Tatil Hem klasik hem modern

Hem klasik hem modern

26.03.2010 - 10:19 | Son Güncellenme:

Hırvatistan Ulusal Split Tiyatrosu, İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor...

Hem klasik hem modern

Hırvatistan Ulusal Split Tiyatrosu’nun ilk bale gösterisi, İtalya, Milano’dan gelen misafir bale topluluğunun performansının gerçekleştiği 1921 yılına dayanır. Otuzlu yıllarda ilk bale okulu açıldı. Okul, daha sonra 1940 yılında, dünyaca ünlü balerin Ana Roje tarafından kurulacak olan bale topluluğunun kalbi oldu. Roje, eğitimini Zagreb ve Londra’da tamamladıktan sonra ana yurdu Split’e döndü ve hem Split hem de Hırvatistan için balenin altın çağı başladı.

Haberin Devamı

Ana Roje, ortağı ve eşi Oskar Harmos ile birlikte uluslararası camiada tanınan bir bale okulu açtı. O tarihten itibaren, Hırvatistan Ulusal Split Tiyatrosu bale topluluğu kalıcı olarak faaliyet gösterdi ve şimdiye kadar yalnızca standart bale klasiklerini değil, aynı zamanda bazıları ilk defa sahnelenen, Hırvatistan bestecilerinin bestelediği birçok parçayı da sahneye taşıdı. Şimdilerde topluluk, klasik ve moderni içinde barındıran bir repertuara sahiptir.

2000’den 2002 yılına değin grubun Sanat Yönetmeni tanınmış Portekizli koreograf Gagik İsmailian idi. Ünlü Hırvat prima balerini Almira Osmanoviç, 2002 yılında Split Balesi CNT’nin Sanat Yönetmenliği görevini üstlendi. Bu tarihten sonra, Split’te klasik bale geleneği en iyi şekilde korundu; öyle ki günümüzde topluluk hem klasik hem de modern parçalardan oluşan bir repertuara sahiptir: Fındık Kıran, Don Kişot, Kuğu Gölü Balesi, Cipollino, Romeo ve Jülyet, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Pulcinella, Shpiel es, La Bayadére, Bolero ve Carmina Burana.

Haberin Devamı

Mekan : Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Tarih/Saat : 27 Mart Cumartesi, 20:00