Birkaç senedir Haziran ayı benim için yılın en özel dönemlerinden biri anlamına geliyor. Günlük yaşantısını müziksiz sürdüremeyen ve en iyisini keşfetme derdinde olan biri olarak yaşıma göre uzun bir süredir vardığım son nokta klasik müzik oldu. İstanbul gibi bir şehirde yaşayınca bu konuda da seçenekleri oluyor insanın. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndan, Notre Dame de Sion Lisesi’ne, çok sayıdaki mekânda yazın birkaç ayı hariç sürekli olarak bu türdeki etkinliklere katılma imkânı mevcut.

Kuşkusuz bu alandaki en önemli organizasyon, yazının başında da belirttiğim gibi Haziran aynı benim için özel kılan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Müzik Festivali. Dile kolay, bu yıl 45.si düzenlenecek olan festivalin sanatçıları, programları ve mekânları yine insanı heyecanlandıran türden.

Haberin Devamı

45. İstanbul Müzik Festivali bu yıl “Sıradışı” temasıyla kurgulanmış. Klasik Batı Müziği’nin yanında bizim, Osmanlı geleneğinden gelen klasik müziğimiz de bu seneki festival programında yer alıyor. Buna istinaden alışılagelmiş konser mekânlarına yanına Kapalıçarşı ve Galata Mevlevihanesi gibi İstanbul’un iki önemli simgesinin de eklendiğini belirtelim.

Açılışı bu akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek olan 45. İstanbul Müzik Festivali’nde sahnede Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası ve genç viyolenselci Andrei Ionita yer alacak. Festivalde gelenekselleşen Borusan Filarmoni ve ona eşlik edecek olan genç müzisyen konseri bu yılda sürmüş olacak. Ayrıca açılış konseri programı çerçevesinde Evin İlyasoğlu’na, Onur Ödülü sunulacak.

29 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Bomontiada, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Sakıp Sabancı Müzesi, İş Sanat Konser Salonu, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Kapalıçarşı, Avusturya Kültür Ofisi, Yeniköy ve Galata Mevlevihanesi birbirinden özel isimleri ağırlayacak olan 45. İstanbul Müzik Festivali aynı zamanda bir ilke de imza atacak. Yaşayan en önemli besteciler arasında yer alan Philip Glass’ın festival için özel olarak bestelediği “11. Senfonisi”nin, bünyesinde Norveçli kemancı Mari Samuelsen’in de yer alacağı Borusan Filarmoni Orkestrası tarafından Aya İrini Müzesi’nde prömiyeri gerçekleşecek.

Haberin Devamı

45. İstanbul Müzik Festivali kapsamında sahne alacak isimler ve orkestraları belirtmeden geçmek olmaz. İçlerinden bazıları için biletlerin satışa sunulduğu Şubat ayından beri beklemedeyim. BBC Music dergisi tarafından çağın en önemli 20 piyanisti arasında gösterdiği Mikhail Rudy de bunlardan biri. “Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall” projesi kapsamında İş Sanat Konser Salonunda 31 Mayıs’ta konser verecek olan piyanist Mussorgsky, Mozart, Wagner, Gluck, Ravel ve Debussy’den bir seçkiyle müzikseverlerin karşısında olacak.

Londra Oda Orkestrası, St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi, Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın yanı sıra 45. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konserinde Viyana Oda Orkestrası, ülkemizin dünyaca ünlü piyanistlerinden Fazıl Say ile birlikte sahnede yerini alacak. 5 Mayıs’taki “La Stravaganza” ve 11 Haziran’daki “Çellistanbul & Cello4Berlin” merakla beklediğim diğer konserler arasında.

Haberin Devamı

Festivalin geniş kitlelere yayılması amacıyla gelenekselleşmiş “Hafta Sonu Klasikleri” serisi bu sene Bomontiada’da gerçekleştirilecek. Müzikseverlerin ücretsiz olarak izleyebilecekleri bu etkinliklerden biri de “Sampling Baroque: Exposing Handel”.

Fazıl Say ve St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi’nin ikişer konser vereceği 45. İstanbul Müzik Festivali’nin “Sıradışı” temasının önemli bölümlerinden biri de 2 Haziran’da Galata Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilecek olan “Gülistan” konseri. Naçizane fikrimce bu topraklara ait müziğin ve çalgı aletlerinin en iyi yorumcularından olan Derya Türkan, Kayhan Kalhor, Sokratis Sinopoulos, ve Ali Bahrami Fard’tan oluşan dörtlüden ortaya çıkacak mükemmeliyetin merakı ve heyecanı içersindeyim. Galata Mevlevihanesi’nde, Beyati Ayini’ne tanıklık etmek bu festival için en özel anlardan biri olsa gerek. Tam da Ramazan ayı içindeyken böyle bir ana tanıklık etmek ayrı bir güzel. Gözler bu ekibin arasında bir de Jordi Savall’i arıyor. Bir dahakine kısmetse…

Hafta sonu gerçekleşecek etkinliklerin 11.00 ve 12.00 gibi başlayacağını belirtelim. Ancak hazır Ramazan demişken bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Özellikle akşam 8’de başlayacak olan konserlerin saatinin keşke diğer bazı konserlerde olduğu gibi en azından 9’a çekilebilmesini dilerdim.

Son bir hatırlatma yapalım. 7 Haziran’daki Goldberg Çeşitlemeleri öncesi Enis Batur’un ve Çellistanbul & Cello4Berlin konseri öncesi de Tuna Kiremitçi’nin bu iki etkinlik öncesi birer söyleşi gerçekleştireceklerini belirtelim. Geçtiğimiz yıllarda benzeri söyleşiler kapsamında Aydın Büke gibi alanında önemli isimleri dinlemiş olarak bu tip etkinlikleri çok önemsiyorum.

İlki 15 Haziran-15 Temmuz 1973 tarihleri arasında gerçekleşen ve geçmişinde New York Filarmoni, Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, Royal Concertgebouw Orkestrası, Orchestre de Paris, Kurt Masur, Zubin Mehta, Simon Rattle, Mariss Jansons, Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel gibi efsanevi orkestra ve şeflere ev sahipliği yapan İstanbul Müzik Festivali’nin bu yıl da biz müzikseverler için harikulade geçmesi dileğiyle. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Müzik iyi ki var…