitabı Türkiye’de
Terry Eagleton 25 ve 26 Nisan tarihlerinde İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü ve The British Council tarafından organize edilen ve bu yıl yirmi üçüncüsü düzenlenen All Turkey English Literature Conference için İstanbul’da olacak. Konferansın bu yılki konusu kötülük. ‘Angels and Demons’ (Melekler ve Şeytanlar) adlı makalesini sunacak olan Eagleton’ın anılarından oluşan son kitabı "Kapı Bekçisi" Bilge Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı.

Polanski Amerika’ya dönüyor
25 sene önce 13 yaşında bir kızla cinsel ilişkiye girdiği için tutuklanan ve daha sonra Fransa’ya giden yönetmen Roman Polanski mahkemeye çıkmak üzere Amerika’ya dönüyor. Fransa’ya gittikten sonra tutuklanma korkusuyla Amerika’ya dönmeyen yönetmenin şimdi Los Angeles Bölge Savcılığı ile hapse girmemek üzere bir anlaşma yaptığı ve bu şekilde Amerika’ya döneceği iddia ediliyor. Bölge Savcılığı ise anlaşma spekülasyonlarını reddediyor.

Hocalardan hocaların şarkıları
İ.T.Ü Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda ilginç bir konser var bugün. Okulun öğretim üyeleri yine okulun öğretim üyesi olan bestecilerin eserlerini seslendirecekler. Solist Emel Şenocak (öğretim üyesi) ve Yardımcı Doç.Dr. Nurlu Eralp (piyano) Yalçın Tura, Selahattin İçli ve Ali Eral’ın eserlerini yorumlayacaklar. Konser saat 13.00’te konservatuarın Ses Eğitim Salonu’nda.

New York’ta klarnet sesi
"Bergama Gaydası" isimli albümleri, Brooklyn Funk Essentials ile yaptıkları "In The Buzzbag" albümü ve birlikte verdikleri konserleriyle Türkiye’de birçok hayran edinen Laço Tayfa, 12 Mayıs’ta New York Central Park’ta bir konser verecek. Konseri Moon & Star vakfı düzenliyor. Hüsnü Şenlendirici ve arkadaşlarına iyi şanslar! Roman müziği New Yorklulara iyi gelecektir!

Özpetek’e saygıyla
Son filmi "Cahil Periler" ile İtalya’yı baştan başa fetheden genç ve yetenekli yönetmen Ferzan Özpetek için geçen hafta Bologna’da, "Özpetek’e Saygı" adıyla bir etkinlik düzenlendi. Bologna Belediye Başkanlığı tarafından kotarılan etkinlikte aynı gün içinde Özpetek’in "Hamam", "Harem Suare" ve "Cahil Periler" isimli filmleri gösterildi. Bununla da bitmiyor; yönetmenin filmleri daha sonra Ferrara ve Palermo kentlerinde de gösterildi. Özpetek bu durumdan gayet memnun. Ve üstelik bir taraftan da yeni filmi için çalışıyor. Senaryo aşamasındaki yönetmen Ağustos ayında çekimlere başlamayı düşünüyor. Kolay gelsin!

Beatty, Kurosawa ve Spacey
Bizim film festivalimiz tam gaz devam ediyor. Dünyanın öbür ucunda da bir başkası: San Francisco Film Festivali. 2 Mayıs’a kadar sürecek festivalde oyuncu Warren Beatty ve yönetmen Akira Kurosawa’ya "yaşam boyu başarı ödülü" verildi. Kevin Spacey de "en başarılı oyuncu" ödülünü götürdü. Festival bizim festivalde de gösterilen "Thirteen Coversations About One Thing / Bir Konu Hakkında 13 Sohbet" isimli filmle açıldı. Kapanışı ise Woody Allen’ın son filmi "Hollywood Ending" yapacak.

