Kültür Sanat İstanbul Devlet Opera ve Balesi yine dopdolu!

İstanbul Devlet Opera ve Balesi yine dopdolu!

21.09.2011 - 10:26 | Son Güncellenme:

2012 sanat yılını yepyeni eserlerle karşılıyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi yine dopdolu

8 Ekim Cumartesi günü saat 20:00’de Aya İrini’de Somali yararına gerçekleşecek görkemli bir açılış konseriyle perdelerini açacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezonda da dopdolu programıyla sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Sezonun ilk yeni eseri Yekta Kara tarafından sahnelenecek olan Aşk İksiri. G. Donizetti’nin müziğiyle şef Raoul Grüneis yönetiminde seslendirilecek olan opera, öyküsü ve rejisiyle izleyenleri büyüleyecek. Güneş Tanrısı Apollon tarafından kulakları eşeğe çevrilen Midas’ın hikayesini konu alan Midas’ın Kulakları Yücel Erten’in rejisi ve Serdar Yalçın’ın orkestra şefliğinde seyirci karşısına çıkacak. Sezonun en renkli eserlerinden biri de Türkiye’de ilk kez sahnelenecek olan komik opera Hasır Şapka. Müziği Ernesto & Nino Rota’ya ait olan eser, İtalyan rejisör Giampaolo Zennaro tarafından Elşad Bagirov’un şefliğinde sahneye konacak. Müziğin en önemli isimlerinden R. Strauss’un yine ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak eser Ariadne Naxos’ta ise Mehmet Ergüven’in rejisi ve Raoul Grüneis’in orkestra şefliğiyle hayat bulacak.

Haberin Devamı

Ülkemizi baleyle tanıştıran Dame Ninette de Valois’nın ölümünün 10. yılı anısına düzenlenecek olan Dame Ninette de Valois ile Adım Adım adlı anma gecesini, koreografisi Yannick Boquin’e müziği ise F. Chopin’e ait olan ve ilk kez bir bale eseri olarak sahnelenecek Genç Werther’in Acıları izleyecek. Ülkemizin değerli koreograflarından Oytun Turfanda’nın ölüm yıldönümü anısına yine koreografisi kendine bestesi ise Nevit Kodallı’ya ait Hürrem Sultan balesi Deniz Yamanus ve Oktay Keresteci tarafından sahneye konulacak. Sezonun ikinci yarısında ise baleseverleri Dünden Bugüne adlı nostaljik bir karma program bekliyor. Çeşmebaşı – Judith – Ara Danslar Ara Nağmeler – Siyah ve Beyaz dörtlemesinden oluşan program, Dame Ninette de Valois, Alfred Rodrigues, Geyvan McMillen ve Mehmet Balkan gibi kıymetli koreografların imzasıyla gerçekleşecek.
İlk kez geçtiğimiz sezon perdelerini açan MDTist Projesi (Modern Dans Topluluğu İstanbul) ise bu sezonda, Rudyard Kipling’in Jungle Book adlı kitabını bir sosyal sorumluluk projesi olarak uyarlayan Beyhan Murphy’nin ŞehirOrman”nını sahneleyecek. Aynı zamanda geçen sezonda da büyük ilgi toplayan Seyahatname II ile geniş turne programıyla seyirciyle buluşmaya devam edecek.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin programında yer alan Şehitler Oratoryosu, Rus Gecesi, Fransız Gecesi, Belcanto Gecesi ve Fuaye, konserleri, her yıl ilgiyle takip edilen Yeni Yıl, Bahar, Cumhuriyet ve Atatürk’ü Anma konserleriyle birlikte devam edecek.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz sezonda ezber bozan yapısıyla kapalı gişe oynayan korku operası Kötülüğün Döngüsü’nün yanı sıra ilgiyle izlenen operalar La Traviata, Don Pasquale, Sevil Berberi, Hoffmann’ın Masalları, baleler Senfonik Minyatür, Otello, Don Kişot, Concerto Barocco – Creatures – Mi Favorita ve müzikaller Şen Dul, Mançalı Şövalye ile Wolfgang ve Lorenzo bu sezonda da repertuvar programının vazgeçilmezleri arasında yer alacak.

Çocuklara yönelik sahnelenen müzikli oyunlar, Bremen Mızıkacıları, Heidi ve interaktif çocuk oyunu Müziğe Dokunmak da genç seyircilerle buluşmaya devam edecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, geçen sezon olduğu gibi bu sezonda da dopdolu programıyla sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin çeşitli illerine düzenleyeceği turnelerle de sanatı yaygınlaştırmaya devam edecek. Detaylı bilgi ve bilet satışı için: