Annelik zor iş

Geçen hafta İstanbul önemli bir yazarı misafir etti. Her yeni annenin baş ucu kitabı olan ¨Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler¨ - WhatToExpect kitabının yazarlarından Heidi Murkoff Prima Premium Care bezlerinin tanıtımı için geldi.

Heidi’nin hikayesi çoğumuzunki gibi. Evlendikten kısa bir süre sonra hamile kalmış. Konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan bu acemi anne aklına takılan sorulara cevap verebilecek iyi bir kaynak bulamayınca bu kitabı yazmaya karar vermiş. Bir yandan emzirirken, diğer yandan kitabını bitirmeye çalışmış. Sonuç olarak annelik ve hamilelik genellikle aynı yaşanıyor. Anne olmak aynı çünkü. Hamilelikle başlayan bu çılgın süreç üç aşağı beş yukarı herkeste aynı ardından aynı annelik endişeleri. Böylece herkesin kendini bulabileceği, bu süreçle ilgili sorularına cevap bulabileceği bir kitap ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

Heidi ile anne blogger'lar olarak biraraya geldik ve çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Aldığım notlarımı paylaşmak istiyorum:

•Babalar gibi aslında anneler de ebeveyn olmayı öğreniyorlar. Evet hormonlarımız bizi yönlendiriyor ama ilk başta biz kadınlar da hiçbir şey bilmiyoruz.
•Ne mükemmel anne, ne mükemmel baba ne de mükemmel bebek vardır. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, her zaman hata yapabilirsiniz ve çok normaldir.
•Başka annelerin tecrübelerini dinlemek son derece faydalıdır. Çünkü birbirimizden birçok şey öğrenme fırsatı bulabiliriz.
•Bir anne, normal olduğunu, yaşadıklarının herkesin başından geçtiğini bilmelidir.
•Toddlers yani yumurcaklar ile ergenler müthiş benzerlik gösterir. Sadece boyut farkı vardır. Her ikisi de sizinle güç savaşına girer, tehlikeyi bilmezler, sınırlarını öğrenemezler. Burada yapmanız gereken gerekli disiplin, çokça sevgi ve hoşgörü ile bu zorlu dönemin altından kalmaktır.
•Diğer anneleri asla yargılamamalı. Kimsenin buna hakkı yok. Kimin ne yaşadığını kimse bilemez çünkü.
•Anne için en önemli konu ‘iyi’ bir insan yetiştirmek olmalıdır.
•Anne olmak en zor meslektir.
•Yapılan araştırmalara göre hamileyken uygun(!) miktarda yenen bitter çikolata çocuğun mutlu, huzurlu ve bir terslik olmazsa uykucu olmasını sağlıyormuş. (Dün akşam bu bilgi üzerine twitter’da bir kamu oyu araştırması yaptım. Anladığım kadarıyla doğruluk payı var. Ben? Ben kilo almayayım diye ağzıma tatlı koymamıştım hem de bu kadar çikolata düşkünüyken. Araştırmalı bunu)
• Mutlu hamilelik = mutlu ve sağlıklı bir bebek demektir
•Ne olursa olsun, durum ne kadar kötü olursa olsun çocuğunuz sizinle her zaman konuşabileceğini bilmeli. Eğer siz bu fırsatı ona vermezseniz, iletişim kapınızı kapatırsanız o da bir başkasına gidecektir.
•Babaların bu süreçte oldukça önemli bir rolleri var.

Haberin Devamı

*******************

Su Uyur Anne Uyumaz

Anne olunca, bazı etiketler de yapışıyor üzerinize. Örnek mi?

- Çocuğa annesi bakar

- Çocuğun dilinden annesi anlar

- Çocuk annesini istiyor

- Anne her türlü fedakarlığı yapar

- Anneler her işin üstesinden gelir

Veeee

- Su uyur, anne uyumaz.

Çünkü uyuyamaz, uyutmazlar, uyuması beklenemez. Uyursa ayıplanır.

Haberin Devamı

Bebeğini gece boyu emzirmek için delik deşik uykulara aylarca katlanmak zorunda kalan anneyi uykusuzluktan yorgun, göz altları morarmış, saçları dağılmış, sinirleri saçılmış bertaraf halde görmeye alışmış çevre bunu artık olağan karşılamaya da başlar. Annenin uykusuzluğa alıştığına, günlerce zombi olarak dolaşmasının normal olduğunu düşünürler.

Uyumasına imkan yoktur çünkü. Bebek hep annesini ister, istemese de istetirler.

Anne = insan değil çünkü. İnsan üstü bir varlık. Başka bir şey. Öyle olması istenir, temenni edilir. Hem şeklen hem de ruhen başkalaşması olağandır. Bir haberim var ama: o eskidendi. Biz modern anneler farklıyız. Çocuktan önceki görüntümüze dönmek için can atıyoruz, çocuksuz 2-3 saat için ölüp bitiyoruz, evet çocuk en önemli varlık ama eş dost da istiyoruz hayatımızda, çocuğun ihtiyaçlarının yanı sıra kendimizinkilere de vakit ve nakit ayırmak istiyoruz. En önemlisi uyumak istiyoruz. Geceleri biraz da baba kalksın, baba baksın, hazır sağılmış sütü bebeğe dayasın istiyoruz.

Anneyiz ama insanız da işte.

İşte böyle...

Anne olmak zor iş.

Irem Erdilek

Slingomom.com

Twitter.com/slingomom