Yaşam İşte yılın buluşları

İşte yılın buluşları

08.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Time dergisi, 2008’in en iyi 50 buluşunu açıkladı. Dergiye göre birinci sırada DNA testi yapan özel şirketler, ikinci sırada Tesla’nın “Roadster” adlı elektrikli otomobili, üçüncü sırada ise uzay sondası yer alıyor. Listede yer alan bazı önemli buluşlar şöyle...

İşte yılın buluşları

EVDE DNA TESTİ: ABD’de bu sene kurulan “23andMe” ve benzeri şirketlerin sattığı kitle 399 dolar karşılığında kendi kendinize DNA testi yapabiliyorsunuz. İnternette ilk DNA analizi sunan web sitesi olan 23andMe’ye parayı ödedikten sonra size gönderilen kaba salyanızı doldurarak geri postalıyorsunuz. 4-8 hafta içinde DNA haritası oluşturuluyor. Böylece genetik sırlarınız hakkında bilgi ediniyorsunuz.

TESLA ROADSTER ELEKTRİKLİ OTOMOBİL: Çevreye zarar vermeyen, temiz ve sessiz çalışan elektrikli otomobiller daha önce de yapılmıştı, ancak bugüne dek üretilen elektrikli otomobillerin hiçbiri Tesla Roadster kadar havalı olmamıştı. ABD’de 100 bin dolara satılan otomobil, saatte 200 kilometre hız yapıyor.

UZAY SONDASI (IRO): NASA’nın 2009 Şubat’ında uzaya fırlatmayı tasarladığı insansız uzay sondası (Iro), her zaman incelenen ısı ve yoğunluk gibi değerlerin yanı sıra donmuş su kaynaklarının işaretini arayacak.

BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI: Fransa-İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edilen, dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”yla eylülde yapılan deneyin ilk aşaması başarıyla tamamlanmıştı. 13.7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama’dan hemen sonraki kâinatın başlangıç şartlarını oluşturarak, maddenin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlayan deneye 10 gün kadar devam etmişti.

İşte yılın buluşları


Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

Yazarlar