Yaşam İstihdama Genel Bakış Araştırması

İstihdama Genel Bakış Araştırması

08.01.2013 - 15:59 | Son Güncellenme:

Küresel krizin yarattığı belirsizlik, Türkiye’deki işverenin istihdam arttırma cesaretini kırdı

İstihdama Genel Bakış Araştırması

Tüm dünyada eş zamanlı yayınlanan ve ileriye dönük istihdam beklentilerine ışık tutan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması,
Türkiye’nin son 9 çeyrekteki en düşük istihdam beklentisine sahip olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırma, küresel krizle oluşan belirsizlik ortamının ve Türkiye’nin yavaşlayan büyüme hızının, ülkedeki işverenlerin istihdam artışı konusundaki tutumlarında çekimser kalmalarına neden oluyor.

ManpowerGroup tarafından tüm dünya ile eş zamanlı yayınlanan 2013 yılı birinci çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması, 42 ülkeden 65.000’in üzerinde işe alım yöneticisinin katılımıyla gerçekleşti. Önümüzdeki çeyrek istihdam öngörüleri araştırması için görüşülen Türkiye’den 1.000 işverenin yüzde 22’si istihdam sayılarında artış, yüzde 12’si ise düşüş öngörüsünü dile getiriyor. Yüzde 61’i ise istihdam sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor ve Türkiye’nin Net İstihdam Görünümü yüzde +%10’u gösteriyor. Bu oran, 2011 yılından bu yana ankete katılan Türkiye’nin, son 9 çeyrekteki en düşük istihdam beklentisi olmasıyla da dikkat çekiyor. Her ne kadar 11 sektörün 10’unda, 2013’ün 1. çeyreği için işe alım beklentileri artsa da yine de Net İstihdam Görünümü seviyeleri, geçen yılın aynı dönemine ve geçtiğimiz çeyreğe kıyasla kan kaybediyor.

Araştırmaya göre, 2013’ün ilk çeyreğinde en çok ivme kazanan eden sektörler Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım olurken önümüzdeki çeyrekteki en yüksek istihdam beklentileri Ege ve İç Anadolu Bölgeleri’nden geliyor. Buna rağmen geçtiğimiz çeyrek ile karşılaştırıldığında, beş bölgenin tamamında istihdam beklentilerinin güç kaybettiği görülüyor.

Öte yandan, küresel piyasadaki işverenlerin çoğunun 2012 yılının ilk aylarına göre istihdam artışı konusunda Türkiye’ye kıyasla daha tedbirli bir tutum sergiledikleri görülüyor. Dünya genelinde işe alım beklentilerinin en güçlü olduğu ülkeler Tayvan, Hindistan, Brezilya, Meksika, Kolombiya ve Panama. Diğer yandan, iş arayanlara yönelik fırsatların en zayıf olmasının beklendiği ülkeler Yunanistan, İtalya, İspanya, Slovakya, Slovenya ve Hollanda.

Türkiye’nin 2013 1. çeyrek Net İstihdam Görünümü: +%10

Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, 2013 yılının 1. çeyreği için istihdam beklentileri pozitif seyretse de belirtilen +%10’luk oranın Türkiye’nin araştırmaya katıldığı 2011 yılının 1. çeyreğinden bu yana en düşük istihdam artışının öngörüsüne işaret ettiğini belirtti. Küresel piyasalardaki belirsizliğe de dikkat çeken Hatipoğlu, “Özellikle Avrupa’daki pek çok ülke borç ve ekonomik durgunlukla mücadele ederken, Türkiye gibi bölgeye entegre ülkeleri etkilemeyi sürdürüyor. Bunun yanı sıra yakın zamanda yayınlanan Avrupa Komisyonu Ekonomik Öngörü Raporu’na göre Türkiye’deki büyümenin hız kesmesi ile istihdam oranlarında düşüş yaşanacak. Küresel krizin yarattığı belirsizlik ortamı ve Türkiye’nin yavaşlayan büyümesi, hiç kuşkusuz ülkedeki işverenlerin istihdam artırmaya yönelik cesaretlerini kırıyor” dedi.