Erkin Baba diyorsa
"Yakışıklı olmakla sanatçı olunmuyor". Evet biraz ağır sözler ama bunu söyleyen de Anadolu rock müziğinin yaratıcılarından biri olan Erkin Koray. O zaman diyecek bir şey kalmıyor. O daha iyi bilir! Side’de bir konser veren Koray şarkılarını söyleyip insanları coştururken böyle bir açıklama yapmayı da ihmal etmedi. Gençlerin müziğe olan ilgisinin kendini pek mutlu ettiğini de söyleyen Koray, sonrasında ise genç rockçılara bir iki laf etmeden geçmedi. "Şimdiki sanatçılar yakışıklı olmakla her şeyin bittiğini sanıyor".

Kanada’dan iyi haber
Kanada’da yaşayan genç yönetmen Kaan Akalın, "Patterns" isimli kısa filmiyle Kanada Sinemacılar Topluluğu’nun "en iyi kısa film" ödülünü aldı. 1979 İstanbul doğumlu Akalın hafızasını yitirmiş bir genç adamın yaşadığı karmaşık duyguları anlatıyor filminde. Senaryosunu, yapımını ve kurgusunu da Akalın’ın yaptığı film aynı zamanda Ryerson Polytechnic Üniversitesi’nden de yılın "en başarılı sinematografi" ödülünü kazandı.

Ressam Malkoçoğlu
Eski jönümüz taze ressam Cüneyt Arkın’ın da içinde olduğu "Kuzenler Sergisi" İzmir’den sonra memleketi Eskişehir’de açıldı. Sergide asıl adı Fahrettin Cüreklibatur olan Arkın’ın resimlerinin yanı sıra ağabeyi Prof. Dr. Fikret Cüreklibatur, kuzenleri Doç. Dr. Sumru Tömek, İnci Tarakçıoğlu ve Hikmet Uğurlu’nun toplam 77 resmi var. Serginin açılışında tabii ki ilgi Arkın’daydı ve keyfi yerindeydi. "Biz kuzenlerin resime karşı ilgisi vardı. Yaptığımız resimlerle bir kuzenler sergisi açalım dedik". 30 Nisan’a kadar da açık olan sergi Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde.

Fransa’da bir İzmirli
Mart ayı boyunca Fransa’da 14 kez sunulan "Carmen" operasında "Don Jose"yi seslendiren İzmir Devlet Opera ve Balesi tenorlarından Aydın Uştuk için Le Figaro şöyle diyor: "Türk tenor Uştuk’un tekniği ile yüreği seyirciye zevk vermek için birleşmişti". Uştuk temmuzda Floransa ve Sicilya’da oynanacak "Rigoletto" operasındaki Duca di Mantova rolü için kontrat imzaladı.

Evlilik mi?
Müjde mi diyelim yoksa kara haber mi, karar veremedik doğrusu. Gelen haberlere göre Hollywood starlarından Salma Hayek ve Edward Norton yakın bir tarihte evleniyorlar. Üç senedir "seviyeli bir ilişki" (tabii bizimkiler kadar değil!) yaşayan çiftin evlenme dedikoduları, gittikleri bir basketbol maçında Salma Hayek’in parmağındaki pırlantı yüzüğü saklamak için haddinden fazla çaba sarf etmesiyle başladı. Arkadaşlarının söylediğine göre Salma Hayek bir süre sonra bu çabadan vazgeçip yüzüğü cebine attı. Kıskansak da ne yapalım, bir yastıkta kocasınlar! Yani daha sonra karar değiştirmezlerse.

Bullock süper ligde
Tabii sporun süper ligi değil. Hollywood’un süper liginden bahsediyoruz. Sandra Bullock da Julia Roberts ve Cameron Diaz gibi en çok ödenen aktrisler arasına giriyor. Çünkü Bullock geçen sene oynadığı ve Amerika’da oldukça iyi gişe yapan "Miss Congeniality / Güzel Dedektif"in devam filmi için tam tamına 14 milyon dolar alacak. Ne diyelim, bereket versin.




KÜLTÜR & SANAT