Sağlıklı Beslenme Hindi etini hep hatırlayın!

Hindi etini hep hatırlayın!

30.12.2008 - 10:13 | Son Güncellenme:

#10

Hindi eti, kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye önem veren kişiler için de ideal bir seçimdir

Hindi etini hep hatırlayın

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Hindi kolesterolü düşük ama proteini yüksek olan çok iyi bir hayvansal protein kaynağıdır. Günlük beslenme içinde henüz hak ettiği yeri bulamayan hindi yeni yıl yaklaşınca daha popüler hale geliyor. Birçok otel ve restoran yeni yılı evde geçirecekler için hindi dolması siparişi almaya başladı bile.

Hindi etinin niasin içeriği önemli:

Hindi eti, besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlerle işlenebilmesi ve lezzeti ile dünyada birçok kişi tarafından tercih edilen bir kanatlı etidir. Kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Bu sebeple, hayvansal yağları azaltmayı öneren sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Hindi eti B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengindir. Özellikle B grubu vitaminlerden olan niasin kalp damar hastalıklarının tedavisinde son derece önemlidir.
Amerika’da yapılan araştırmalar sonucu niasinin kolesterolü düşürmede ilaçlar kadar önemli bir rol oynadığı tesbit edilmiştir. Günlük 2 -3 gram niasin alınmasının kötü kolesterolü yüzde 20 - 30 düşürdüğü, iyi kolesterol oranını ise yüzde 20 - 35 artırdığı sonucuna varılmıştır.
Amerikan Ulusal Kolesterol Eğitim Programı yüksek kolesterolün tedavisinde niasinin kullanılmasını öncelikli olarak tavsiye etmektedir. Ancak doz aşımı durumlarında alerjik reaksiyonlar, baş ağrısı, mide bulantısı, mide ekşimesi, kusma, ishal, karaciğer harabiyeti gibi yan etkilerinin bulunduğu ve bu nedenle niasinin hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini de bildirilmektedir.


BAZI GIDALARDA BULUNAN VİTAMİN B3 (NİASİN) MİKTARLARI
DOMATES (100 g) 0,7 mg
PATATES (100 g) 1,5 mg -
HİNDİ ETİ (100 g) 4,1 mg -
TAVUK ETİ (100 g) 6,8 mg
Yetişkin erkekler için günlük 16 mg, yetişkin kadınlar için günlük 14 mg niasin önerilmektedir. Gebelik döneminde günlük 18 mg, emzirenlerde 17 mg niasin alımı tavsiye edilmektedir.



Kalp hastalıkları birçok ülkede ölüm sebeplerinde ilk sırada
“Kalp hastalığı” deyimi kalp ve kan damarlarına ilişkin birçok rahatsızlığı içine alır. Kan kolesterol düzeyi önemli bir parametredir. Yüksek kolesterol büyük olasılıkla arter duvarlarında ve diğer damarlarda zamanla birikir. Arter duvarı daralır, bu birikim arttıkça oksijen ve kanın damarda dolaşımı engellenir. Bu duruma ateroskleroz denir. Üstelik bunlar kontrol edilmediği sürece sessizce oluşur.
Kan damarı yaklaşık yüzde 75 oranında tıkanmadan şikâyetler gözlenmez. Bu sebeple de kalp krizleri genelde aniden ortaya çıkar. Kanın beyne gitmediği durumda ise felç oluşur.



Türkler için ideal bir besin kaynağı
Kalp ve damar sistemini sağlıklı tutmak uzun bir ömür için en önemli yoldur. Türk toplumunda genetik olarak iyi olan kolesterol düşüktür (HDL). Alkol ve sigara kullanan, hareketsiz yaşayan, şişman ve stresli yaşamı olan bireylerde bu risk daha da artar. Çözüm için düşük yağ ve kolesterol içeren bir beslenme seçil-meli, sınırlı alkol alınmalı, egzersiz yapılmalı, sigara bırakılmalı ve fazla kiloyla mücadele edilmelidir. Hindi düşük kolesterol ve yağ içermesi sebebiyle Türk toplumunun genetik olarak düşük olan HDL seviyesini düzeltmek için doğru bir seçimdir.

Hindi etinin yağ oranı düşüktür
Hindi eti kolay pişer. Her türlü sosa kolayca uyum sağlar, mutfaktaki yaratıcılığınızı artırır. Ürün çeşitliliği ve kullanım rahatlığı ile sürekli olarak kırmızı et ya da piliç eti ile kullandığınız yemek çeşitlerinde kullanabilirsiniz. Böylece öğünlere yepyeni alternatifler katar. Bol proteini ile çocukların sağlıklı büyümesini ve güçlenmesini sağlar. Sağlıklı beslenmeye önem veren yetişkinler için de farklı bir seçim olabilir.

Hindi etini hep hatırlayın

Yazarlar