Haberin Devamı

İstihdama Genel Bakış Araştırması

Türkiye’de önümüzdeki çeyrek için en güçlü istihdam beklentileri sırasıyla +%15 ve +%11 oranları ile Ege ve İç Anadolu Bölgeleri’ndeki işverenler tarafından ifade ediliyor. Buna rağmen geçtiğimiz çeyrek ile karşılaştırıldığında, beş bölgenin tamamında istihdam beklentileri güç kaybettiği görülüyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki görünüm, yüzde 20 puan gibi dikkat çeken bir seviyede azalıyor.

Bölgesel Karşılaştırmalar


İstihdama Genel Bakış Araştırması


11 sektörün 10’unda 2013’ün 1. çeyreği için işe alım beklentileri artıyor. Yine de Net İstihdam Görünümü seviyeleri, geçen yılın aynı dönemine ve geçtiğimiz çeyreğe kıyasla zayıflıyor.

Özellikle Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım sektöründe Net İstihdam Görünümü yüzde 23, Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe ise yüzde 20 puan seviyelerinde seyrediyor. Sektördeki olumlu tabloyu değerlendiren Hatipoğlu şöyle ekliyor: “Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım sektöründeki olumlu tablonun en önemli nedeni hükümetin 2013 yılı içinde elektrik gaz ve dağıtım özelleştirmelerini hızlandıracağına ilişkin yaptığı açıklamalardır. Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründeki olumlu tablo da, kamu kurumlarının her yılın başında yaptığı yeni personel alımlarından kaynaklanıyor.”


Sektör Karşılaştırmaları

Haberin Devamı

İstihdama Genel Bakış Araştırması



Avrupa’da istihdam artışı beklentisi güç kaybederken Amerika’daki işe alım hızı istikrarlı hızını koruyor

Küresel piyasadaki işverenlerin çoğu 2012 yılının ilk aylarına göre istihdam artışı konusunda daha tedbirli bir tutum sergiliyorlar. Bu da; iş arayanlar için daha zor bir süreç olacağı beklentisini beraberinde getiriyor. ManpowerGroup’un araştırmasına katılan 42 ülkeden 29’unda geçen yılın aynı dönemine kıyasla istihdamla ilgili daha hafif bir artış beklentisi hakim. Ve geçen çeyrekle karşılaştırıldığında 21 ülkede işe alım beklentileri daha karamsar bir tablo sergiliyor.

Dünya genelinde işe alım beklentilerinin en güçlü olduğu ülkeler Tayvan, Hindistan, Brezilya, Meksika, Kolombiya ve Panama. Diğer yandan, iş arayanlara yönelik fırsatların en zayıf olmasının beklendiği ülkeler Yunanistan, İtalya, İspanya, Slovakya, Slovenya ve Hollanda.

Düşük işe alım oranının en belirgin olduğu EMEA Bölgesi genelinde 24 ülkeden 13’ü, 2013’ün ilk çeyreği için olumsuz bir Net İstihdam Görünümü belirtiyor. 2012 4. çeyrek araştırmasında olumsuz Net İstihdam Görünümü belirten ülkelerin sayısı ise 8’di.

EMEA Bölgesi’nde iş arayanlara yönelik fırsatlar İsrail, Türkiye ve Romanya’da en güçlü olurken, Yunanistan, İtalya ve İspanya’da en zayıf seviyelerde olacağı öngörülüyor. İstihdam artışı açısından hala bölgedeki diğer işverenlere göre daha girişken olmalarına rağmen, hem İsrail hem de Türkiye geçtiğimiz yılla kıyaslandığında fark edilir ölçüde zayıflayan bir görünüme sahip.

Manpower’ın araştırmasındaki “Net İstihdam Görünümü”, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesi alınarak ve bu yüzdeden gelecek çeyrekte işyerlerinde istihdamda bir düşüş bekleyenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Araştırmanın 2013 1. Çeyrek sonuçları için Türkiye’den 1.000 işverenle görüşüldü.

Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 12 Mart 2013 tarihinde açıklanacak ve 2013’ün ikinci çeyreğine dair işe alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak. Manpower İstihdam Görünümü araştırması Manpower temsilciliği olan ülkelerde ücretsiz olarak sağlanabiliyor.

Yazarlar