Kültür Sanat İş Bankası’nın müzesi oldu

İş Bankası’nın müzesi oldu

10.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İş Bankası’nın Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi restore edilerek müzeye dönüştürüldü. 3 milyon YTL’ye mal olan ve dün bir basın toplantısıyla tanıtılan müze 14 Kasım’da ziyarete açılacak

İş Bankası’nın müzesi oldu

Aslı Onat Türkiye İş Bankası, 83 yıllık geçmişinin birikimini artık bir müzede sergileyecek. İş Bankası’nın Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında oluşturulan İş Bankası Müzesi’nde bankanın kurumsal tarihinin tüm aşamalarını içeren on binlerce öğe yer alıyor. 3 milyon YTL’ye mal olan müzenin kuruluş hazırlıkları iki yıldan beri devam ediyor. Müzede binanın özgün yapısına ait sabit mobilyalar ve detaylar olduğu gibi korundu.
Ayrıca uluslararası normlara uygun olarak iklimlendirme, güvenlik ve aydınlatma sistemleri de binaya eklendi. 14 Kasım 2007’den itibaren ziyarete açık olacak müze, dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye’nin ilk ulusal bankası olan İş Bankası’nın “Türkler bankacılık yapamaz, sermayedarlığı da yürütemez” gibi düşünceleri yıkarak, mütevazı bir sermaye ve kısıtlı imkânlara kurulduğunu anlattı.
Özince konuşmasına şöyle devam etti:

Ekonomi tarihi gibi
“Müzemiz öncelikli olarak gerek kendi tarihimize gerekse Türkiye’nin ekonomik gelişimine tanıklık eden belgelerin, bankacılık gereçlerinin, iletişim araçlarının, fotoğrafların, resimlerin, reklam ve promosyon malzemelerinin, filmlerin güvenli bir ortamda saklanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması işlevini üstlenecek.
Müzenin hazırlık çalışmaları kapsamında 83 yıldır Türkiye’nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, objeler ve hatıralar özenle toplanarak müze koleksiyonuna alındı. Müze sergilerinin arşiv ve koleksiyonlarının hazırlanması sırasında 500 bini aşkın belge taranarak dijital ortama aktarıldı, 114 kutu, 106 bin metre film de restore edilerek koruma altına alındı.”
Müzenin kurulduğu binanın, inşaatına 1890 yılında başlanan ve 1892 yılının ekim ayında hizmete giren, İstanbul’un ilk postanesi olduğunu dile getiren Ersin Özince, binanın 1926 yılında Türkiye İş Bankası’na devredildiğini, yapının 20 Şubat 1928 tarihinde İş Bankası İstanbul Şubesi olarak hizmet vermeye başladığını belirtti.

Müzede neler var?
Müzede, Mustafa Kemal Atatürk ile banka kurucularının imzalarını taşıyan, bankacılık hizmetleriyle ilgili belgeler, promosyon malzemeleri, bankacılıkta kullanılan aletler, bankanın etkinlikleriyle ilgili malzemeler, fotoğraf, resim ve filmler sergileniyor.

Atatürk imzalı portreler
Müzede ayrıca, Ressam Weinberg’in yapıp Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalanarak 28 Haziran 1932 tarihinde bankanın Hamburg ve İskenderun şubelerine hediye edilmiş iki Atatürk portresi de yer alıyor.
İş Bankası Müzesi’nin giriş katı banka şubesi kullanımına tamamen sadık kalınarak bankoları ve kasalarıyla sergi alanı olarak kullanılıyor. Güvenlik odası, danışma, amir odası ise kitap ve hediyelik eşya satış mağazası olarak yeniden kurgulandı.
Birinci kattaki odalar ise koleksiyon sergileri için ayrıldı. Müzede ayrıca bodrum katındaki Ana Kasa Dairesi ve Kiralık Kasalar da sergileniyor. Binanın depolarından biri de müze toplantıları ve film gösterimleri için 50 kişilik bir salona dönüştürüldü.
Çok sayıda dijital gösterim sisteminin yer aldığı müzede, yabancı ziyaretçiler için sesli rehber cihazları da bulunuyor. Eminönü’ndeki Yeni Cami’nin hemen arkasında bulunan müze, pazartesi hariç her gün ziyaret edilebilecek.