Yaşam ‘Işık ülkesi’nde kirlilik tehlikesi

‘Işık ülkesi’nde kirlilik tehlikesi

04.08.2008 - 00:03 | Son Güncellenme:

Bir dönem ‘ışık ülkesi’ olarak anılan sular altındaki Kekova kirlilikle boğuşuyor

‘Işık ülkesi’nde kirlilik tehlikesi

Anadolu’nun en önemli uygarlıklarından olan Likya’nın şimdi sular altında olan liman kenti Kekova kirlilikle mücadele ediyor. MS 2. yüzyılda yaşanan bir depremle sular altına gömülen batık kentte, define avcılarının kırdığı amfora ve testi parçaları akıntı nedeniyle kumla kaplandı. Sualtı kenti teknelerden atılan çöplerle de kirletildi.
“Işık ülkesi” olarak anılan bölgenin tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar iniyor. Dalış turizminin yasak olmasına rağmen günübirlik gezi tekneleri ve kanoyla ulaşımın mümkün olduğu Kekova antik kentini, kirlilik ve bakımsızlıktan kurtarmak için harekete geçen Demre Belediyesi, Antalya Müze Müdürlüğü’nden özel izin alarak sualtı kentini görüntületti.
Antalya’da yaşayan Dr. Ahmet Şen ve Ferit Altürk tarafından yapılan çekimlerde, sualtı kentinin kirlenmeye direnemediği gözleniyor. Teknelerden atıldığı düşünülen otomobil lastikleri ve mangalların yanı sıra yüzeyde çok sayıda plastik torba ve şişe bulunuyor.

‘Dip temizliği yapılacak’
Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, “Tekne sahiplerinden yardım istiyoruz. Kekova antik kentine atılan her çöp 2500 yıllık tarihi yok etmeye yöneliktir” dedi.
Sualtı kentini görüntüleyen Dr. Ahmet Şen ise ise şunları söyledi:
“Tamamen uzman dalgıçlardan oluşan bir grupla kontrollü dip temizliği yapmayı planlıyoruz. Gezi teknelerinin altlarına yerleştirilecek kameralar ve teknelere konulacak ekranlarla batık kentin sualtı görüntüleri ziyaretçilere izletilmelidir.”

Yazarlar