Editörün Seçtikleri İneğe bahçede sezaryen

İneğe bahçede sezaryen

29.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İneğe bahçede sezaryen

İneğe bahçede sezaryen


Kartal Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, ilk kez 18 aylık bir düveye imkanları ölçüsünde sezaryenle doğum yaptırdı

       Kartal Belediyesi Veteriner Müdürlüğü’nce ilk kez sezaryenle ineğe doğum yaptırıldı. Fikret Koçoğlu isimli vatandaşa ait 18 aylık düve, normal sürenin dışında çok erken hamile kaldı. Düvenin ilk doğumu sırasında yavrunun ters gelmesi nedeniyle mal sahibi Veteriner Müdürlüğü’ne başvurdu. Müdürlüğün büyükbaş hayvanlara müdahale için yeterli odasının bulunmamasından dolayı doğum işlemi, gerekli malzemeler olanaklar çerçevesinde hazırlanarak sezaryenle doğum işlemi bahçede gerçekleştirildi.

       Lokal anesteziyle
       Belediye Veteriner Müdürü Mustafa Duman ve yardımcısı Mustafa Boşan’ın birlikte yürüttükleri operasyonda önce düvenin karın boşluğunda elverişli kısım tespit edilerek deri üzerindeki kıllar traşla alındı. Belirlenen bölge, dezenfekte edildikten sonra lokal anestezi altında açıldı. Ardından yavrunun bulunduğu rahim kesilerek yavru canlı olarak çıkartıldı. Doğum sonrası annenin karın içi dezenfekte edilip, içteki parça ve sıvılar dışarı atıldıktan sonra, önce rahim iki kat geçilerek dikildi. Karın yırtığı ve son olarak da deri dikişlerle kapatıldı. Anneye serum bağlanıp takviye ilaçlarla hayvanın rahatlaması sağlandı.

       İki hayat kurtarıldı
       Operasyon sonrası Veteriner Müdürü Mustafa Duman, “Müdürlüğün imkanları, küçükbaş hayvanların tedavi ve bakımına elverişli. Böyle bir operasyon hem düvenin, hem de yavrunun hayatını kaybetme tehlikesi taşıyordu. Normalde 2.5 yaşında doğum yapması gereken genç düvenin 18 aylıkken doğum yapması oldukça riskliydi" dedi.
       Duman açıklamasına şöyle devam etti: “Genç yaşta gebe kalan düvenin doğum kanalının dar ve yavrunun da normalden büyük olması nedeniyle normal doğum yolundan çıkması mümkün olmadı. Hayvanın sahibi Koçoğlu’nun da muvafakatnamesi alınarak sezaryene karar verildi. Bu operasyonla hem annenin, hem de yavrunun hayatını kurtardık, mutluyuz."


Yazarlar