Yaşam İklim anlaşması tehlikede

İklim anlaşması tehlikede

09.12.2009 - 01:14 | Son Güncellenme:

Danimarka’daki zirveye katılan bilim insanları ABD ve Çin’in taleplere çok uzak durdukları yönünde açıklamalar yapıyor

İklim anlaşması tehlikede

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da büyük umutlarla başlayan BM İklim Zirvesinde iyimser hava yerini endişeye bırakmaya başladı. ABD ve Çin’in bir anlaşmaya imza atmalarının tehlikeye girdiği iddia edildi.
Danimarka’ya İklim Zirvesi için gelen bilim insanları ABD ve Çin’in talepleri karşılamaktan çok uzak oldukları yönünde açıklamalar yapıyor. Zirveye katılan sivil toplum örgüt temsilcileri ABD ve Çin’in yoksul ülkelere yardım edilmesi için yapılacak anlaşmaya fazla sıcak bakmadıkları endişesini taşıdıklarını belirtiyorlar. Ancak önemli kararların 18 Aralık’ta Kopenhag’a gelecek olan 192 ülkenin çevre bakanı ve 103’e yakın devlet ya da hükümet başkanına kalacağı belirtiliyor.

Kentte korkulu bekleyiş
Bu arada İngiliz Economist dergisinin Siemens ile ortaklaşa yaptığı bir araştırmaya göre Kopenhag, Stockholm, Oslo, Viyana ve Amsterdam’dan sonra en temiz ve en yeşil kent olarak gösterildi.
Karbondioksit salımı en az düzeyde olan, çevreye duyarlı binalar, enerji, ulaşım, su, çöp, tarım ve hava temizliği gibi alanlar göz önünde bulundurularak Avrupa’nın toplam 75 milyon nüfuslu 30 kenti arasında yapılan araştırmaya göre, en temiz kentler arasında Kopenhag ilk beşe girdi.
Araştırmada, AB ülkelerinde yılda ortalama kişi başına karbondioksit salımı 8.5 ton iken, Oslo’da yılda kişi başına karbondioksit salımı sadece 2.5 ton olduğu belirtiliyor.
Bu arada Kopenhag’da bulunan dükkân sahiplerini önümüzdeki cumartesi günü yapılacak olan gösterilerin korkusu sardı. İklim Zirvesinin yapıldığı Bella Center binası önünde cumartesi günü 50 bin göstericinin eylem yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Castro’dan gönderme
Küba eski Devlet Başkanı Fidel Castro, Venezuela, Bolivya, Küba ve Nikaragua adına bir bildiri kaleme alarak bugün yaşanan çevre felaketlerinden zengin batılı ülkeleri sorumlu gösterdi. Zengin Batılı ülkelerin uyguladıkları uluslararası ekonomi politikaları ile üretim ve pazarlamada takındıkları emperyalist yaklaşım sonucunda bugün çevre felaketleri ile karşı karşıya kalındığını belirten Fidel Castro, zengin Batılı ülkelerin fakir ülkelere baskı uyguladığını ve bunları yağmaladığını belirtti.
KOPENHAG Milliyet

Yazarlar