Egzersizler Hayalet Avcılığa Son!

Hayalet Avcılığa Son!

14.11.2012 - 10:15 | Son Güncellenme:

UNDP GEF Küçük Destek Programı (SGP) HAYALET AVCILIĞA SON PROJESİ GELİŞME RAPORU

Hayalet Avcılığa Son

PROJE ÖZETİ

Projemiz çeşitli sebeplerden yaşanan ağ kayıpları sebebiyle dipte avcılığını devam ettiren hayalet avcılık konusunda farkındalık yaratma ve mevcut ağların resif alanlarından temizlenerek biyolojik çeşitliliğin devamlılığına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra yapılacak eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla hedef bölgedeki balıkçılara ve yöre halkına ülkemizdeki su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği, yeni av araçları ve metotları hakkında bilgiler edinmelerini sağlayarak kapasitelerini arttırmaya odaklanmıştır.
Projede görev alacak 20 genç, proje öncesinde dalış eğitimleri alacaklar. Projede balıkçılar ile yapılacak anketler sonucu belirlenecek ortalama 20 bölgede deniz temizlik çalışmalarına aktif katılım sağlayacaklardır. Amacımız bu bölgelerde hayalet avcılığa devam eden ağların ortamdan uzaklaştırılarak, deniz canlılarına yaptığı etkiyi azaltmaktır.

GEF Küçük Destek Programı Nedir?

GEF Küçük Destek Programı (SGP) Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) bir parçasıdır. Sivil toplum kuruluşlarının ve yerel toplulukların biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği, iklim değişikliği ve arazi bozunumu ile mücadele faaliyetlerinde destek sağlar.

SGP, doğa tahribinin hepimizi tehdit ettiği ancak, genelde hassas ekosistemlerde yaşayan ve geçimleri doğal kaynaklara bağlı olan yoksulların daha çok risk altında olduğu gerçeğinden yola çıkmaktadır.

Doğa koruma ve yenileme amacına yönelirken, insanların refahı ve geçim kaynaklarını da gözeten sivil toplum projelerine fon ve tecrübe desteği veren SGP, yerel ve sivil girişimin, insani ve çevresel gerekler arasındaki ince dengeyi kurabileceği inancı ile hareket eder.

SGP, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanır ve Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) tarafından 127 ülkede yürütülür. UNDP bu programı, GEF'in üç uygulayıcı kurumu olan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), UNDP ve Dünya Bankası adına uygular.

Detaylı bilgi için : sgp.undp.org

PROJE FAALİYETLERİ VE ÇIKTILARI

1. Proje Eğitimleri


Projemiz kapsamında gönüllü olan 20 genç (10 erkek – 10 kadın) öncelikle CMAS 1* Dalıcı Eğitimi almışlardır. 5 teorik ders, 5 pratik ders olarak süren eğitimler toplanda 10 gün, 32 saat olarak gerçekleşmiştir.

2. Proje Anketleri

Proje başlangıcında gönüllüler tarafından yapılan farkındalık anketi 3 soruluk olarak, toplumun farklı kesimlerinden kişilerin konu ile ilgili bilgilerini ölçmek amacıyla hazırlanmıştır. Farkındalık anketi başta Çanakkale Merkez ilçesi olmak üzere Eceabat, Kilitbahir, Kepez, Geyikli ve Ezine’de 287 kişi ile yapılmış ve ilgili sorulara yönelik cevaplar şu şekilde olmuştur.

- Hayatlet Avcılık Nedir?
%5 Denizde kaybolan ağlardır.
%70 Bilmiyorum
%25 Fikrim yok
- Hayalet Avcılığın çevreye etkilerini biliyor musunuz? (Hayalet Avcılığın tanımı açıklandıktan sonraki soru)
%11 Deniz Kirliliği
%2 Ekolojik Tehlike
%3 Canlılara zarar veriyor
%7 Yunuslara, kaplumbağalara zarar verir
%2 Balık yuvalarını bozar
%5 Mercanların, resiflerin üstünü örter, zarar verir.
%60 Bilmiyorum
%10 Fikrim Yok
- Hayalet Avcılığın azaltılması ile ilgili neler yapılabilir?
%80 Devletin balıkçı denetimlerini arttırması gerekli / Devlet kontrol etmeli
%5 Temizlik çalışmaları yapılmalı
%10 Balıkçılar kaybettiği ağları bildirmeli ve zarar vermeden hemen çıkarılmalı
%5 Fikrim Yok

Yapılan anketlerin sonuçlarında da görüldüğü gibi, hayalet avcılık ile ilgili bilgi sahibi kişiler çok azdır. Anket grubunda yer alan kişilerin, eğitim seviyeleri arttıkça konu ile ilgili daha fazla cevap verebildiği tespit edilmiştir. (Yada tahmin yürütebildiği.) Hayalet avcılığın çevreye olan etkileri ile ilgili verilen cevaplarda çıkan %60 oranında bilmiyorum cevabı konumuzun denizlerin sürdürülebilirliği için ne kadar tehlikeli olduğunu arz eden bir cevaptır. Anketler sırasında hayalet avcılığın denizlere ve balıkçılığa etkisi anlatıldığında, özellikle böyle bir konunun devlet tarafından takip edilmesi/edecek sistemler kurulması gerektiği tüm sorular arasından en büyük oranı alan cevaptır.

