Genel Sağlık İşiniz kalbinizin düşmanı olmasın

İşiniz kalbinizin düşmanı olmasın

26.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Stresli çalışma ortamları ciddi sağlık sorunlarına en çok da kalp rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

İşiniz kalbinizin düşmanı olmasın

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Ege, stresli çalışma ortamının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

Aşırı stresin etkileri büyük

Son yıllarda aort yırtılması nedeniyle hastaneye başvuranlar arasında stresli işlerde çalışan genç erkek hasta sayısında önemli artış olduğunu bildiren Doç. Dr. Ege, ''Yoğun stresli ortamlarda çalışılıyorsa, mutlaka bu stresin azaltılması gerekmektedir. Aksi halde aşırı stres, ani tansiyon yükselmeleri oluşturarak aort yırtılmasına neden olabilmektedir.

Tansiyon yüksekliği saptanan kişilerde çeşitli ilaçlarla tansiyonun mutlaka normal sınırlara çekilmesi gerekir. Kişinin bilinen başka kalp damar hastalığı varsa, bunlarında da mutlaka zamanında tedavisi yapılmalıdır' dedi.

Aort damar yırtılması nedir?

Aort damar yırtılması görülen kişilerde ani bayılmalar olur. Göğüste veya sırtta ani başlayan ağrılarla kendini gösteren aort damar yırtılmaları, ani kalp krizlerine neden olmaktadır. Bu hastaların çoğu ise 40-60 yaş arası erkeklerdir.

Hipertansiyonu ve doğumsal aort damar hastalıkları olanlar da risk altındadır. Günümüzde yoğun stresli ortamlarda çalışan kişilerin ani tansiyon yükselmeleri de aort damar yırtılmalarına neden olabilmektedir.

www.ekolay.net

Yazarlar