Kültür Sanat İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

12.02.2010 - 03:38 | Son Güncellenme:

Geçmiş yıllarda üzerine çok yazılan ve oldukça ses getiren Dâhiler ve Aşkları kitabında olduğu gibi yine Özcen Erdoğan’ın hazırlamış olduğu Tarihi Liderler ve Aşkları kitabı ile bir araya gelen Türk yazınının önemli şair ve yazarları, sağlam kaynaklara dayanan anlatımlarıyla benzersiz bir çalışmaya daha imza attı.

İşte liderlerin aşkları...

Bu arada sadece Benito Mussolini’yi kaleme alan yazar Nicola Verderame’nin bir İtalyan olduğunu hatırlatalım.
Tarihe yön vermiş 45 liderin yaşadığı aşk ve birlikteliklerin, onların hayatları üzerindeki rolüne eğilen bir çalışma olan Tarihi Liderler ve Aşkları İkaros Yayınları’ndan çıktı. Kitap liderlerin aşkları paralelinde tarihin akışına, yıkılan ve kurulan imparatorluk ve krallıkların serüvenine, modern devletlerin katmanlarına da ışık tutmaya çalışıyor. Yaşanan aşkların liderlerin özel hayatlarında ve bireysel dünyalarında nelere yol açtığının yanında devletlerin ve toplumların aşkın yarattığı fırtınalardan nasıl etkilendiğini de bir araştırma sonucu gibi gözler önüne seriyor.
Kitabın önemli özellklerinden biri de, Türkiye’de daha önce yayımlanmış olsun veya olmasın neredeyse hiçbir kitapta aşk özeline girilmemiş II. Edward, Kraliçe I. Victoria, Vladimir İlyiç Lenin, Winston Churchill, Josef Stalin, Lev Troçki, Benito Mussolini, John F. Kennedy, Eva Peron, Fidel Castro, Nelson Mandela gibi liderlere ait çoğu gizli olan bu yönlerin ilk defa böyle bir çalışmada ele alınıyor olması. Kitap baştan sonra bir aşk ve iktidar sorgusu içinde ilerliyor. Bunun yanında masalsı ve oldukça etkileyici bir tarih yolculuğuna da çıkabiliyorsunuz. “Aşk mı, iktidar mı?” sorusuna verilen “yaşanmış yanıtlar”ı içinde barındıran kitapta liderler kronolojik bir tarih dizini ile sunulmuş. Yer alan yazarlara bakacak olursak; Nefertiti’yi Emel İrtem’in, Ramses, Büyük İskender, Spartaküs ve Stalin’i Halim Şafak’ın, Gotama Buddha’yı Semra Çeçen’in, Kleopatra - Jül Sezar - Marcus Antonius’ü Funda Aksüt’ün, Neron’u Yakup Öztürk’ün, Attila’yı, Cengiz Han’ı, Çar I. Petro-I. Katerina - Baltacı Mehmet Paşa’yı, Lev Troçki’yi A.Galip’in, Jüstinyen - Theodora’yı Ferhat Uludere’nin, II. Edward’ı Korkmaz Uluçay’ın, VIII. Henry - Anne Boleyn’i Burcu Ağırdemir’in, Kraliçe I. Elizabeth’i, Juan Domingo Peron - Eva Peron’u Ceren Şanlıdağ’ın, Kanuni Sultan Süleyman - Hürrem Sultan’ı Melike Koçak’ın, Şah Cihan - Mümtaz Mahal’ı Atakan Yavuz’un, Napoleon Bonaparte’ı Derya Önder’in, Abraham Lincoln’u Elif Bereketli’nin, Kraliçe I. Victoria’yı Barış Behramoğlu’nun, Mahatma Gandhi’yi, Adolf Hitler’i Özcan Erdoğan’ın, Vladimir İlyiç Lenin’i Aziz Kemal Hızıroğlu’nun, Winston Churchill’i Özlem Bayat’ın, Mustafa Kemal’i Fatma Gizem Asiltürk’ün, Benito Mussolini’yi Nicola Verderame’nin, Mao Zedung’u Asuman Susam’ın, John F.Kennedy’yi Cenk Gündoğdu’nun, Nelson Mandela’yı Gonca Özmen’in, Şah Muhammet Rıza Pehlevi - Prenses Süreyya’yı Makuble Aras’ın, Fidel Kastro’yu İzlem Oral’ın, Che Guevera’yı Nihat Ateş’in, Prenses Diana’yı Sibel Oral’ın kaleme aldığını görüyoruz.
Tarihte iyi kötü iz bırakan liderlerin aşk hayatları kendilerinden çok belki de devletleri etkilemiştir. “Dünya üzerinde yapılmış kaç gerçek savaşın arka planında aşk vardı? Yoksa gerçekten gizli aşklar, aşk bahaneleri mi barındırıyordu savaşların çoğu? Bu bir dışavurum muydu?”, “bütün bir kadın dünyasının barış dolu o insancıl yapısı ile erkeklerin oluşturduğu o iktidar ve şiddet dolu dünyalarının bu ilişkileri belirlerkenki birbirinden o çok farklı rollerinin altı özellikle çizilmelidir.” şeklinde bir sonuç çıkarıyor Özcan Erdoğan, kitaba yazdığı Önsöz’de. Aşk ve savaş benzetmesi de oldukça önemli tespitler içeriyor. Kitap bir yönüyle “İktidar ve erkeklik libidosu” üzerine yapılacak araştırmalar için çok önemli veriler içeriyor.

Stalin'in karısının intiharı
Öte yandan kitap; Stalin’in karısı Nadya’nın intiharından tutun da Adolf Hitler’in iktidar sürecine, aşk ilişkisi yaşamış olduğu yedi kadından yedisinin de intihar girişiminde bulunmasına kadar; aşk, iktidar ve faşizm ilişkisi üzerine bireysel ve toplumsal farklı bir bellek oluşmasını da sağlayacaktır. Tarihi Liderler ve Aşkları liderlerin aşk ilişkileri üzerinden devletin ve başta evlilik olmak üzere onu oluşturan kurumların sorgulandığını da göstermektedir. Bu bağlamda kitaba, devlete dönük bir eleştirel metinler toplamı olarak bakmak da mümkün.

Haberin Devamı

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...

İşte liderlerin aşkları...