Yaşam İstanbul’da son 1 ayda 50 intihar

İstanbul’da son 1 ayda 50 intihar

10.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da ramazan ayının başladığı 11 Ağustos ile 4 Eylül arasındaki 25 günlük sürede 13 cinayet işlenirken, 50 kişi de intihar ederek hayatına son verdi.

İstanbul’da son 1 ayda 50 intihar

Dünya İntiharları Önleme Günü” kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, 11-16 Ağustos tarihleri arasında 4 öldürme, 11 intihar, 17-22 Ağustos arasında 1 öldürme, 16 intihar, 23-28 Ağustos tarihleri arasında 6 öldürme ve 5 intihar, 29 Ağustos ile 4 Eylül tarihleri arasında 2 öldürme ve 17 intihar olayı meydana geldi.
‘Toplumsal gerginlikler ve kaygı etkili’
İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği Krize Müdahale ve İntihar Önleme Bilimsel Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tarık Yılmaz, yaptıkları araştırmalarda kriz dönemlerinde intiharlarda ciddi bir artış olduğunun görüldüğünü anlatarak, 2000-2001 yılları arasındaki intihar oranı artışının yüzde 43 olduğunu kaydetti. Yılmaz, bunun toplumun ruh sağlığı açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şehirleşme, toplumsal gerginlikler ve gelecekle ilgili kaygıların da etkili olduğunu dile getirdi. Prof. Yılmaz, intihara meyilli olan grubun intihar eden kişilerden daha çok olduğunu vurguladı.
‘İntiharda birçok faktör bir arada’
İntihar olaylarının belli aylarda artış gösterebildiğini ifade eden Yılmaz, artan bu sayının ramazan ayına denk gelmesinin ramazanla bir bağlantısını bulunmadığını söyledi. Yılmaz, Müslüman ülkelere bakıldığında bu ülkelerdeki intihar olaylarının daha az olduğunun görüldüğünü dile getirerek, inançların intihara müsaade etmediğini kaydetti. İntihar eden kişide birçok faktörün bir arada olduğunu kaydeden Yılmaz, ekonomik, aile ilişkileri, genetik yatkınlık gibi çok sayıda faktörün bir araya gelmesi sonucu intiharın gerçekleştiğini belirterek, “Dolayısıyla intiharı bir faktöre bağlamak yerine toplum ruh sağlığıyla ele almak gerekir ve intihar konusunda da uzmanlar eşliğinde haber yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Yazarlar