Aile İstanbul, çocuklar için yıldızlarla donatılacak!

İstanbul, çocuklar için yıldızlarla donatılacak!

20.01.2011 - 10:04 | Son Güncellenme:

UNICEF Türkiye yararına "Çocukların geleceği parlasın" sloganıyla düzenlenecek projeyle kentin önemli noktaları, büyük boyutlu yıldızlarla donatılacak.

İstanbul, çocuklar için yıldızlarla donatılacak

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye yararına "Çocukların geleceği parlasın" sloganıyla düzenlenecek "Stars of İstanbul-İstanbul’un Yıldızları" projesiyle kentin önemli noktaları, katılımcı şirketler ya da sanatçılar tarafından süslenmiş büyük boyutlu yıldızlarla donatılacak.

Projenin İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Deniz Palas Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Organizasyon Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, şirketlerin ve sanatçıların yaratıcılıklarını sergileyerek sanatın sokağa nasıl taşınabileceğinin örneği olacak projeyle İstanbul’un 3 ay boyunca dev yıldız heykelleriyle donatılacağını kaydetti.

Çolakoğlu, "Serginin ardından gerçekleşecek müzayedede ise yıldızlar açık artırma usulüyle satışa sunulacak ve elde edilecek gelir, UNICEF Türkiye’ye bağışlanacak. Sanatçılarımızı ve iş dünyasını projemize destek vermeye davet ediyoruz" dedi.

Gelecek 3-4 ay boyunca şirketlerin projeye katılım taleplerini alacaklarını, sonra yıldızların imalatını gerçekleştireceklerini anlatan Çolakoğlu, ilk aşamada 100 yıldız üretimini düşündüklerini ama bu sayıyı 200’e çıkarabilmeyi arzuladıklarını dile getirdi.

Projeyi destekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesinden üretilen her bir yıldıza yer açma sözü aldıklarını, dolayısıyla sayıyı mümkün olduğunca artırmayı hedeflediklerini ifade eden Çolakoğlu, "Sokaklar bizim. Mayıs ayından itibaren katılımcı şirketlere yıldızlarını teslim edeceğiz. Haziran-Temmuz-Ağustos ayları yıldız süsleme dönemi. Ramazan Bayramı’nda tüm yıldızlar Sepetçiler Kasrı ya da Haliç Kongre Merkezi bahçesinde görücüye çıkacak. Sonra bu yıldızlar sahipleri tarafından seçilmiş noktalarda sergilenecek. Aralık ayında ise yıldızları açık artırmayla satışa çıkaracağız. Ümidimiz, sanatçıların süslediği özel yıldızların iyi fiyata satılması ve UNICEF’e güzel bir kaynak yaratılması" diye konuştu.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkanı Talat Halman da etkinliğin, bir dünya projesi olarak, Türkiye kanalıyla önümüzdeki yıllarda başka büyük dünya metropollerinde de sergilenmesinin hedeflendiğini anlattı.

Halman, UNICEF’in toplantıda bulunan Türkan Şoray ve Ayşe Kulin dışında Tayfun Talipoğlu, İbrahim Kutluay, Yıldız Kenter ve Gülsin Onay gibi pek çok iyi niyet elçileri olduğunu ve hep birlikte bu projeyi İstanbul’a güzel bir şekilde sunacaklarını anlattı.

UNICEF’in sadece çocuklar için çalıştığını vurgulayan Halman, "Onun için ümidimiz basının, aydınların, sanatçıların desteği sayesinde UNICEF’in bu projenin başarısından payını almasıdır. Dünyada çocukların pek çok sorunları var. Sağlık sorunları yaşayan, aç yaşayan, dilenmeye mecbur bırakılan çocuklar var. Bu projenin gelirini de çocuklara yönelik yürüttüğümüz çeşitli projeler için kullanacağız" diye konuştu.

-"BU PROJE İSTANBUL’A YAKIŞACAK"-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tülin Ersöz de işin içinde sosyal sorumluluk, UNICEF ve eğitim olunca belediye olarak seve seve, canı gönülden projeyi desteklemeyi kabul ettiklerini dile getirdi.

Ersöz, "Bu, çok güzel bir proje. Çünkü İstanbul sanatın ve kültürün merkezi. Bu proje de İstanbul’a çok yakışacak, kent için gurur vesilesi olacak. Biz, belediye olarak bu proje için yapılacak her şeyde destek vereceğiz" dedi.

"Stars of İstanbul"da sergilenecek yıldızlara formunu kazandıran endüstriyel tasarımcı Aziz Sarıyer de 5 köşeli yıldızın "insanı temsil eden bir sembol" olduğunu dile getirerek, "Bu, sevginin işareti, en yukarıdaki uç insan başını, ayrıca spritüalizmi temsil ederken, diğer 4 ucun insanın kolları ve bacaklarıyla hava, toprak, ateş, su elementlerini sembolize ettiği kabul edilir. Çok yükseklerdeki parıltılı bu cisimler, çağlar boyu insanlık adına başarı ve şansı temsil etmişleridir. Bu yıldız formunu tasarlarken, olabileceği kadar soyut bir çocuk yıldızı yaratmaya çalıştım" diye konuştu.

UNICEF İyi Niyet Elçisi Türkan Şoray da UNICEF bünyesinde bir gönüllü olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Çünkü çocuklar çok önemli. Bir tane çocuğun dahi gözlerinin güldüğünü görmek çok güzel. UNICEF’in bu çabalarında bana da görev düştüğü için mutluluk duyuyorum" dedi.

-"STARS OF İSTANBUL"-

UNICEF Türkiye adına düzenlenen en büyük çok amaçlı açık hava etkinliği olacak "Stars of İstanbul" projesinin 1 Eylül-30 Kasım tarihlerinde açık kalacak sergisinde iş dünyası, okullar ve şahıslar dahil herkes yer alabilecek.

Sergide yer almak isteyenler, bir yıldız heykelini canlandırıp himayesi altına alarak hem yıldızların hem de çocukların geleceğinin parlamasına katkıda bulunacak. Katılımcılar, dilediği kadar yıldızı himaye ederek yıldız kümeleri de oluşturabilecek.

3 boyutlu dev yıldızlar üzerinde kentin kültüründen ve binlerce yıllık tarihinden esinlenen grafik ve artistik uygulamalarla çok geniş kitlelere ulaşacak "Stars of İstanbul" eserleri, Eylül ayında tüm yıldızların bir arada görülebileceği açılış gecesinin ardından kentin önemli noktalarında 3 ay boyunca sergilenecek.

Bu açık hava sergisinin ardından Aralık ayında gerçekleşecek müzayedede ise komisyon tarafından belirlenecek 100 yıldız heykeli açık artırma usulüyle satışa sunulacak ve elde edilecek gelir UNICEF Türkiye’ye bağışlanacak.

Proje hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler, "www.starsofistanbul.com" adresli internet sitesinden faydalanabilecek.

2

Yazarlar