DEKORASYONDA NEOKLASİK TARZ RÜZGARI

Merhaba sevgili Milliyet okurları,

Bu hafta sizlere kişilik sahibi stillerden biri olan Neoklasik tarz dekorasyondan bahsetmek istiyorum.XVII. yy sonlarında ilk olarak İtalya’da ortaya çıkan, ardından İngiltere, Fransa ve sonrasında tüm Avrupa’ya yayılan Neoklasik Stil Dekorasyonun kişilik sahibi olmasının bir çok nedeni vardır. Bu tarzın ortaya çıkışında çok detaylı süslemeler ve abartılı işçilik tarzına sahip olan Barok Stil mimarinin büyük etkisi vardır. Tam karşıtı olarak daha sakin, pastel renkler ile canlı renklerin bir arada denge içerisinde sunulduğu, zarif ve yalın dokunuşların olduğu bir stildir.

Haberin Devamı

Neoklasik tarz dekorasyonda simetri çok önemlidir. Stilde; geometrik şekiller, detay süslemeleri ve kavisleri birarada görmek mümkündür. İhtişamlı, lüks tasarımların yanında eklektik tarz dediğimiz (Karma stil) etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Ebatları büyük, gösterişli detayların yanında renk olarak pastel renklerin birlikteliğini tamamlayan gümüş, altın varaklar, mavi, bej, gri tonlarını birarada kullanabilirsiniz.

Özellikle simetri bu tarzın önemli bir vurgusu olduğu için birbirini simetrik tamamlayan iki adet şamdan, heykel, büst, tablo ve sütunlar büyük önem taşır. Yine bu tarzın olmazsa olmazı şömineler büyük önem taşır. Örneğin; büyük ebatlarda bir yemek masası, duvarlarda gösterişli duvar kağıtları, uzun klasik kadife perdeler, mermer zemin, Neoklasik tarz dekorasyonda vazgeçilmezler arasındadır.

Çok çeşitliliği aynı mekan içinde gözleyebileceğiniz Neoklasik tarz dekorasyonu yaşam alanlarına uygulamak için bahsettiğim detaylara dikkat etmek gerekir. Klasik tarz dekorasyonla karıştırmamak için özellikle renklere, dokulara, kullanılan aksesuarlara dikkat etmek gerekir. Özellikle Yunan ve Roma mimari formlarının yaşam alanlarına yansıtmak için bu tarz mimari yapıları incelemek ve bu doğrultuda tercihler yapmak önemlidir.

Hepinize keyifli bir hafta diliyorum.

Sevgilerimle

İç Mimar Meral Akçay

http://www.meralakcay.com