Kültür Sanat İstanbul tarihi filmlere sahne olacak!

İstanbul tarihi filmlere sahne olacak!

20.10.2009 - 11:53 | Son Güncellenme:

Sinema izleyicisini tarihsel ve düşünsel ağırlığıyla ön plana çıkan yapıtlarla buluşturan "İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması", 11-17 Aralıkta gerçekleştirilecek.

İstanbul tarihi filmlere sahne olacak

Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen "İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması", bu yıl 12. yaşını kutlayacak.

Haberin Devamı

Bu yıl "Avrupa Kültürleri İstanbul Buluşması" temasının işleneceği festivalde, Türkiye ve Avrupa’nın ortak mirası ve bu mirasın uçsuz bucaksız zenginliği keşfedilecek.

Buluşmanın, her yıl alanında çığır açan isimlere sunduğu "Onur Ödülü", bu yıl Türkiye’nin en büyük sanatçılarından piyanist İdil Biret’e verilecek.

Bugüne kadar yaptığı 70’ten fazla kayıt, tüm dünyada iki milyondan fazla satılan, dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti unvanına sahip İdil Biret’e ödülü, festivalin açılış gecesinde takdim edilecek. Sanatçı Biret, yorumunun enginliğini ve sanatının gücünü, vereceği resitalle seyircilerle paylaşacak.

Açılış gecesinde, yapımcılığını Böcek Yapım’ın, yönetmenliğini Eytan İpeker’in üstlendiği, İdil Biret’in sanatını ve yaşamını konu alan, halen yapım aşamasındaki "İdil Biret: Piyanodaki Mucize Parmaklar" adlı belgeselin bir bölümü sunulacak. Belgesel, ilk defa 12. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda seyircilerle buluşacak.

Haberin Devamı

-ÖDÜLLÜ FİLMLER SEYİRCİ İLE BULUŞACAK-

Festival, İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması film seçkisinde, yedinci sanatın ayrıksı, cesur ve klasikleşmeye aday yapıtlarını ilklere imza atarak seyirciyle buluşturma geleneğini sürdürecek.

Dünyanın dört bir yanından gelen, Cannes, Berlin, Toronto gibi prestijli film festivallerinden ödül ve övgülerle dönen nitelikli filmlerin buluşacağı festivalde, "Avrupa Kültürleri Buluşması", "Yeni Keşifler", "Dünya Festivallerinden", "İnsan Hakları", "Beyaz Perdenin Tanıklığı: Polonya Sinemasına Bakış" adlı bölümler yer alacak.

Festival, Avrupa ve Türkiye kültür sahnesinin sinema, tarih, felsefe alanında önde gelen bilim adamı, sanatçı ve düşünürlerinin buluşacağı, kültürlerin sınır tanımazlığının ve İstanbul’un "küreselleşen dünyanın çok kültürlü ortamındaki" konumunun tartışılacağı, moderatörlüğünü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın üstleneceği "İmparatorluklar Başkenti İstanbul’un Avrupa Kültürleri Üzerindeki Çok Yönlü Etkisi" konulu panele de ev sahipliği yapacak.

-BİLET FİYATLARI 4 VE 5 LİRA-

İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda filmlerin Türkiye galaları dahil her film için tüm seansların biletleri öğrenci 4, tam 5 lira olarak satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Fransız Kültür Merkezi’ndeki film gösterimleri ise ücretsiz olacak. Gösterimler, 11-17 Aralıkta Alkazar Sineması ve Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Festival programı önümüzdeki günlerde açıklanacak.