3. Proje Tespit ve Temizlik Dalışları

Ağ kayıplarını tespit etmek için gerçekleştirilen anketler başlıca hedef bölgelerde av yaptığı bilinen balıkçıların olduğu liman ve balıkçı barınaklarında yapıldı. Anketler; Çanakkale, Eceabat, Kumkale, Yeniköy, Kabatepe, Seddülbahir, Güneyli, Kavak, İbrice ve Ece Limanında gerçekleştirildi. Bölgede uzatma ağı ile avcılık yapan 330 balıkçının %40’ına ulaşılabilmiştir. Anket yapılan toplam 132 balıkçının son 3 yılda kaybettiği toplam ağ miktarı 100 – 150 km’dir. Kaybedilen toplam ağ türlerinin dağılımı %40 oranında marya, %25 oranında barbun ağı, %15 karides ağı ve %20 oranında diğer ağ türü olmuştur. Ağ kayıplarının sebepleri arasında %15 ile av aracı çatışması (troll gırgırların ağları sürüklemesi) ilk sırada yer alırken, %65 ile dip / zemin yapısı, %10 oranın hava şartları ve %10 oranında kalitesiz malzeme kullanımı / sabotaj olmuştur.

Anketler sonucu belirlenen 35 bölge, gerçekleştirilen 60’ın üstünde tespit dalışları ile 20’ye düşürülmüş ve ulaşımı kolay bölgelere öncelik verilmiştir. Bu kapsamda bölgelerin dağılımı ve yakınlığı şu şekilde olmuştur; Gökçeada çevresinde 7 bölge, Bozcada çevresinde 3 bölge, Mavri (Eşşek Adası) çevresinde 6 bölge, Saroz (Büyük Kemikli, Kömür Limanı, Yeniköy) Çevresinde 4 bölge belirlenmiştir. Tespit edilen Majestik batığı üzerinde bulunan ağların çıkartılabilmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ve Liman Başkanlığı’ndan izinler alınmıştır.

Gerçekleştirilen dalış ve temizlik çalışmaları kapsamında 3 farklı tekne kullanılmış ve teknelerin özellikle ağları yukarı çekebilecek güçte ırgatlarının olması istenmiştir. Temizlik kapsamında kurtarılan ağların özellikleri;
1. Kurtarılan ortalama ağ uzunluğu: 3 km.
2. Kurtarılan ağ türleri: Marya Ağı, Barbun, Gırgır Ağları, Voli Ağı ve türü tespit edilemeyen ağlar
3. Çıkarılan kurşun miktarı: 500 kg.
4. Ağların kurtarıldığı bölgelerde bulunan canlı miktarı ve türü: 20 balık türü (Sargoz, Iskatari, Müren, Papaz Balığı, Karagöz, Sivriburun Karagöz, Orfoz, Sinarit, Mercan Akya, Eşkina, Melanur, Vatoz, Orkinos, İzmarit, Lapin, Çırçır, İskorpit, Lipsoz ve Kayabalığı çeşitleri) 2 cephalapod türü (Ahtapot, Kalamar Yumartaları), Crustecea türleri (Teke, Yengeç vb.)
5.

30 EKİM 2012 – 1 MAYIS 2013 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER

Faaliyet 1 Temizlenen bölgeler içerisinde yer alan 3 bölgede temizlik sonrasındaki canlı türü ve yoğunluğu üzerine sayısal ve görsel kayıtlar almak (3 ay boyunca)

Faaliyet 2 Hedef bölgelerde, 10 adet bilgilendirme toplantısıyla kamuoyunu hayalet avcılık ve denizel ekosisteme etkileri/sonuçları konularında bilgilendirmek

Faaliyet 3 Mavi Kilikya Derneği ile işbirliği içerisinde kaybolan ağların türünün, miktarının ve kaybolma bölgesinin işlenebileceği veri tabanına proje alanındaki verileri kaydetmek

Faaliyet 4 5 farklı bölgede balıkçılara yönelik; Sürdürülebilir Balıkçılık, Yeni Balıkçılık Yöntemleri ve Uygulamaları, Av Araçlarının Mekanizasyonu ve Sebepleri, Diğer Ülkelerin Kullandığı Av Araçları ve Ülkemizde Uygulanabilirliği, Balıkçılık Mevzuatı ve geliştirilen hayalet ağ takip sistemi konularını içeren 1’er günlük eğitimler düzenlemek.

Faaliyet 5 Projede gerçekleştirilen faaliyetleri ve kayıt altına alınan verileri, içeren proje sonuç kitapçığını hazırlanmak, yayınlanmak ve ilgili resmi ve sivil kurumlara göndermek

Çanakkale Koza Gençlik Derneği

Proje Koordinatörü: Mustafa Emir CiLASIN – emircilasin@hotmail.com / 0543 837 77 69
Kemalpaşa Mah. Fetvane Sok. Yalı Hanı Kat:2 No:28 / 29 Merkez ÇANAKKALE
www.kozagenclikdernegi.com - Tel/Fax: 0(286) 213 56 55

UNDP GEF Küçük Destek Programı (SGP)
Ulusal Koordinatör: Gökmen Argun – gokmen.argun@org - www.gefsgp.net
Tel: 0(312) 454 11 31 Belgegeçer: 0(312) 496 14 65

Yazarlar