Çocuk Sağlığı İşitme sorunlarını hafife almayın!

İşitme sorunlarını hafife almayın!

14.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni doğan bir bebeğin işitme engelli olup olmadığı 5 gün içinde belirlenerek biyonik kulak uygulanması halinde, çocuk konuşmayı öğrenebiliyor.

İşitme sorunlarını hafife almayın

Türkiye’de, her yıl yaklaşık 3 bin 500 işitme engellinin nüfusa katıldığı, erken teşhis ve 5 yaşına kadar "biyonik kulak" kullanımı ile gelecekte karşılaşılabilecek sorunların önlenebileceği, verilere göre yüzde 70’ini çocukların oluşturduğu yaklaşık 2 bin 400 kişinin devletin sunduğu olanaktan yararlandığı bildirildi.
        
Merkezi Ankara’da bulunan Cochlear Implant Derneği Başkanı Mustafa Koyuncu, halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen "cochlear implant"ın, doğuştan veya sonradan oluşan klasik ve dijital işitme cihazları ile duymaları mümkün olmayanlara ameliyatla takılan, tamamen bilgisayar teknolojisiyle çalışan iç kulak protezi olduğunu söyledi.
        
"Bu nedenle erken teşhis ve uygulama son derece önemli. Her yıl
 sorunlu 3 bin 500 kişi nüfusa katılıyor. Ancak, bunlar arasında biyonik kulak takılanların sayısı çok az" diyen Koyuncu, Türkiye’de halen yüzde 70’ini çocukların oluşturduğu yaklaşık 2 bin 400 işitme engellinin devletin sağladığı olanaklardan yararlanarak biyonik kulak sayesinde duyduğunu kaydetti.
        
Yeni doğan bir bebeğin işitme engelli olup olmadığının 5 gün içinde belirlenebildiğini anlatan Koyuncu, bu durumdakilere 5 yaşlarına kadar biyonik kulak uygulanması halinde, çocuğun konuşmayı öğrenebildiğini bildirdi.
        
Koyuncu, Türkiye’de teknolojinin son ürünü biyonik kulakların kullanıldığını, ayrıca yeşil kart dahil tüm sosyal güvenlik kurumlarının, hastaya bu olanağı sunduğunu ve eğitim masraflarını ödediğini kaydetti.
        
Koyuncu, biyonik kulağın fiyatının 23 bin dolar civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
        
Cochlear implant nedir?

        
Cochlear Implant doğuştan veya sonradan oluşan iç kulak tipi duyma engelinde, işitmenin sağlanamadığı durumlarda ameliyatla iç kulağa takılan ve elektrikli esaslara göre çalışan bir iç kulak protezidir.
        
İlk çalışması 1957 yılında Fransa’da yapılan, insanda ilk kez ABD’de uygulanan, Türkiye’de ise birçok ileri ülkeden önce 6. merkez olarak 1986 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen "biyonik kulak" operasyonu, artık yaygın bir şekilde yapılabiliyor.
        
Cochlear Implant, iç kulakta koklea içine yerleştirilen bir dizin
 elektrot, kulağın arkasında, iç kesime konulan implant parçasıyla dış kısımdaki konuşma işlemcisi kafatasına mıknatısla irtibatı sağlayan aktarıcı ve mikrofondan oluşuyor. Sistemde, küçük veya kalem pil ile özel batarya kullanılıyor.
        
Bir dizi test sonrası, uygunluk kriterleri dikkate alınarak seçim yapılıyor ve ameliyata karar veriliyor. Bu kriterler yetişkin ve çocuklar için doğuştan veya sonradan oluşan engel durumuna göre ayrı özellik taşıyor. Ameliyat sonrası 5-7 gün arası hastanede kalınıyor.
        
Ameliyat sonrası dış parçaları da tamamlanan sistem, bilgisayarla
 programlanarak eğitime başlanılıyor. Başarı, eğitimle doğru orantılı.
 
Eğitimin süresi, kişinin duymasını sonradan kayıp etmesi veya doğuştan kayıplı olması durumuna göre değişiyor. Ancak eğitim süreci devamlıdır.
 
Bu cihazı taktıran kişi Cochlear Implant grubu ile ilişkisini hayat
 boyunca devam ettirmek durumunda.

Yazarlar